Dovleceii vă vor asigura cu o mulțime de legume dacă veți ține cont de aceste sfaturi!

Am listat câteva secrete simple ale cultivării dovleceilor, care vă ajută să obțineți un randament ridicat. Creșterea dovleceilor nu este deloc simplă, iată de ce este important să cunoașteți cum să udați culturile, cu ce să-i fertilizați și cum să alegeți soiurile care oferă o recoltă bogată. Important este să efectuați manipulațiile exact în ordinea expusă mai jos.

Secretul nr.1 – alegerea corectă a soiurilor

Alegeți dovleceii de tip tufă, deoarece legumele cresc în mijloc și nu e nevoie să-i căutați pe toată lungimea lăstarilor. În plus, aceste soiuri dau un număr foarte mare dovleceii, aproximativ 8 legume pe o tufă. Deci alegeți semințe verificate și doar soiuri tufe.

Secretul nr.2 – dovleceii iubesc irigările

Udați tufele din abundență și doar cu apă caldă. De asemenea, dovleceii trebuie udați seara, pentru ca umiditatea să se îmbibă în adâncimea solului și să nu se evaporeze. Astfel, tufele se vor dezvolta rapid, iar legumele se vor coace rapid. Cantitatea de apă pentru 1 tufă este de 3-4l timp de 24 de ore, cu condiția că respectați cel de-al 3-lea secret.

Secretul nr.3 – mulcirea

Mulciți zona din jurul rădăcinii tufei cu paie pentru ca umiditatea să se mențină mai mult timp.

Secretul nr.4 – fertilizarea corespunzătoare

Dovleceii nu au nevoie de fertilizări frecvente, important este să le realizați la timpul potrivit. La începutul creșterii tufei, până se formează florile și ovarele, e nevoie să adăugați îngrășăminte cu azot, pentru ca tufa să se dezvolte rapid: gunoi de grajd sau îngrășământ verde.

Când încep să se formeze primele ovare, e nevoie să adăugați îngrășăminte cu fosfor: minerale, superfosfat sau azotat de potasiu (conform instrucțiunilor de pe ambalaj, nu exagerați pentru că pot acidifica solul și în legume se acumulează nitrați).

Secretul nr.5 – culegeți la timp roada

Pentru prăjire sau gătit, dovleceii pot fi rupți în momentul când ating aceste mărimi și veți observa cum foarte rapid vor apărea alte legume mici.

În cazul în care planificați să-i folosiți pentru conserve, atunci e nevoie să așteptați până ating mărimile maxime.

Deci recoltarea trebuie realizată la timp, în funcție de necesitățile dumneavoastră.

Spor la grădinărit!