De ce rădăcinile orhideei cresc în sus?

Rădăcinile întunecate, cu nuanță maronie, fumurie sau cenușie, indică îmbolnăvirea orhideei. Dacă planta prezintă frecvent asemenea rădăcini, cel mai bine ar fi să le tăiați, pentru ca maladia să nu se răspândească.

De obicei, rădăcinile, care cresc deasupra substratului, nu se întunecă. Ele sunt numite aeriene. Dacă ele sunt vii, nu trebuie tăiate. Ca să verificați starea lor, puneți orhideea sub jetul de apă. Rădăcinile aeriene vii își vor intensifica culoare și vor deveni mai dure și mai netede la palpare.

Rădăcinile uscate nu se vor mai schimba. De aceea, ele trebuie tăiate. Altfel ele vor deveni cauza ofilirii plantei, împiedicând formarea unui sistem radicular nou.

Este interzisă categoric tunderea rădăcinilor aeriene ale orhideei, dacă ea se află în perioada înfloririi. Planta poate suferi un stres major și va înceta să înflorească.

Există cazuri, în care rădăcinile răzbat la suprafață într-un număr exagerat: acesta nu este un semn bun. Cauzele acestui fenomen sunt câteva.

CAUZELE AFECTĂRII RĂDĂCINILOR

1. Uscarea

Când este udată prea rar, orhideea folosește rădăcinile aeriene pentru autoconservare. Ajungând la suprafață, ele au posibilitatea să obțină apa din aer.

2. Mucegăirea

Orhideele capricioase nu iubesc nici uscăciunea mediului, nici excesul de umiditate. În condițiile naturale ele reglează de sine stătător cantitatea necesară de apă, pe care o extrag din aerul tropical. Dar în regiunea noastră ele cresc pe substratul din ghivece. Dacă sunt inundate cu apă, rădăcinile încep să mucegăiască. Când umiditatea din ghiveci este excesivă, când lumina este insuficientă și când temperatura aerului este mică, rădăcinile orhideei se ridică la suprafață.

3. Lignificarea

Dacă orhideea are multe rădăcini aeriene și, în același timp, ele au o structură densă, lignificată, înseamnă că rădăcinile inferioare s-au lignificat demult. Planta a îmbătrânit.

CUM SE TAIE PORȚIUNILE AFECTATE DE PE RĂDĂCINI?

1.Pregătiți instrumentele: un cuțit ascuțit sau un foarfece de grădinărit. Dezinfectați instrumentul cu spirt, ca să nu introduceți vreo infecție în plantă.

2.Scoateți cu grijă planta din ghiveci. Scuturați substratul de pe rădăcinile ei. Cercetați tot sistemul radicular. Tăiați porțiunile lezate sau uscate. Trebuie să tăiați atât rădăcinile aeriene, cât și pe cele interne. În timpul tăierii pătrundeți până la un centimetru în țesut sănătos.

3.Prelucrați locurile secționate cu soluție de permanganat de potasiu, fungicid sau cu cărbune de lemn/medicinal (mărunțit în prealabil). Dacă doriți, puteți să înmuiați rădăcinile într-o soluție vitaminoasă pentru 15 minute, ca să le fortificați. În acest scop amestecați câte o fiolă de vitamina B, B1 și B12 cu o cantitate suficientă de apă.

4.După tundere plantați orhideea pe un substrat nou.

Spor la grădinărit!