Rețetă de dulceață de căpșuni, demnă de cele mai apetisante și aspectuoase deserturi, sau de mesele celor mai speciale ocazii. Este o dulceață foarte gustoasă, cu un aspect de nota zece, în stare să cucerească doar cu simplul său aspect! Merită să fie pregătită de fiecare gospodină!
INGREDIENTE:
– 600 g de căpșuni moi;
– 1,2 kg de căpșuni mai rigide și frumoase;
– 1,3 kg de zahăr (+/-);
– ~ 80 g de coniac sau vodcă.
MOD DE PREPARARE:
1. Spălați bine căpșunile prin metoda de imersie, lăsându-le să se înmoaie în apă rece timp de 5 minute. Apoi clătiți-le încă o dată și lăsați-le să se scurgă.

2. Începeți să curățați căpșunile de codițe și să le alegeți: pe acelea mai întregi și frumoase puneți-le într-un bol, iar pe acelea mai moi și mai neuniforme – într-o cratiță. Noi am ales 1,2 kg de căpșuni întregi și 600 g de căpșuni mai moi.

3. Folosiți un blender de imersie pentru a transforma căpșunile mici și moi în piure. Puneți vasul pe foc mediu.

4. Între timp, înmuiați căpșunile întregi într-un pahar cu coniac și tăiați-le codițele. Datorită acestei proceduri, căpșunile își vor păstra forma mai bine și nu se vor înmuia foarte tare în timpul fierberii.

5. Când piureul de căpșuni a dat în clocot, amestecați-l și mai lăsați-l să fiarbă timp de 5 minute la foc mic, fără capac. Aveți grijă să-l amestecați din când în când.

6. După 5 minute de fierbere, puteți să adăugați zahărul. În total, noi avem 1,8 kg de căpșuni. Astfel, voi adăuga câte 700 g de zahăr per 1 kg (~1,5 kg de zahăr). Amestecați.

7. După aceasta, adăugați căpșunile și mai amestecați încă o dată. Din moment ce vor da în clocot, fierbeți căpșunile mari timp de 10 minute la foc mic, iar dacă ale dvs. sunt mai mici, atunci fierbeți-le timp de 7 minute. Stingeți focul și lăsați căpșunile să se răcească complet. Noi le vom lăsa peste noapte.


8. A doua zi, vom începe cea de-a doua etapă de fierbere. Pentru aceasta, vom aduce din nou căpșunile în punctul de fierbere, vom face focul mic și le vom fierbe timp de 7 minute.


Sfat: În ceea ce ține de spumă, puteți să o îndepărtați sau să o lăsați, dacă doriți. Noi o vom îndepărta.
9. Iată ce consistență are dulceața în forma sa răcită (după a doua etapă de fierbere):

10. Doar după ce s-a răcit pentru a doua dată, turnați dulceața în borcanele sterilizate și închideți-e ermetic cu capacele lor. Depozitați-le în cămară și savurați iarna dulceața obținută cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!