Dressing picant din ardei iuți, grași și usturoi pentru iarnă: potrivit pentru marinarea cărnii, murarea verzei sau în calitate de sos!

Odată cu sosirea toamnei, pregătesc mereu acest dressing picant pe bază de ardei iuți, grași și usturoi. Este un sos clasic coreean, care se prepară fără fierbere, zahăr sau oțet, păstrând toată savoarea, aroma și beneficiile legumelor proaspete. Acesta poate fi păstrat în frigider sau în cămară timp de ani de zile.

Acest dressing versatil, aromat și picant este o bază excelentă pentru prepararea diverselor sosuri și marinade pentru carne, pește, frigărui, ca adaos la salatele de legume și gustări, ca sos aromat picant pentru varza călită, pentru felul întâi și doi, în special în ciorbe, diverse supe asiatice, la paste, orez, tocană, friptură, etc.

INGREDIENTE:

– 0,4-0,5 kg de ardei iute;

– 1 kg de ardei roșu gras;

– 0,4 kg de usturoi;

– 150-200 g de sare;

– 2 lingurițe de coriandru măcinat (opțional).

*Din cantitatea indicată de ingrediente, veți obține 1,5-1,6 l de dressing.

*Greutatea tuturor legumelor este indicată în formă necurățată.

MOD DE PREPARARE:

1. Așadar, vom avea nevoie de 400-500 g de ardei iute – eu am de două feluri: ardei semi-picant și aromat, și ardei foarte iuți mici.

Sfat: Este de dorit ca ardeii iuți să fie lăsați câteva zile la temperatura camerei, pentru ca aceștia să devină flexibili, să se zbârcească, să-și piardă din umiditate – astfel, sosul va fi mai dens. Același lucru se referă și la ardeii grași.

2. În plus, veți avea nevoie de 400 g de usturoi. După decojire, au rămas aproximativ 350 g. Și un alt ingredient, deși este opțional, este coriandrul măcinat. Eu am 10 g, adică 2 lingurițe.

3. Ardeii iuți pot fi complet curățați de semințe, dar eu nu fac acest lucru. Îndepărtez doar codițele verzi, iar pe cei mai mari îi rup în jumătate, pentru a-i putea toca mai ușor. Iar ardeii grași îi curăț de semințe și cotoare.

*Asigurați-vă că purtați mănuși când lucrați cu ardeii.

4. Treceți ardeii și usturoiul prin mașina de tocat carnea sau folosiți mixerul.

5. Adăugați sarea și coriandrul măcinat la legumele tocate și amestecați totul foarte bine.

*Dressing-ul trebuie să fie sărat, de altfel va fermenta. Este mai bine să fie mai mult sărat decât insuficient.

Sfat: Dacă a ieșit prea lichid, lăsați-l timp de câteva zile la temperatura camerei, amestecându-l din când în când și o parte din umiditate se va evapora, sau adăugați fulgi de ardei uscat, atât dulce cât și iute – aceștia vor absorbi perfect excesul de zeamă și dressing-ul se va îngroșa considerabil.

6. În această formă, puteți lăsa dressing-ul de ardei în bucătărie, pe masă, timp de 2-3 sau chiar 4 zile, pentru a începe procesul de fermentație, sau îl puteți turna imediat în borcane curate și uscate, fără a le umple până la margine – lăsați câțiva centimetri liberi. Acoperiți borcanele cu orice fel de capace, chiar și cele de plastic se potrivesc, și puneți-le în frigider sau în cămară la rece, unde acest dressing poate fi păstrat timp de mai mulți ani.

*Eu îl torn imediat în borcane și îl dau la rece.

7. Acest dressing are o culoare roșie aprinsă naturală, o aromă apetisantă de neegalat și un gust puternic de iute și sărat. De aceea, dacă îl folosiți pentru anumite preparate, sărați-le la sfârșitul gătitului, după ce le-ați gustat. Savurați-l cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!