Dulceață de caise (pe tigaie)!

INGREDIENTE:

-1 kg de caise;

-1 kg de zahăr;

-2-3 linguri de suc de lămâie (sau 5 g de sare de lămâie);

-4 linguri de apă;

-10 g de agar-agar (opțional).

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați foarte bine borcanele și capacele. Ca să sterilizați borcanele, turnați câte 40-50 ml de apă în ele și încălziți-le timp de 8-10 minute în cuptorul cu microunde. Apoi vărsați apa din ele și lăsați-le să se scurgă pe un prosop curat.

2.Acoperiți capacele cu apă și clocotiți-le timp de 5 minute, după care lăsați-le să se scurgă pe prosopul curat.

3.Spălați și uscați caisele. Divizați-le în jumătăți, îndepărtându-le sâmburii.

4.Turnați 4 linguri de apă într-o tigaie încăpătoare. Adăugați caisele pregătite și aduceți-le până la punctul de fierbere, pe foc mare. Apoi fierbeți-le pe parcursul a 5 minute, pe foc mic-moderat, fără să le amestecați (doar cât să vă asigurați că nu s-au lipit de fundul tigăii).

5.Turnați sucul de lămâie și adăugați treptat (în 3 porții) zahărul în caisele fierbinți, amestecând de fiecare dată până la omogenizare (cu grijă, ca să nu striviți fructele). Pentru ca dulceața să ajungă mai repede la punctul de fierbere, puteți să măriți focul.

6.După ce veți încorpora tot zahărul și dulceața va da în clocot, fierbeți-o timp de încă 8-10 minute pe foc mic-moderat. Nu trebuie să îndepărtați spuma formată pe suprafața ei.

7.Apoi transferați-o într-un bol curat și uscat. Lăsați-o să se răcească complet, amestecându-o o dată la 10-15 minute (astfel toată spuma va dispărea).

8.Procedând similar, puteți să pregătiți mai multe porții de dulceață și să le adunați în același bol pentru răcire.

9.Noi am pregătit încă o porție de dulceață, dar am adăugat agar-agar (alternativa vegetală a gelatinei) în ea: după ce caisele au fiert timp de 5 minute, am adăugat treptat (în 3 porții) zahărul în ele, amestecând de fiecare dată până la omogenizare. Apoi am lăsat dulceața să mai fiarbă pe parcursul a 5 minute din momentul clocotirii, după care am adăugat sucul de lămâie amestecat cu agar-agar-ul. Am fiert-o timp de încă 5 minute și am lăsat-o să se răcească în tigaie.

10.Transferați dulceața rece în borcanele sterilizate, închizându-le ermetic cu capacele sterilizate. Noi am pus câte o bucățică de hârtie de copt între borcan și capac, deoarece capacele noastre nu erau noi.

11.Puneți dulceața la locul de păstrare.

Dulceața de caise cu agar-agar este mai densă, mai gelificată (pozele au fost făcute peste 12 ore după conservare):

Dulceața fără agar-agar:

Dulceața cu agar-agar:

Folosind această rețetă, puteți să pregătiți dulceață de prune, gutui, căpșuni etc.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!