De ce castraveții sunt amari?

Aflați astăzi de ce sunt amărui castraveții și ce puteți face ca să evitați acest lucru.

Vi s-a întâmplat să luați în mână un castravete frumos și aromat, imaginându-vă cum savurați leguma zemoasă, iar când mușcați să simțiți gustul amar? Desigur, ați putea să curățați castravetele de coaja, în care se acumulează cea mai mare parte din amărăciune, dar nu puteți îndepărta gustul complet.

Substanța, care face legumele amare, se numește curcubitacină. Castraveții o elimină ca metodă de protecție împotriva oricărui stres, adică condiții nefavorabile pentru creștere.

Iată cele 4 cauze principale ale apariției gustului amar:

1.Irigarea insuficientă

Dacă tufele de castravete sunt udate rar sau nu sunt udate defel, atunci, în cel mai bun caz, obțineți legume amare, iar în cel mai rău, recolta lipsește. Deci, udați castraveții regulat.

2.Irigarea neregulată

Castraveții se obișnuiesc cu ciclul de irigare. De exemplu, dacă udați castraveții timp de 2 zile la aceeași oră, apoi 1-2 zile nu îi udați deloc, pentru castraveți acest lucru reprezintă un stres enorm și ei încep să elimine curcubitacină, ca reacție la insufuciența de umiditate.

3.Irigarea cu apă rece

Puteți uda castraveții suficient și regulat, dar dacă folosiți apă rece, rezultatul va fi același – castraveți amari. Temperatura optimă a apei pentru castraveți este de cel puțin +20°С. Ca să aveți mereu la îndemână apă potrivită pentru culturile de castraveți, vă recomandăm să umpleți recipientele de dimineață, pe parcursul zilei apa se va încălzi și seara puteți începe irigarea.

4.Diferențele de temperatură

În acest caz, este de vină natura și omul nu prea poate face nimic cu asta.

De asemenea, există încă 3 cauze ale amărăciunii, însă acestea sunt foarte rare:

1.Compoziția solului

Nu aveți cum să obțineți legume gustoase pe un sol sărac în substanțe nutritive. E nevoie să fertilizați bine solul și culturile.

2.Fertilizarea cu gunoi de grajd provenit de la cal

Pentru castraveți trebuie să folosiți doar gunoi de grajd de vită.

3.Semințe necalitative

Din aceste semințe cresc legume predispuse genetic spre amărăciune.

Acum știți deja toate cauzele castraveților amari și, dacă veți reuși să le evitați, veți obține o recoltă gustoasă!

Totuși, ce facem dacă avem mulți castraveți amari?

Deoarece tratamentul termic duce la distrugerea curcubitacinei, puteți folosi castraveții amari pentru conserve, îi puteți congela sau puteți pregăti salate de legume pentru iarnă.

De asemenea, puteți utiliza castraveții amari în calitate de produs cosmetic.

Atunci când alegeți semințe pentru plantare, citiți ambalajul, în care se indică că soiul este fără amărăciune genetică.

Creați cele mai bune condiții pentru cultivarea castraveților, alegeți un material săditor corect și bucurați-vă de cele mai frumoase și gustoase legume!

Spor la grădinărit!