De ce apare spumă albă pe suprafața mierii!

Mierea este un produs natural foarte popular. Este utilizată pe larg în gospodărie, cosmetologie, precum și în scop terapeutic și profilactic. Uneori mierea face spume la suprafață.

Cauze

Cauzele apariției spumei albe:

– bulele de aer, care ajung în interior, ies cu timpul la suprafață;

– mierea nu s-a maturat complet;

– filtrare necalitativă;

– mierea este diluată cu siropuri sau altceva;

– mierea s-a acrit.

Atunci când cumpărați, e nevoie să examinați bine recipientul. Pentru a procura miere naturală de calitate, trebuie să picurați puțină pe o farfurie: produsul natural nu curge.

Contactul cu oxigenul

Deseori, mierea face spume din cauza oxigenului, care ajunge în interior, atunci când este transferată dintr-un recipient în altul, este amestecată sau pompată. Bulele de aer se adună nu doar la suprafață, ci se răspândesc în vasul întreg.

Acest lucru se întâmplă, de regulă, atunci când produsul lichid este turnat în grabă. Această spumă este naturală și inofensivă. Proprietățile mierii, în acest caz, se păstrează. Pe parcurs, spuma este îndepărtată de la suprafață cu o lingură curată și ea nu ar trebui să mai apară. Dacă totuși mierea s-a acoperit din nou cu un strat alb, atunci motivul este altul.

Mierea nu s-a maturat

Uneori, apicultorii se grăbesc să pompeze mierea. Vizual, mierea imatură nu se deosebește de cea matură. Într-un produs imatur, procentul de umiditate depășește parametrii normali. În acest caz, pe suprafața mierii se poate forma spumă albă sub formă de fermentație – produsul se poate acri. După ce mierea se culege, deliciul poate fi depozitat într-un vas ermetic și ținut timp de 1 lună la temperatura de 15-20°C, evitând astfel problemele. Maturarea va avea loc artificial.

Eliminarea polenului

Uneori, mierea începe să spumege la puțin timp după achiziționare. Posibil că așa se elimină polenul – păstura.

Acest lucru se întâmplă deoarece filtrarea a fost efectuată necalitativ și, în timpul prelucrării, pulberea de flori a rămas în miere. Nu este nimic grav, cu atât mai mult periculos, deoarece substanța conține vitamine și antioxidanți.

Păstura nu se vinde la piață și o puteți cumpăra doar direct de la apicultori. Spuma albă ar fi mai bine să o îndepărtați și să o consumați.

Miere diluată

Se întâmplă, că atunci când cumpără miere, consumatorul dă peste un produs contrafăcut. Mierea diluată cu sirop de zahăr nu are o compoziție vitaminoasă ca cea naturală.

Produsul nu diferă de cel natural nici după miros, nici după culoare, însă, după un timp, pe suprafața mierii se adună depuneri albicioase și se schimbă consistența acesteia. Există riscul ca produsul să fermenteze rapid.

Din păcate, nu puteți îmbunătăți produsul, însă aveți posibilitatea să-l utilizați la gătit, păstrându-l la frigider.

Atunci când alegeți miere, trebuie să acordați atenție aspectului exterior. Ea nu trebuie să conțină impurități suspecte sub formă de cheaguri de altă culoare sau sediment gri la baza borcanului.

Fermentarea

Dacă pe suprafață apare spumă albă și bule, produsul începe să fermenteze.

Procesul este posibil în următoarele cazuri:

– păstrarea incorectă;

– mierea a fost culeasă mai devreme de termen;

– produsul este contrafăcut.

Mierea nu se păstrează în locuri cu umiditatea sporită, precum și la căldură, ca să nu se formeze spumă. Ambele pot duce la pierderea proprietăților. Recipientul de sub miere nu trebuie să fie metalic. Alegeți mai bine un borcan de plastic sau sticlă.

Mierea stricată își schimbă gustul, mirosul și culoarea.

Pentru a opri la timp fermentarea, eliminați spuma de la suprafață cu puțină miere. Apoi încălziți produsul la bain marie până la 60°C, amestecându-l timp de 1 oră. După prelucrare, fermentarea nu ar trebui să se repete. Trebuie doar să păstrați mierea la frigider, cu capacul închis etanș.

Nu se recomandă să consumați astfel de miere. O puteți folosi pentru prăjituri, marinade și în scopuri cosmetice. Din astfel de miere, apicultorii prepară hidromel (băutură alcoolică).

Când alegeți mierea, trebuie să fiți foarte atenți: chiar și cel mai benefic produs poate fi stricat, dacă nu se respectă cerințele de bază ale depozitării sale. Dacă pe suprafața mierii se formează o spumă albă, ar fi mai bine să evitați să o cumpărați.

Produsul nu se încălzește tare, deoarece își pierde proprietățile la temperaturi mai mari de 70⁰С. Din acest motiv, nu se recomandă să adăugați miere în ceai sau lapte foarte fierbinte.

Salvați această informație utilă și nu uitați să o distribuiți prietenilor!