De fapt, ea nu poate fi doar uscată. 2 rețete deosebite de conservare a mentei!

Mulți dintre noi iubesc menta parfumată, gustoasă și sănătoasă. Este foarte plăcut să poți culege câteva crenguțe parfumate de această plantă și să le adaugi la ceai, băuturi răcoritoare, cocktailuri sau produse de patiserie. Din păcate, putem face asta doar vara. Dar cum rămâne cu iarna? Desigur, o puteți conserva!

Menta trebuie culeasă înainte sau în timpul primei etape de înflorire, deoarece atunci conține cele mai multe uleiuri esențiale. De asemenea, cel mai bine este să culegeți această plantă parfumată dimineața sau într-o zi înnorată, pentru ca ea să aibă suficientă umiditate acumulată și să nu fie uscată de soare.

Metoda tradițională de conservare

Metoda obișnuită și tradițională de conservare a mentei este uscarea. Clătiți bine plantele, uscați-le cu un prosop sau în aer liber, apoi lăsați-le să se usuce.

Menta poate fi uscată în mănunchiuri ca acestea. Locul de uscare trebuie să fie întunecat, dar totuși destul de cald și uscat. Mansarda sau o verandă întunecată este locul potrivit pentru a o face.

Dar dacă nu aveți un loc însorit, folosiți pungi de hârtie sau hârtie obișnuită. Confecționați din ele astfel de săculețe pentru mănunchiurile de mentă, ca să le protejați de razele directe ale soarelui.

Bineînțeles, puteți usca menta și cu ajutorul unui uscător sau în cuptor cu ușa deschisă. Singurul lucru de care trebuie să țineți cont este că temperatura nu trebuie să depășească 40°C, pentru ca planta să nu-și piardă uleiurile aromatice.

Zahărul de mentă

Zahărul de mentă reprezintă încă o metodă de conservare a mentei. Acesta poate fi adăugat în ceaiuri, băuturi, produse de patiserie și, de asemenea, în dressingul pentru salate sau în sosuri.

Pregătiți menta, tăiați-o mărunt și puneți-o într-un blender. Măcinați-o cu el până devine terci. Adăugați zahărul, pentru ca menta să dea mai mult suc.

Apoi ajustați consistența amestecului adăugând zahăr. Cu cât menta este mai zemoasă, cu atât va fi mai lichidă, ceea ce înseamnă că este posibil să fie nevoie să adăugați mai mult zahăr.

Zahărul obținut îl puteți pune pur și simplu într-un borcan și păstra în frigider sau îl puteți usca și transforma în zahăr tos de mentă. Pentru a face acest lucru, transferați terciul obținut pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și introduceți-l în cuptorul preîncălzit la 40°C.

Sirop de mentă

Siropul de mentă poate fi folosit în același mod ca și zahărul de mentă. Veți avea nevoie de 1 pahar de mentă tocată, 1 pahar de zahăr și 1 pahar de apă.

Încorporați menta tocată mărunt cu jumătate de pahar de zahăr, frământând-o cu bine cu lingura sau cu mâinile. Apoi lăsați-o să stea timp de aproximativ o jumătate de oră. Dacă dispuneți de timp, puteți lăsa menta să stea și peste noapte.

Apoi, puneți menta, cealaltă jumătate de pahar de zahăr și apa într-o cratiță sau crăticioară și amestecați. Pentru a păstra uleiurile esențiale, nu fierbeți menta prea mult timp – doar până când zahărul se dizolvă complet și nu uitați să o amestecați constant. De îndată ce amestecul dă în clocot, scoateți-l de pe foc, acoperiți-l și lăsați-l să se răcească complet.

Dacă intenționați să folosiți siropul în momentul respectiv, îl puteți turna pur și simplu într-un borcan și îl puteți păstra la frigider. Dacă intenționați să îl folosiți în timpul iernii, mai aduceți-l încă o dată în punctul de fierbere și apoi turnați-l în borcane sterilizate și închideți-le etanș cu capace.

Spor la treabă!