Cum se înmulțește hortensia prin butași? Instrucțiuni detaliate pentru horticultorii începători!

Butașii reprezintă cel mai simplu mod de înmulțire a tuturor speciilor de Hydrangéa macrophylla. Butașii lignificați se înrădăcinează rău. De aceea, cel mai bine ar fi să utilizați lăstari verzi, dezvoltați în timpul verii. În acest articol vă vom povesti cum puteți crește o hortensie minunată dintr-un butaș.

Înmulțirea hortensiilor prin butași poate fi realizată atât primăvara, cât și vara. Însă cea mai potrivită perioadă pentru acest lucru este mijlocul verii (cu puțin timp înainte de începerea perioadei de înflorire). De aceea, se recomandă să tăiați butașii de pe tufă atunci când apar primii boboci pe ea. Însă este important să nu ajungeți până la lignificarea lăstarilor. Altfel butașii se vor înrădăcina cu dificultate.

Nota bene! Cel mai bine ar fi să tăiați butașii dis de dimineață. Pentru ca ei să nu se ofilească, țineți-i în apă până în momentul plantării.

CUM TREBUIE SĂ FIE BUTAȘII DE HORTENSIE?

Ca să înmulțiți hortensia în timpul primăverii și verii, trebuie să tăiați vârful unui lăstar lateral, tânăr, cu 2-3 perechi de frunze. Apoi trebuie să îndepărtați 2 frunze inferioare și să realizați o crestătură oblică (sub un unghi de 45°C) pe butaș, puțin mai jos de nod. Crestătura superioară trebuie să fie dreaptă. Apoi scurtați toate frunzele rămase.

Dacă lăstarii prezintă boboci, trebuie să le tăiați vârfurile cu inflorescențe.

Pentru ca înrădăcinarea să fie reușită, se recomandă înmuierea butașilor în soluția unui stimulator de creștere — în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj.

Apoi tăvăliți crestătura inferioară prin stimulator de înrădăcinare sub formă de pulbere sau granule.

CUM SE ÎNRĂDĂCINEAZĂ BUTAȘII DE HORTENSIE?

Pe lângă butași, pregătiți recipientul pentru plantare, substratul și apa (în strecurătoare și pulverizator).

Pentru înrădăcinarea butașilor de hortensie se potrivesc nisipul grosier și turba în proporție de 1:2.

Umeziți și răspândiți uniform substratul pregătit.

Apoi presărați suprafața substratului cu nisip umed (un strat de 2 cm).

Plantați butașii de hortensie la adâncimea de 2-3 cm.

Distanța dintre butași trebuie să fie destul de mare, astfel încât frunzele lor să nu se atingă unele de altele. De obicei, ea este de minim 5 cm.

Stropiți butașii cu apă curată, folosind pulverizatorul.

Apoi acoperiți-i cu o pungă de plastic sau un capac de sticlă/plastic (puteți să utilizați o sticlă tăiată).

Puneți recipientul într-un loc cald și umbrit. Udați cu regularitate butașii: cel puțin o dată pe săptămână, iar dacă este foarte cald — în fiecare zi. Temperatura optimă a aerului este de 18-25°С. În aceste condiții butașii de hortensie se vor înrădăcina peste 3-4 săptămâni. Acest fapt va fi semnalat de apariția unor frunze noi pe ei.

ÎNGRIJIREA BUTAȘILOR DUPĂ ÎNRĂDĂCINARE

După apariția rădăcinilor îndepărtați materialul, care le acoperă și plantați butașii în ghivece separate, umplute cu un amestec de sol, turbă și nisip (în proporție de 2:2:1) și creșteți-i în continuare într-un loc umbrit. Nu uitați să-i udați regulat.

Hortensia crescută din butaș trebuie plantată în locul său permanent în timpul primăverii următoare, călindu-o în prealabil pe balcon. Pe lângă aceasta, dacă planta este bolnăvicioasă, cel mai bine ar fi să o plantați inițial într-un pat provizoriu, până se va întrema.

Hydrangéa arboréscens și Hydrangéa macrophylla pot fi înmulțite și prin butași semi-lemnoși și lemnoși (primăvara și toamna). Iar pentru înmulțirea prin butași a Hydrangéa paniculata sunt potriviți doar lăstarii verzi, care trebuie recoltați vara. Grăbiți-vă până când planta nu a înflorit!

Spor la grădinărit!