Două motive convingătoare, care vă vor determina să vă schimbați părerea despre cafea!

Calitatea și gustul cafelei depind de mulți factori: de tipul solului, pe care crește arborele de cafea, de tipul apei folosite pentru irigare, de modul de curățare a boabelor și gradul lor de prăjire.

Echipa noastră a devenit interesată de deosebirile dintre cafeaua măcinată și cea solubilă, precum și de producția lor. Aparent, ca să înțelegem ce avem în ceașcă, nu trebuie să avem un laborator întreg la îndemână.

EXISTĂ DOUĂ TIPURI DE ARBORI, CARE SE CULTIVĂ PENTRU PRODUCEREA INDUSTRIALĂ A CAFELEI: ARABICA (COFFEA ARABICA) și ROBUSTA (COFFEA CANEPHORA).

ARABICA se cultivă la altitudinea de 800-2100 metri, cu preponderență în America de Sud și America Centrală. Rodirea și rezistența sa față de maladii sunt scăzute, dar aceste aspecte nu influențează faptul că specia respectivă reprezintă 65-70% din producția mondială de cafea.

Costul materiei prime este înalt: Arabica este comercializată atât sub formă de soiuri pure, cât și în amestecuri de cafea.

Boabele de Arabica sunt mari și au o formă relativ dreptunghiulară. Compoziția lor: cafeină (1.2%), lipide (18%) și zahăr (8%).

ROBUSTA este cultivată la altitudinea de 200-900 metri, cu preponderență pe teritoriile Africii și Asiei de Sud. Această specie este roditoare și rezistentă la maladii.

Ea reprezintă 30-35% din cafeaua comercializată la nivel mondial, fiind utilizată pentru producerea cafelei solubile și ca adaos în amestecurile de cafea. Costul materiei prime este scăzut.

Boabele de Robusta sunt mai mici și au o formă relativ rotundă. Ele conțin 3% cafeină, 9% lipide și 5% zahăr.

CARACTERISTICILE GUSTATIVE GENERALE

Mai multă cafeină — mai multă amăreală în băutură.

Mai multe lipide — o aromă mai intensă și mai accentuată.

Mai mult zahăr — mai multe note gustative intense.

ARABICA

-gust intens, rafinat;

-mai puțin astringent;

-prezintă note acrișoare nobile.

ROBUSTA

-gust „fad” — fără note intense;

-mai astringent;

-tare, cu amăreală.

PRODUCEREA CAFELEI

1. BOABE/MĂCINATĂ

Etape:

-curățarea boabelor;

-prăjirea boabelor;

-răcirea boabelor;

-preambalarea produsului (în caz de necesitate, măcinarea prealabilă).

Compoziția băuturii: 100% cafea naturală.

2. SOLUBILĂ

Etape:

-curățarea boabelor;

-prăjirea boabelor;

-răcirea boabelor;

-măcinarea boabelor;

-prelucrarea în apă fierbinte (aproximativ 4 ore);

-răcirea soluției obținute;

-înlăturarea compușilor insolubili și rășinoși.

Tipurile de cafea solubilă:

-Sub formă de pulbere (cea mai ieftină): uscarea cu aer fierbinte, răcirea și preambalarea.

-Sub formă de granule (conglomerată): uscarea cu aburi, care conglomerează cocoloașele mici de pulbere în granule, răcirea și preambalarea.

-Sublimată/liofilizată (cea mai scumpă): uscarea în stare congelată (în vid, la presiune redusă) și preambalarea.

Compoziția băuturii: 20% compuși din boabele de cafea, 80% aditivi (coloranți, conservanți, aromatizatori) — cu excepția cafelei solubile organice (naturale).

CINCI RECOMANDĂRI PENTRU ALEGEREA CAFELEI:

1. Întotdeauna să țineți minte: cafeaua este o afacere. De aceea, trebuie să atrageți atenția la producătorul și compoziția produsului. Până la urmă, calitatea și gustul mărfii depind de producător: în particular, de scrupulozitatea lui în planul alegerii materiei prime, respectării tehnologiei de producere și, de asemenea, a inițiativei de adăugare a amestecurilor străine în cafea.

2. Ar trebui să preferați cafeaua naturală, comercializată în boabe. Chiar și după aspectul boabelor întregi de cafea, puteți determina proporția aproximativă de Arabica și Robusta din ea. Acest lucru este mai dificil de aplicat în cazul cafelei măcinate, care oricum este mult mai bună decât cea solubilă (după mulți parametri).

3. Dacă din oarecare motive alegerea dumneavoastră este în favoarea cafelei solubile, atunci cel mai bine ar fi să cumpărați una organică. Acest tip de cafea este obținut din boabe prelucrate în instalații speciale, fără folosirea chimicalelor sintetice.

4. Dacă nu aveți posibilitatea să cumpărați cafea solubilă organică, atunci alegeți-o pe cea sublimată. Cafeaua preparată după tehnologia liofilizării este mai scumpă decât cea granulară sau sub formă de pulbere, dar anume ea este mai apropiată de cea naturală, în ceea ce privește gustul, aroma și compoziția chimică.

5. Deși gusturile oamenilor nu reprezintă o temă de dezbatere, trebuie să țineți minte: cel mai frecvent cafeaua solubilă este preparată din materie primă mai ieftină. În fiecare țară din lume pot fi găsite propriile sale tradiții ale cafelei: și ceea ce pentru unii, de exemplu, este cafea „insuportabil de amară”, pentru alții este cafeaua „în limite normale”. Cele mai bune amestecuri de cafea sunt reprezentate de combinarea în diferite proporții a soiurilor de Arabica și Robusta. Dar anume Robusta, fiind mai ieftină, este baza pentru băuturile solubile. Aceasta nu influențează numai costul și gustul, ci și procentul de cafeină conținută. Trebuie să luați în considerație acest fapt, ca să evitați problemele legate de consumul excesiv de cafea.

Aveți grijă de dumneavoastră!