De ce lămâiul nu rodește în condiții casnice? Informații utile pentru toți horticultorii amatori!

PRINCIPALELE CAUZE ALE ABSENȚEI RODULUI LA UN POM TÂNĂR

Creșterea și rodnicia plantelor depind de factorii mediului înconjurător și de îngrijirile oferite de oameni. Rodirea lămâiului este consecința îngrijirilor adecvate și atenției din partea horticultorului.

Cauza oricăror schimbări negative trebuie căutată în apa, cu care este udat lămâiul și condițiile transplantării lui. Indicatorii calitativi ai substratului și îngrășămintelor determină aspectul extern al pomului.

Altoirea

Altoirea incorectă poate reprezenta încă o cauză a absenței florilor pe ramuri. Planta altoită prin butași rodește începând cu al treilea an de dezvoltare.

Nu trebuie să așteptați ca lămâiul cultivat din sâmbure să rodească bine. Acest tip de pomi decorativi înflorește, dar nu rodește.

Cantitatea fructelor de pe pom depinde de cât de bine s-a descurcat horticultorul cu sarcina importantă de tăiere a surplusului de boboci.

Cu cât vor apărea mai multe flori pe ramuri, cu atât viitoarele lămâi vor fi mai mici. Substanțele folositoare și apa se răspândesc uniform prin tot pomul.

De aceea, cum numai înflorește, planta trebuie tunsă.

Temperatura și umiditatea

Dacă lămâiul a înflorit, iar apoi toate florile lui au căzut, trebuie să căutați problema în regimul de temperatură și nivelul de umiditate din încăpere.

Informațiile despre altoirea și rodirea acestei culturi trebuie să fie cunoscute chiar și de începătorii, care speră să adune o recoltă bună în viitorul apropiat.

Lămâiul înflorește, dar nu rodește! Ce puteți să faceți? Trebuie să căutați cauzele în condițiile din casă, cât timp planta mai poate fi ajutată.

CUM TREBUIE FERTILIZAT LĂMÂIUL ÎN PERIOADA DE ÎNFLORIRE?

Ca să se determine numărul florilor, care pot fi lăsate pe pom, se realizează calcule simple. Trebuie să rămână câte un boboc la fiecare 10 frunzulițe.

Dacă horticultorul nu va realiza tăierea surplusului de boboci, planta va slăbi și în curând va „arunca” toate florile, nu doar o parte din ele.

Lămâiul trebuie fertilizat cu mai mult îngrășământ în timpul perioadei de înflorire intensă. Primăvara se alternează îngrășămintele minerale și organice. Pomul se fertilizează o dată la 3 zile.

NB! Deficitul de compuși nutritivi este una dintre cele mai răspândite cauze ale absenței florilor pe ramuri. Dacă florile au reușit să se formeze, dar au căzut îndată, trebuie să căutați problema în calitatea și cantitatea umidității.

Irigarea excesivă provoacă o problemă asemănătoare: rădăcinile nu pot absorbi apa din cauza umflării substratului. Sistemul radicular începe să putrezească, iar florile cad.

De asemenea, nu trebuie să așteptați rodul pomului, care nu obține o cantitate suficientă de apă. Dacă florile au reușit să suporte perioada nefavorabilă, fructele vor fi amare și mici.

CE TREBUIE SĂ FACEȚI, DACĂ FLORILE NU SE TRANSFORMĂ ÎN FRUCTE?

Absența fructelor pe pomul, care arată absolut sănătos, poate deveni o dilemă chiar și pentru horticultorii experimentați.

Altoiul rău poate fi una dintre cauze.

Alegerea soiului determină cantitatea fructelor, care vor putea fi adunate după înflorirea plantei.

Fertilitatea soiurilor pitice este semnificativ mai mare decât cea a culturilor înalte.

Dacă după transplantare lămâiul nu vrea să rodească, trebuie să așteptați încă un an.

În majoritatea cazurilor lămâiul are nevoie de mai mult timp, ca să se adapteze la noile condiții.

Vârsta

Plantele, care nu s-au maturizat suficient, pot să înflorească, dar fără să rodească. Acest lucru se întâmplă atunci când cultura nu este destul de puternică.

Pomii, care au depășit vârsta de 5 ani, rodesc continuu, iar lămâii tineri nu oferă asemenea rezultate. Absența formării fructelor poate fi cauzată de excesul de fructe sau de concentrația scăzută a compușilor nutritivi.

Dacă este frig, planta nu se simte bine și niciun fel de altoiri nu o vor ajuta să rodească.

Locul plantării

Dacă ați reușit să descoperiți cauza slăbiciunii lămâiului, aceasta trebuie înlăturată fără întârziere. Creșterea rodirii acestui citric poate fi realizată prin acțiuni simple, care nu necesită cheltuieli suplimentare de bani sau efort fizic.

În primul rând, trebuie să mutați ghiveciul în partea sudică a clădirii sau încăperii, în care crește lămâiul.

Substratul

În timpul transplantării horticultorii experimentați recomandă utilizarea unui substrat deosebit, drenat.

În preajma verii este necesară mărirea cantității de îngrășăminte pentru sistemul radicular al lămâiului.

Concentrația excesivă de azot din substrat, provocată de irigările frecvente și absența îngrășămintelor, poate fi dăunătoare pentru plantă și poate cauza căderea florilor în scurt timp.

Îngrijirea plantelor decorative nu este complicată, însă și ea necesită dedicarea completă a omului.

Polenizarea

Uneori polenizarea inadecvată este cauza absenței fructelor. Ce trebuie să faceți, ca să salvați lămâiul?

Polenizarea florilor este o parte dintr-un proces complicat, în urma căruia apar fructele suculente.

NB! Fără polenizare florile sunt doar decorative. Ele sunt frumoase, dar absolut inutile pentru horticultorul, care planifică să culeagă lămâi. Ca să ajutați planta, puteți să polenizați încă o dată toate florile.

În acest scop trebuie transferat polenul de pe o floare pe celelalte. Folosind un bețișor de vată și realizând mișcări atente, omul trece pe la toate florile.

Această procedură este folositoare pentru plantele, în al căror soi floricultorul nu are încredere. Aplicarea bețișorului de vată trebuie să fie fină, fără presiune, ca să se evite traumatizarea plantei.

Spor la grădinărit!