Două rețete de aluat foietaj: cu drojdie și fără!

2 rețete simple de aluat foietaj. Aluatul cu drojdie, de regulă, se folosește pentru croissante, deci găsiți și o rețetă de croissante. A doua rețetă, aluat foietaj fără drojdie, se utilizează în prepararea chiflelor cu diverse umpluturi și prăjiturilor. Iar cel mai popular desert din aluat foietaj fără drojdie este tortul ”Napoleon”.

INGREDIENTE:

Pentru aluat cu drojdie pentru croissante:

-470-500 gr de făină;

-1 linguriță de sare;

-4 linguri de zahăr;

-100 gr de unt;

-220 ml de apă caldă;

-2 lingurițe de drojdie uscată;

-250 gr de unt – pentru straturi.

Pentru aluat fără drojdie:

-360-400 gr de făină;

-1 linguriță rasă de sare;

-200 ml de apă rece;

-50 gr de unt;

-200 gr de unt – pentru straturi.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul cu drojdie. În vasul cu apă caldă (temperatura puțin mai înaltă decât cea a camerei), adăugați zahăr, drojdie, sare, făină cernută și unt rece tăiat bucăți. Amestecați și frământați un aluat elastic.

2.Modelați o bilă de aluat, o puneți într-o pungă de plastic și lăsați aluatul să dopsească la frigider peste noapte.

3.Tăiați bucata de unt rece în jumătate pe lungime și îl înfășurați în hârtie de copt, formând un plic cu mărimea 15*24 cm. Repartizați uniform untul pe suprafața plicului, folosind sucitorul. Dați plicul la frigider.

4.Presărați aluatul cu făină și întindeți un blat dreptunghiular cu grosimea de 5-7 mm. Lățimea blatului de aluat trebuie să fie de 2 ori mai mare decât lățimea plicului de unt.

Sfat. Presărați aluatul periodic cu făină, ca să nu se rupă și să nu se lipească de masă.

5.Așezați untul rece pe o jumătate de blat de aluat și îl acoperiți cu a doua jumătate de aluat.

6.Lipiți marginile și întindeți un dreptunghi cu grosimea de 5-7 mm, care va fi format din 2 straturi de aluat și 1 strat de unt.

Sfat. Nu uitați să înfăinați masa și suprafața aluatului deoarece stratul superior se poate rupe. Făina în exces trebuie scuturată, ca să nu împiedice lipirea straturilor între ele.

7.Împăturiți aluatul în 4. Acum aluatul are 4 straturi de unt și 8 de aluat. Îl înveliți în hârtie de copt și îl dați la frigider pentru 30 de minute.

8.Scoateți aluatul, îl lăsați pentru 5-10 minute la temperatura camerei, îl înfăinați și îl întindeți atent într-un dreptunghi cu grosimea de 5-7 mm. Făina în exces trebuie scuturată, ca să nu încurce straturilor să se lipească între ele.

9.Împăturiți aluatul în 4. Acum aluatul are 16 straturi de unt și 32 de aluat. Pentru aluatul foietaj cu drojdie acest număr de straturi este suficient. Îl înveliți în hârtie de copt și îl dați la frigider pentru 1-2 ore.

10.După acest timp, aluatul este gata de a fi folosit. Îl întindeți într-un blat cu grosimea de 4-5 mm, formați chiflele sau îl pregătiți pentru congelare, învelindu-l în folie alimentară.

11.Sau tăiați aluatul triunghiuri, îl întindeți puțin pe fiecare în lungime, faceți o incizie la bază și rulați rulouri.

12.Acoperiți croissantele cu folie alimentară și le lăsați la temperatura camerei pentru 1 oră.

13.Le ungeți cu ou bătut și le coaceți la cuptorul preîncălzit până la 220°С timp de 7-10 minute, apoi micșorați temperatura până la 180°С și le coaceți timp de încă 15-20 de minute.

14.Lăsați croissantele să se răcească timp de 40 de minute. Din cauza untului topit, ele sunt umede în interior și dacă le veți tăia fierbinți, vor părea crude. După răcire, aluatul se stratifică și croissantele devin fine, pufoase și cu crusta ușor crocantă.

15.Pregătiți aluatul fără drojdie. În vasul cu apă rece, adăugați sare, unt topit și făină cernută. Amestecați și frământați un aluat elastic.

16.Acoperiți aluatul cu o pungă de plastic și îl dați la frigider să se odihnească și să se răcească.

17.Apoi urmați pașii ca în rețeta anterioară: pregătiți plicul cu unt, întindeți aluatul într-un dreptunghi, așezați untul rece pe o jumătate de blat de aluat și îl acoperiți cu a doua jumătate de aluat.

18.Lipiți marginile și întindeți un dreptunghi cu grosimea de 5-7 mm. Nu uitați să presărați aluatul cu făină. Obțineți 1 strat de unt și 2 de aluat. Făina în exces trebuie scuturată, ca să nu încurce straturilor să se lipească între ele.

19.Împăturiți aluatul în 4. Acum aluatul are 4 straturi de unt și 8 de aluat. Îl înveliți în hârtie de copt și îl dați la frigider pentru 30 de minute.

20.Scoateți aluatul, îl înfăinați, îl întindeți din nou și îl împăturiți în 4. Obțineți 16 straturi de unt și 32 de aluat. Dați-l la frigider.

21.Aluatul fără drojdie trebuie să aibă mai multe straturi, iată de ce e nevoie să repetați împăturirea în 4 încă de 1-2 ori și nu uitați să dați de fiecare dată aluatul al frigider.

Prăjiturile din aluat foietaj sunt pufoase, crocante, delicate și foarte gustoase. Pregătiți aluatul în casă și păstrați-l la congelator, ca să-l aveți mereu la îndemână când aveți nevoie.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!