Cum transplantați un trandafir matur la loc nou!

Florarii sunt nevoiți, uneori, să transplanteze nu doar plantele tinere, dar și tufele care cresc în grădină de ceva ani. Și pentru asta pot exista motive diferite.

În acest articol aflați cum să transplantați corect trandafirii la loc nou în grădină.

Trandafirii sunt considerați flori destul de capricioase, dar acest lucru nu înseamnă că nu le puteți muta.

Dacă apare această necesitate, chiar și unei plante mature îi puteți schimba locul.

Dar, trebuie să țineți cont de anumite reguli.

Când se recomandă să transplantați trandafirii?

Cel mai potrivit moment pentru transplantarea trandafirilor la loc nou este primăvara devreme și toamna devreme (de la sfârșitul lunii august până la mijlocul lunii septembrie).

Nu se recomandă să efectuați această procedură toamna târziu, deoarece trandafirul încă slăbit după transplantare ar putea suporta cu greu iarna.

Dacă totuși nu aveți altă ieșire, puteți muta trandafirul dintr-un loc în altul și vara (obligatoriu pe vreme posomorâtă).

Dar în acest caz, va trebui să tundeți tare tufișul. În cazul în care planta este destul de înaltă, atunci trebuie să scurtați lăstarii până la 40-50 cm, iar cei bătrâni – să-i îndepărtați.

Transplantând tufe mici, trebuie să tăiați puțin doar lăstarii tineri nematurizați.

Efectuând lucrările de tăiere în timpul transplantării, le puteți oferi tufelor forma dorită.

Instrucțiune, cum să transplantați un trandafir mare sau bătrân

Condițiile de creștere a trandafirului la locul nou trebuie să fie cât mai asemănătoare cu cele anterioare, pentru ca planta să aibă mai puțin stres.

Noul habitat al unui trandafir poate fi diferit numai în cazul în care cel vechi nu i se potrivește defel.

Însă porțiunea grădinii trebuie să fie neapărat protejată de vânt. Și țineți cont de faptul că trandafirilor nu le place umbra și solul, în care se reține umiditatea.

Pregătiți cu grijă groapa de plantare: eliminați toate rădăcinile buruienilor, puneți un drenaj la bază, umpleți gaura cu pământ fertil (puteți adăuga compost) și o lăsați pentru 2-3 săptămâni, pentru ca pământul să se așeze puțin. Apoi, puteți începe să scoateți tufa din pământ.

Încercați să săpați trandafirul după forma coroanei – cu cel mai mare balot de pământ posibil. Ca să faceți acest lucru mai ușor, preventiv, udați din abundeță solul de sub tufă. Atunci, pământul se va scutura mai puțin. Ca să vă puteți apropia mai ușor de planta rămuroasă, legați-i lăstarii cu o funie groasă.

Tufele nu prea înalte le veți putea scoate din pământ singuri, dar dacă balotul de pământ va fi prea mare, atunci, pentru transplantare, veți avea nevoie de ajutor.

Săpați un șanț pe perimetrul tufei și adânciți-l treptat, până obțineți o tranșee destul de adâncă. Apoi înveliți balotul de pământ într-o pânză sau peliculă de polietilenă și continuați să săpați sub baza tufei.

Dacă rădăcinile prea lungi ale plantei nu vă permit să scoateți balotul de pământ, tăiați-le cu margina ascuțită a lopeții. Dacă veți îngriji planta corespunzător, acestea se vor recupera rapid la locul nou.

Înainte de plantare, vă recomandăm să prelucrați tăieturile cu cenușă din lemn.

Dacă tufa este foarte mare, puneți, sub bază, un obiect tare și destul de lung (de exemplu, o rangă) și, folosindu-l pe post de pârghie, scoateți planta. Așezați tufa cu grijă pe o pânză întinsă preventiv și transferați-o către locul nou. Pentru ca balotul de pământ să nu se sfărâme, legați-l cu sfoară.

Sfat! În cazul în care urmează să transportați trandafirul la distanțe mai mari (cum ar fi în altă grădină), atunci balotul de pământ trebuie înfășurat într-o pânză umedă de sac, să nu se usuce rădăcinile.

Puneți trandafirul în groapa de plantare, astfel încât, după ce adăugați pământ, tufa să fie la același nivel ca și la locul precedent.

Înlăturați învelișul balotului după ce umpleți groapa cu pământ pe jumătate. Apoi udați solul, așteptați până apa se îmbibă, adăugați pământ până la marginile gropii și îl mai udați o dată.

Dacă solul s-a așezat, mai adăugați puțin, pentru ca în jurul rădăcinilor să nu rămână spații goale.

După transplantare, o tufă mare de trandafiri are nevoie de 1,5-2 căldări de apă.

Puteți aplica această metodă în cazul trandafirului de ceai sau oricare soi sub formă de arbust.

În prima lună după transplantare, planta trebuie udată regulat, dar moderat și trebuie protejată de lumina puternică a soarelui.

De asemenea, primăvara și vara, se recomandă să stropiți zilnic coroana. Timp de câțiva ani după transplantare nu este de dorit să deranjați trandafirul, ca să reușească să se adapteze la noul habitat.

Cum să transplantați un trandafir înflorit

Trandafirul în floare se transplantează doar în cazuri excepționale și este nevoie să fie înlăturați toți butașii.

Dacă doriți să transplantați un trandafir în timpul înfloririi, în anul curent va trebui să-i sacrificați frumusețea, deoarece de pe tufă trebuie îndepărtate toate florile și butașii.

Acest lucru este necesar pentru ca trandafirul să se acomodeze la locul nou și să-și poată orienta toate puterile spre restabilirea sistemul radicular, și nu spre formarea florilor.

În plus, trebuie să acordați o atenție deosebită rădăcinilor și să încercați să minimalizați traumarea acestora și ar fi bine să păstrați chiar și rădăcinile lungi.

În rest, tehnologia transplantării nu diferă de cea descrisă mai sus.

Cum se transplantează trandafirii cățărători

Când transplantați aceste plante, de asemenea, trebuie să luați în considerare anumite particularități. Mai întâi de toate, scoateți lăstarii de pe suport.

În cazul trandafirilor Rambler se păstrează toți lăstarii anului curent, iar la sfârșitul lunii august (dacă transplantarea este efectuată primăvara), li se ciupesc vârfurile, petru ca ramurile să se lemnifice.

Lăstarii mai vechi de doi ani se îndepărtează complet imediat după înflorire.

În cazul transplantării trandafirilor Climber, se recomandă să scurtați toți lăstarii lungi cu 1/2 sau 1/3, de altfel vă va fi dificil să transportați planta în alt loc.

După cum puteți vedea, transplantarea unui trandafir adult este un proces destul de complicat, dar totuși posibil.

Și dacă o îngrijiți corespunzător, regina florilor dumneavoastră va înflori la fel de bine ca mai înainte.

Spor la grădinărit!