Dulceață de păpădie. Cea mai corectă rețetă!

Dulceața sau mierea de păpădie este un deliciu foarte folositor. Ea întărește imunitatea, contribuie la recuperarea după afecțiunile infecțioase respiratorii. Este deosebit de eficientă ca antitusiv în bronșită. De asemenea, ea normalizează somnul, înlătură oboseala fizică și psihică. Dacă nu ați pregătit-o până acum, încercați neapărat!

INGREDIENTE:

-200 flori de păpădie;

-500 ml de apă;

-1 kg de zahăr;

-140 g de lămâie (o bucată);

-220 g de portocală (o bucată).

Din aceste ingrediente veți obține 1200 ml de dulceață de păpădie.

MOD DE PREPARARE:

1.Culegeți florile de păpădie dintr-un loc curat, situat cât mai departe de autostrăzi. De obicei, perioada lor de înflorire este cuprinsă între mijlocul lunii aprilie și sfârșitul lunii mai. Cam peste 2 ore după rupere ele se închid, dar acest lucru nu influențează procesul de preparare și gustul dulceții.

2.Spălați florile de păpădie cu o cantitate mare de apă. Îndepărtați eventualele frunzulițe, crenguțe sau insecte dintre ele.

3.Scoateți florile de păpădie din apă și puneți-le într-o cratiță. Turnați 500 ml de apă peste ele și fierbeți-le timp de 15 minute din momentul clocotirii, pe foc mic-moderat, sub capac.

4.Luați decoctul de pe foc și puneți-l deoparte pentru minim 2 ore sau, preferabil, peste noapte. Apoi strecurați-l cu ajutorul unei strecurători mărunte și presați bine florile de păpădie, deoarece ele absorb destul de mult decoct.

5.Turnați decoctul înapoi în cratiță. Adăugați zahărul și, amestecând continuu, fierbeți dulceața până când acesta se va dizolva complet.

6.Tăiați lămâia și portocala în bucățele. Adăugați-le în dulceață. Amestecați.

7.Timpul de fierbere a dulceții depinde de preferințele dumneavoastră gustative. Dacă vreți să obțineți o dulceață închisă la culoare, precum caramelul, atunci fierbeți-o timp de 40-45 minute sau mai mult. Dacă o veți fierbe pe parcursul a aproximativ 30 minute, ea va avea o nuanță mai deschisă.

8.Luați dulceața de pe foc și turnați-o îndată în borcane sterilizate, umplându-le complet. Acoperiți-le cu capace sterilizate și închideți-le ermetic.

9.După ce se răcește, ea devine mai groasă și seamănă cu mierea lichidă. Puneți-o la locul de păstrare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!