Douăzeci de metode de utilizare a lămâii pentru o curățare ieftină și eficientă a casei!

Folosiți proprietățile naturale de albire, degresare, antibacteriene și aromatice ale lămâii pentru a face față cu succes tuturor tipurilor de treburi gospodărești. Experții curățeniei ecologice își împărtășesc sfaturile privind utilizarea proprietăților puternice ale lămâilor pentru îndepărtarea petelor, curățarea și lustruirea suprafețelor, reînnoirea dispozitivelor și chiar în lupta împotriva dăunătorilor.

1.Mary Findley, specialistă în curățenie, recomandă să aveți la îndemână lămâi proaspete și congelate pentru orice sarcini gospodărești. Dacă aveți nevoie doar de o bucată de lămâie, atunci tăiați fructul sferturi și congelați bucățile. Măriți cantitatea de zeamă obținută din lămâie, introducând-o în apă fierbinte pentru 15 minute sau încălzind-o la cuptorul cu microunde timp de 1 minut (înainte să dați lămâia la cuptor, îi străpungeți vârful, ca să nu explodeze).

2.Curățarea aerului. Vă recomandăm să fierbeți lămâi tăiate într-o cratiță cu apă timp de aproximativ 1 oră. Aburii vor înlocui mirosurile neplăcute de iarnă cu arome de vară. Sau adăugați câteva picături de zeamă de lămâie în aspirator chiar înainte să începeți să aspirați. Vă recomandăm încă o metodă de împrospătare a aerului: amestecați zeamă de lămâie cu apă într-o sticlă nu pre mare și folosiți soluția fără substanțe chimice, ca să îndepărtați mirosul de bucate prăjite și din camera de baie.

3.Speriați furnicile. Zeama și coaja de lămâie sunt elemente sigure pentru oameni și animale de companie, care țin furnicile departe de casa dumneavoastră. Aflați pe unde intră furnicile, stropiți cu zeamă de lămâie suprafețele și introduceți coji de lămâie în găuri și crăpături, ca să opriți insectele, care intră.

4.Faceți o soluție universală de curățare. Într-o sticlă cu pulverizator, amestecați 8 uncii (1 uncie = aproximativ 35 gr) de oțet alb, 4 uncii de zeamă de lămâie, 4 uncii de vodca, 8 picături de ulei esențial de lămâie și 2-3 picături de săpun castile. Iată încă o formulă: lăsați coji de lămâie timp de câteva săptămâni în oțet alb distilat.

5.Spălați geamuri și sticle. Turnați apa minerală în recipientul cu pulverizator, apoi adăugați 1 linguriță de zeamă de lămâie. Nu aveți apă minerală? Folosiți apă distilată cu zeamă de lămâie ca să obțineți propria soluție de spălat geamurile.

6.Dezinfectați orice. Mary Findley garantează, că răceala și microbii nu se răspândesc, dacă ștergeți regulat mânerele ușilor, automobilului și frigiderului, telefoanele, televizoarele precum și alte suprafețe cu o cârpă înmuiată în amestec de apă și zeamă de lămâie.

7.Preparați un scrub simplu. Amestecați 2 porții de sare cu 1 parte de zeamă de lămâie ca să obțineți un scrub abraziv pentru îndepărtarea ruginii, petelor de pe haine, curățarea tastelor pianului, vaselor de cupru, tocătoarelor și ușilor murdare ale cabinei de duș.

8.Ajutorul pictorului. Proiectele de desen vor deveni mai ușoare cu aceste sfaturi: reîmprospătați periile întărite, punându-le într-un vas cu zeamă de lămâie clocotită. Micșorați flacăra, lăsați periile timp de 15 minute, apoi spălați-le cu apă cu săpun. Îndepărtați vopseaua uscată de pe geam, ștergând picăturile cu o cârpă moale și zeamă de lămâie fierbinte. Când zeama de lămâie va fi aproape uscată, ștergeți zeama și picăturile.

9.Curățați cuptorul cu microunde. Puneți un vas cu zeamă de lămâie în cuptorul cu microunde și lăsați-o să fiarbă. Aburii formați vor înmuia resturile întărite, astfel încât să le puteți îndepărta cu un șervețel.

10.Spălați mașina de spălat vase. Puneți un vas cu zeamă de lămâie pe raftul sau coșul superior și porniți mașina, setând regimul obișnuit de spălare. Zeama se va amesteca cu apă și va îndepărta petele de calcar și rugină.

11.Grătarul. Înfigeți pe o furculiță o jumătate de lămâie și frecați grătarul fierbinte cu partea suculentă, ca să-i curățați suprafața.

12.Ascuțiți aparatele mici de uz casnic. Puneți cojile congelate de lămâie în vasul blenderului sau în râșniță, ca să curățați lamele. Porniți dispozitivele și lăsați lamele să se rotească.

13.Spălarea vaselor. Petele de apă de pe porțelan și argintărie pot fi îndepărtate cu o cârpă de microfibră înmuiată în zeamă de lămâie concentrată. Îndepărtați petele de pe vasele de plastic, spălându-le cu zeamă de lămâie.

14.Răzătoarea pentru cașcaval. Pentru o modalitate ușoară de curățare a răzătoarei, pur și simplu tăiați lămâia în jumătate și apoi frecați răzătoarea pe ambele părți cu partea cărnoasă a lămâii. Acest lucru ajută la eliminarea grăsimilor de lactate și la dizolvarea oricărei proteine.

15.Set de fitinguri strălucitoare. Frecați ramele metalice ale ușilor dușului și robinetele din baie cu lămâie pentru a îndepărta petele de apă și murdărie.

16.Albiți rosturile vopsite. Aplicați cu grijă zeamă de lămâie pe rosturi, ca să îndepărtați mucegaiul și petele. Zeama de lămâie este un acid, care poate deteriora gresia, piatra și suprafețele compozite, iată de ce trebuie să vă asigurați că ștergeți imediat zeama vărsată. Folosiți o perie dură de dinți pentru compoziția de bicarbonat de sodiu și zeamă de lămâie. O lăsați să acționeze un timp, ca să albiți rosturile, apoi spălați.

17.Lustruirea mobilei. Amestecați 1 parte de zeamă de lămâie cu 2 părți de ulei de măsline sau vegetal pentru lustruirea chimică a mobilei. Acest amestec va ascunde zgârieturile și va lăsa un luciu. Ștergeți suprafața mobilierului cu soluția de lustruit, folosind o cârpă moale.

18.Pentru îndepărtarea prafului. Folosiți 2 pliculețe de ceai, zeamă de lămâie și 3 pahare de apă. Dați apa în clocot, adăugați pliculețele de ceai și lăsați lichidul să se răcească. Turnați soluția într-un recipient cu pulverizator, adăugând 1 linguriță de zeamă de lămâie. Stropiți ușor o cârpă de microfibră și ștergeți praful.

19.Îngrijirea pânzelor albe. Utilizați zeamă de lămâie pentru a îndepărta petele de cerneală de pe hainele albe (așezați o cârpă absorbantă curată sub pânza vopsită, care va îmbiba pata și va proteja suprafața de lucru).

20.Îndepărtați mirosurile din mașina de spălat. Prosoapele proaspăt spălate miroase a mucegai? Adăugați ½ de pahar de suc de lămâie îmbuteliat în mașina de spălat cu încărcare verticală și ¼ de pahar de suc de lămâie îmbuteliat în varianta frontală. Și mai spălați o dată ștergarele.

Mult spor!