De ce toate gospodinele ar trebui să folosească oțetul la spălatul rufelor?!

Mașina de spălat rufe simplifică semnificativ viața și economisește timpul gospodinelor. Ea poate să funcționeze zeci de ani, dacă este curățată regulat, dar fără să garanteze spălarea excelentă. Oțetul poate să contribuie la îmbunătățirea calității spălării rufelor. În continuare vom detalia acest subiect.

Oțetul de masă nu se folosește numai în bucătărie. El reprezintă o soluție sigură, care poate să înlăture mirosurile neplăcute, să dezinfecteze suprafețele și să îndepărteze murdăria, precum și petele de pe haine. Haideți să discutăm despre toate proprietățile lui, pe care le putem folosi, când spălăm rufele!

BALSAM PENTRU RUFE

Oțetul oferă moliciune țesăturilor dure. De aceea, el poate fi folosit în locul balsamurilor speciale pentru rufe. Oțetul era utilizat pentru spălarea rufelor deosebit de murdare încă pe vremurile, când nu existau balsamuri speciale. Pe lângă faptul că înmoaie țesăturile, el înlătură mirosurile neplăcute și împiedică electrizarea hainelor. Gospodinele recomandă adăugarea a 100 ml de oțet în compartimentul pentru balsam, mai ales în timpul spălării prosoapelor. După spălarea cu oțet prosoapele devin moi ca puful.

ÎNĂLBITOR PENTRU RUFE

După ce sunt spălate în mașina de spălat rufe, articolele albe se transformă treptat în unele gri sau gălbui și își pierd aspectul inițial. Ca să evitați acest lucru, în primul rând, nu combinați rufele albe cu celelalte în timpul spălării, iar în al doilea rând, adăugați 100 ml de oțet în apa, în care le limpeziți sau în compartimentul pentru balsam al mașinii. Oțetul va menține albeața rufelor și va înlătura urmele gălbui de transpirație de pe haine și cearceafuri. Această metodă se potrivește excelent pentru spălarea perdelelor și fețelor de masă.

Puteți să spălați țesăturile delicate, precum lenjeria intimă și costumele de baie, cu oțet, fără să adăugați alte soluții sau pulberi de spălat rufele. Înmuiați-le în apa, în care ați adăugat 50 ml de oțet, pentru 15 minute, după care limpeziți-le bine și întindeți-le să se usuce.

SOLUȚIE PENTRU ÎNDEPĂRTAREA PETELOR ȘI MIROSULUI NEPLĂCUT

Petele de pe îmbrăcăminte pot fi îndepărtate prin aplicarea oțetului pe zona murdară cu ajutorul pulverizatorului. Lăsați-l să acționeze pe parcursul a 10 minute, după care spălați rufele în mașina de spălat, fără să le frecați suplimentar cu mâinile. Această metodă este potrivită pentru înlăturarea petelor de pe țesăturile din bumbac și poliester. Puteți să spălați perdelele, pernele decorative și husele canapelelor sau fotoliilor cu oțet, ca să scăpați de mirosul de tutun, umezeală și mucegai.

SPĂLAREA HAINELOR COLORATE

Hainele colorate au proprietatea de a se decolora. Pentru ca tricoul roșu să nu se decoloreze pe hainele albe, străduiți-vă să spălați separat rufele colorate și cele albe. Iar dacă vă temeți că în timpul spălării o oarecare bluză colorată se va decolora, înmuiați-o în apă combinată cu 150 ml de oțet de masă pentru 20 minute. Apoi spălați-o la programul obișnuit.

ÎNLĂTURAREA URMELOR DE SĂPUN

În timpul spălării se poate întâmpla ca rufele să nu fie limpezite bine. De aceea, cel mai bine ar fi să folosiți funcția de clătire suplimentară. Detergenții formează multă spumă, iar după câteva spălări lasă un strat de spumă pe rufe. Din cauza faptului că nu se limpezesc bine, acestea pot să provoace prurit și iritație pe pielea sensibilă. De aceea, din când în când adăugați 200 ml de oțet în timpul spălării rufelor, îndeosebi când spălați cearceafurile și prosoapele.

BLANA ANIMALELOR DE COMPANIE DE PE ÎMBRĂCĂMINTE

Aceasta este pretutindeni, dacă există o pisică sau un câine în casă. Puteți să vă obișnuiți cu șosetele și pantalonii „blănoși” sau să spălați rufele cu adăugarea a 100 ml de oțet. Astfel blana se va dezlipi mai bine de pe rufe și majoritatea ei va fi înlăturată chiar în timpul spălării.

ÎNDEPĂRTAREA CALCARULUI ȘI MUCEGAIULUI DIN MAȘINA DE SPĂLAT RUFE

Mașina de spălat rufe poate fi curățată atât de calcar, cât și de mucegai. Mirosul de mucegai nu poate fi confundat. Cel mai frecvent el apare pe garnitura din jurul cuvei mașinii de spălat rufe, mai ales dacă deseori spălați încălțămintea sportivă sau alte lucruri foarte murdare. Cuva poate fi curățată de fiecare dată după spălarea unor asemenea lucruri, pentru ca resturile de murdărie să nu ajungă pe alte rufe.

Ca să dezinfectați mașina de spălat rufele și să o curățați de murdărie și calcar, adăugați 200 ml de oțet în compartimentul pentru detergent. Apoi porniți un program de spălare cu temperatura mare (minim 60°C‌). După ce ciclul de spălare se va sfârși, scoateți mașina de spălat rufe din priză și ștergeți cuva și garnitura de cauciuc cu oțet.

După procedura de curățare porniți ciclul de limpezire. Apoi ștergeți cuva și garnitura cu o cârpă curată și uscată. Lăsați ușa deschisă, ca să se aerisească cuva. Ca să evitați apariția mucegaiului, lăsați deschisă ușa mașinii după fiecare spălare. Datorită unei curățări atât de simple, și rufele vor fi spălate mai bine, și mașina de spălat va funcționa mai mulți ani. Iar voi curățați mașina de spălat rufele cu oțet sau folosiți soluții speciale?

Spor la treabă!