Cum se plantează daliile (gherghinele) – toate secretele!

Daliile sunt niște flori superbe, frumoase, cu o inflorescență de lungă durată, care împodobesc paturile de flori în fiecare toamnă și constituie baza buchetelor pentru mulți școlari. Aceste pot fi de mai multe soiuri, însă daliile bordurate, cu o înălțime cuprinsă între 60 cm și 1,2 m, sau mai mult, sunt cele mai renumite. Iar în alpinarii, containere și paturi se cultivă dalii pitice, cu inflorescențe mici, care sunt la fel de atrăgătoare.

De asemenea, există specii cu ciclu anual, care sunt la fel de frumoase ca și cele perene.

Care este locul cel mai potrivit pentru plantarea daliilor în grădină?

Înainte de a planta daliile în grădină, alegeți o locație în care acestea vor crește și se vor dezvolta cel mai bine. Întrucât daliile iubesc soarele și aerul cald, locația trebuie să fie protejată de vânt și bine însorită, iar terenul trebuie să fie plan. În locurile joase, unde se acumulează aerul rece, daliile nu vor forma tuberculi. De asemenea, trebuie să știți că aceste flori nu suportă umbra și tolerează apropierea apelor subterane.

În ciuda acestui fapt, daliile sunt ușor de cultivat și de îngrijit și chiar și grădinarii începători se pot descurca cu ele. Daliile arată foarte frumos, mai ales dacă știți cum să le plantați.

Când să plantați daliile primăvara? Momentul optim pentru plantarea daliilor în grădină este la mijlocul lunii mai, atunci când riscul de îngheț nu mai persistă.

Plantele cultivate din butași și semințe pot fi complet distruse de înghețurile târzii și, prin urmare, trebuie plantate în grădină după 5-10 iunie.

Pentru o înflorire mai timpurie, daliile pot fi plantate mai devreme – după 10 mai – dar vor trebui să fie bine acoperite cu niște cutii de carton sau cu mai multe straturi de material de acoperire, însă nu și cu găleți de fier, ca să nu înghețe mai tare. Astfel, momentul plantării daliei variază și depinde de locația grădinii dvs. și de momentul când doriți să înflorească.

Daliile în primăvară – pregătirea pentru plantare!

Tuberculii de dalie, care au trecut iarna cu succes, trebuie scoși din spațiul de păstrare cu mult timp înainte – în aprilie sau la începutul lunii mai. De asemenea, trebuie să-i curățați de rădăcinile zbârcite, bolnave și putrede, apoi să presărați tăieturile cu cărbune activat.

La cultivarea daliilor sub formă de tuberculi, acestea trebuie divizate în fiecare an, pentru a asigura culturilor o longevitate mai mare.

  • În cazul în care la nivelul rădăcinilor sunt vizibili boboci, puteți începe imediat divizarea tuberculilor.
  • În cazul în care bobocii sunt încă în stare latentă, puneți tuberculii la germinat: așezați-i în cutii cu un strat subțire de pământ, acoperiți-i cu turbă, mușchi sau alte materiale ușoare, care rețin apa și așezați-i la lumină, la o temperatură de 18-20°C.

Cum să divizați daliile?

Așezați tuberculul pe o bază fermă și tăiați-l în bucăți cu un cuțit ascuțit, astfel încât fiecare bucată să aibă 1 sau 2 tuberculi cu rădăcină și 1-2 muguri (boboci).

Cum să plantați daliile?

În ceea ce privește modul de plantare a daliei, nu există secrete deosebite. Tuberculii de dalie trebuie să fie plantați în găuri pregătite din timp. De asemenea, plasați în acestea câte un țăruș, astfel încât să fie ușor de legat tufa pe măsură ce va crește. Dacă-l veți plasa mai târziu, acesta poate deteriora planta.

Cât de adânci trebuie să fie gropile pentru dalii? Plantați tuberculii de dalia la o adâncime de 5 – 8 cm. Solul din jurul lor să-l presați manual, apoi să-l udați. Modelul de plantare pentru dalii este de aproximativ un metru pe un metru, însă distanța dintre arbuști poate fi redusă, cea minimă fiind de 60 cm.

Dacă ați germinat în prealabil plantele și aveți butașii pregătiți, plantați-i câte doi în aceeași groapă, la 8-10 cm adâncime, cu frunzele legate.

Spor la grădinărit!