Dulceață aromată de prune coapte la cuptor ,,o mie și una de nopți” – un deliciu deosebit!

Astăzi vă voi prezenta rețeta mea de dulceață de prune cu miez de nuci și citrice, care se gătește la cuptor. Spre deosebire de dulceața obișnuită, aceasta nu se fierbe pe aragaz.

Dulceața iese de o culoare rubinie intensă, foarte gustoasă și cu o aromă de neegalat, iar condimentele incluse în compoziția sa îi conferă niște note cu adevărat deosebite.

INGREDIENTE:

– 4-4,2 kg de prune dense;

– 1,5-2 kg de zahăr;

– 1-2 lămâi sau portocale;

– 3-4 bețișoare de scorțișoară;

– 4 stele de anason;

– 4 semințe de cardamom;

– 4 cuișoare;

– 200 g de miez de nuci (opțional).

MOD DE PREPARARE:

1. Eu am puțin peste 4 kg de prune – ele trebuie să fie dense, tari, chiar ușor necoapte, astfel încât să nu existe niciun indiciu de moliciune. În afară de prune, veți avea nevoie de zahăr – eu iau 500 g de zahăr pentru fiecare kilogram de prune dulci-acrișoare fără sâmburi, dar în acest caz, gemul rezultă destul de dulce, țineți cont de asta.

2. Lămâile sau portocalele se taie în mod aleatoriu și se îndepărtează semințele, astfel încât gemul să nu devină amar.

Sfat: Dacă nu aveți citrice proaspete, înlocuiți-le cu suc de lămâie sau, în caz extrem, cu sare de lămâie.

3. Prunele se taie în jumătate, îndepărtându-le sâmburii, deși gemul poate fi preparat împreună cu sâmburii. Puneți prunele într-un vas termorezistent și, pentru a le face să elibereze sucul, presărați-le cu lămâia tăiată, condimentele și zahăr, strat cu strat.

4. În acest fel, las cratița cu prune pe masa din bucătărie, până când zahărul se dizolvă aproape complet și prunele se acoperă cu propriul lor suc. De obicei fac asta peste noapte, dar dacă dvs. nu aveți timp, lăsați-le măcar 2-3 ore.

5. Eu am lăsat prunele peste noapte, dar nici dimineața nu am avut timp să mă ocup de ele – în total, au stat pe masă timp de 20 de ore. Iată cât de bine și-au eliberat sucul, deși nu am adăugat nicio picătură de apă, dar în acest timp le-am amestecat de câteva ori cu grijă, folosind o spatulă de silicon.

6. Acum, adaug miezul de nuci și amestec până când zahărul se dizolvă complet.

7. Fără să acopăr vasul, îl pun în cuptorul preîncălzit până la 150°C, timp de 1,5-2 ore, în funcție de cantitatea de dulceață și de vasele în care va fi coaptă – cu cât baza și pereții vasului vir fi mai groși, cu atât va fi nevoie de mai mult timp. Dulceața mea a stat în cuptor aproape 2 ore. În acest timp, am amestecat-o de două ori, foarte atent, pentru a nu deteriora fructele, cu o spatulă de silicon.

Sfat: În general, această dulceață, ca oricare alta, poate fi gătită pe aragaz prin metoda fierberii repetate – aduceți-o în punctul de fierbere, fierbeți-o timp de 3-5 minute, lăsați-o să se răcească complet și repetați procedura de 2-3 sau chiar de 4 ori, până când siropul va ajunge la consistența dorită.

8. Turnați dulceața în borcanele sterilizate și neapărat uscate, încercând să distribui uniform prunele, miezul de nuci și siropul.

Notă: Datorită acestei metode de pregătire se obține destul de mult sirop. Dacă doriți, îl puteți conserva separat și apoi folosi pentru servirea deserturilor, înghețatei, budincilor, terciurilor, clătitelor, hidratarea torturilor sau îl puteți dilua cu apă fierbinte sau ceai pentru a obține o băutură aromată și foarte gustoasă.

Sfat: Eu nu îndepărtez condimentele din dulceață, dar dvs. le puteți scoate, dacă doriți. Când dulceața este fierbinte, este foarte lichidă, dar când se va răci, va deveni mai groasă.

9. Fără să le întorc și fără să le acopăr, las borcanele pe masă până când se răcesc complet, apoi le depozitez. Această dulceață poate fi păstrată chiar și în condițiile unui apartament, important este să fie departe de lumina soarelui. Savurați-o iarna cu multă plăcere!

Notă: În funcție de soiul și suculența prunelor, din 4 kg se obțin 4-4,5 litri de dulceață aromată și foarte gustoasă cu miez de nuci.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!