De ce trandafirul nu trebuie tăiat în primul an de cultivare?

Trandafirul este adevăratul rege al grădinii de flori. Pe parcursul anilor de cultivare a acestei flori minunate am înțeles care sunt greșelile, pe care nu trebuie să le săvârșim în timpul cultivării trandafirului. Sperăm că aceste sfaturi vor fi de folos floricultorilor începători, care adoră trandafirii.

1. Nu tăiați trandafirul în primul an de cultivare, dacă doriți ca el să înflorească pe viitor. Dacă chiar doriți să tăiați din el, limitați-vă la un singur boboc sau o singură floare și tăiați-o cât mai sus.

În primul an sistemul radicular nu este foarte puternic și, tăind trandafirul, precum și până în partea de jos, noi stimulăm creșterea lăstarilor mai jos de altoi. Aceasta înseamnă că trandafirul se va transforma în măceșul (trandafirul sălbatic), pe care el a fost altoit.

2. Adânciți neapărat locul altoirii cu 3-5 cm. Trandafirul va muri, dacă va muri altoiul. Acest lucru se referă la trandafirii altoiți.

3. În timpul plantării presați și udați foarte bine solul din jurul sistemului radicular, ca să nu rămână goluri în el. Altfel, când trandafirul va începe să crească, rădăcinile lui mici nu vor avea de ce să se prindă.

4. Multe publicații de specialitate recomandă tunderea tomnatică a trandafirilor — înainte de iernare. Noi am înțeles prin metoda testărilor și greșelilor că trandafirul nu trebuie tuns în sezonul rece.

Astfel îl secătuim de nutrienții, pe care el i-a adunat pregătindu-se de iernat. Iar în timpul tunderii primăvăratice trandafirii teahibrizi trebuie tăiați până la 10 cm deasupra nivelului solului. Se taie lăstarii foarte groși și foarte subțiri: astfel se stimulează creșterea lăstarilor suplimentari din altoi.

5. Udați trandafirul foarte abundent, dar rar.

6. La mijlocul verii încetați fertilizările. În august aplicați ultima fertilizare cu îngrășământ bogat în fosfor, ca să pregătiți trandafirul pentru iernat.

7. Nu tăiați frunzele trandafirului înainte de începerea gerurilor. Trandafirul știe singur până când are nevoie de frunze. Cât timp are nevoie de nutrienți, el adună substanțele hrănitoare și își ține frunzele: le va lăsa să cadă, când nu va mai avea nevoie de nutrienți.

8. Înainte de începerea gerurilor acoperiți trandafirul cu un strat de 20-30 cm de pământ. Nu folosiți turba în acest scop, deoarece după dezghețuri și ploaie ea va stimula creșterea, iar trandafirul trebuie să doarmă.

Spor la grădinărit!