Dulceață de gutui, pregătită cu totul diferit de cea de mere sau pere! Acum, nimeni nu va rămâne indiferent de ea!

Am auzit adesea că dulceața de gutui nu este pe placul tuturor. Și m-am întrebat mereu cum este posibil așa ceva? Nu poate fi neplăcută această dulceață aromată, de culoare aurie și cu textură de marmeladă. Apoi am întrebat câteva cunoștințele de ale mele cum o pregătesc. Și am înțeles de ce această dulceață se află pe „lista neagră” a lor. Pentru că o pregătesc greșit. Gutuia necesită o abordare complet diferită decât, de exemplu, merele sau perele.

INGREDIENTE:

– 1 kg de gutui în formă curățată;

– 700 g de zahăr;

– 0,5 l de apă;

– sucul de la o jumătate de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1. Curățați gutuile spălate foarte bine de cotor și tăiați-le felii subțiri. Adunați cotoarele cu semințe într-o cratiță, nu le aruncați. Acestea conțin foarte multă pectină, care face dulceața să fie mai densă. Astfel, le vom utiliza și pe ele.

2. Stoarceți sucul de lămâie și turnați-l peste feliile de gutui, ca să nu se oxideze. Amestecați-le bine.

3. Iar peste cotoarele de gutui, turnați apa (în proporție de 0,5 l pentru 1 kg de gutui). Puneți cratița pe foc și lăsați cotoarele să fiarbă timp de aproximativ 10 minute, sau până când vor deveni puțin moi.

4. Strecurați cotoarele de lichid. Folosiți o sită fină, tapetată cu tifon împăturit în 3-4 straturi. Adăugați zahărul în lichidul rezultat și amestecați.

5. Puneți siropul pe foc și aduceți-l în punctul de fierbere.

6. Acum, adăugați feliile de gutui în el și amestecați. Lăsați gutuile să fiarbă timp de 5 minute din momentul clocotirii, apoi stingeți focul și lăsați-le să se răcească complet. În acest timp, feliile se vor îmbiba de siropul aromat și vor fi gata pentru cea de-a doua etapă de fierbere.

7. După răcire, fierbeți dulceața timp de 5 minute, lăsați-o să se răcească complet, apoi mai fierbeți-o timp de 30 minute. După cea de-a treia etapă de fierbere, culoarea dulceții va începe să se schimbe, să devină roșiatică.

8. În final, turnați dulceața clocotită în borcanele sterilizate și închideți-le ermetic cu capacele lor, la fel, sterilizate. Întoarceți-le cu capacele în jos și înveliți-le cu o pătură călduroasă. Lăsați-le să se răcească complet, apoi depozitați-le în cămară. Savurați iarna dulceața obținută de gutuie cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!