Douăsprezece sfaturi bune despre simplificarea procesului de preparare a dulciurilor cu ajutorul ustensilelor aflate mereu la îndemână!

Patiseria și cofetăria reprezintă îndeletniciri delicate și subtile pentru orice gospodină. Și de fiecare dată vrem ca nimic să nu se ardă și totul să iasă ideal. Folosiți sfaturile descrise în continuare și surprindeți-vă familia și musafirii cu capodopere culinare, preparate cu ustensile simple, ieftine și aflate mereu la îndemână.

1. POȘUL DE CASĂ, CONFECȚIONAT DINTR-O PUNGĂ OBIȘNUITĂ DE PLASTIC

De obicei, gospodinele începătoare nu au poșuri profesioniste în casă. Dar dacă aveți nevoie urgent de unul, luați o pungă mai rezistentă de plastic și puneți crema, aluatul, sosul etc. în ea. Apoi tăiați-i un vârf cu foarfecele, respectând dimensiunea necesară și aplicați produsul. Ca să obțineți un ornament mai aspectuos, puteți să tăiați vârful pungii în zigzag (cu striații dese, înguste).

2. VERIFICAREA GRADULUI DE PREPARARE A COPTURII CU AJUTORUL SCOBITORII

Ca să aflați dacă preparatul dumneavoastră este gata, înțepați-l în mijloc cu o scobitoare sau frigare de lemn. Doar astfel veți afla răspunsul corect la dilema respectivă: dacă scobitoarea iese uscată din produsul copt, înseamnă că el este gata și poate fi scos din cuptor.

3. UMERAȘUL VA EXPUNE EXCELENT REȚETELE ÎNAINTEA PRIVIRII DUMNEAVOASTRĂ.

Dacă vă place să folosiți rețetele din cărți și reviste, dar nu vreți să le murdăriți, luați un umeraș obișnuit și atârnați cartea/revista de el cu ajutorul unor cârlige. Astfel aceasta va rămâne integră, iar rețeta necesară se va afla chiar înaintea ochilor dumneavoastră.

4. CUȚITUL CALD ȘI RECE PENTRU PORȚIONAREA OPTIMĂ A DESERTURILOR

Tăiați deserturile fierbinți cu cuțitul rece, răcindu-l în prealabil în congelator. Iar deserturile reci se feliază mai bine cu cuțitul cald, încălzit în apă caldă.

5. FÂȘIILE RAPIDE DE CIOCOLATĂ

Fâșiile de ciocolată sunt un ingredient, care se adaugă frecvent în umpluturile deserturilor sau se folosește pentru decorarea lor. Ca să le pregătiți rapid, luați curățitorul de legume și radeți tableta de ciocolată.

6. FĂINA ȘI SCORȚIȘOARA VĂ VOR AJUTA SĂ EVITAȚI ARDEREA NUCILOR ȘI STAFIDELOR ÎN CUPTOR.

Deseori, când le adăugăm în copturi, nucile și stafidele se ard. Ca să evitați acest lucru, tăvăliți-le în prealabil prin făină sau scorțișoară măcinată, după care adăugați-le cu îndrăzneală în aluat.

7. AȚA DENTARĂ — ALTERNATIVĂ PENTRU CUȚIT

Ața dentară se potrivește excelent pentru tăierea deserturilor. Ea secționează orice textură și nu trage straturile după sine.

8. ÎN CAZ DE NECESITATE, FOLIA DE ALUMINIU PERMITE TRANSFORMAREA UNEI TĂVI MARI ÎNTR-UNA MAI MICĂ.

Dacă nu aveți multe tăvi de copt, nu vă întristați: este suficientă doar una! Reduceți dimensiunile ei după cum vă trebuie, folosind folia de aluminiu: ea poate juca rolul de perete despărțitor.

9. PAHARUL FIERBINTE ÎNMOAIE EXCELENT UNTUL.

Dacă ați uitat să scoateți în prealabil untul din frigider, nu vă îngrijorați, deoarece puteți să-l înmuiați rapid. Tăiați untul în bucățele și puneți-l pe o farfurie, după care acoperiți-l cu un pahar sau borcan fierbinte. Peste 5 minute adăugați untul moale în aluat.

10. SAREA NU PERMITE ARDEREA ALUATULUI ÎN CUPTOR.

Ca să evitați arderea preparatelor dumneavoastră în cuptor, puneți o tavă cu sare pe raftul de sub tava, în care se află aluatul. De asemenea, în mod similar, puteți să folosiți o tigaie cu apă.

11. STICLA ESTE MAI BUNĂ DECÂT METALUL.

Când preparați copturile, cel mai bine ar fi să folosiți vase de sticlă. Astfel veți putea verifica gradul de preparare atât prin testul cu scobitoarea, cât și după aspectul exterior al preparatului, observabil prin pereții tăvii.

12. TRANSFERUL ÎNDEMÂNATIC AL BLATULUI DE ALUAT PE TAVĂ

Dacă trebuie să transferați blatul de aluat pe tavă, dar vă temeți că se va rupe, înfășurați-l pe sucitor, iar apoi așezați-l pe tavă și derulați-l de pe el.

Spor la gătit!