Dulceață regală de caise – rețetă de pe vremuri!

O modalitate foarte bună de a vă aproviziona cu gustul și aroma caiselor pentru iarnă este de a pregăti această dulceață de caise. Ea permite păstrarea fructelor întregi și frumoase, le conferă un gust incredibil de apetisant, fiind înmuiate în cel mai delicat sirop. Iar sâmburii de caise, asemănători cu migdalele, îi adaugă o notă specială de gust de nucă.

INGREDIENTE:

– 1 kg de caise;

– 600 g de zahăr;

– sucul de la o jumătate de lămâie;

Pentru înmuiere:

– 1 l de apă;

– 1 lingură de bicarbonat de sodiu.

MOD DE PREPARARE:

1. Umpleți un lighean pe jumătate cu apă. În proporție de 1 lingură la 1 litru, adăugați bicarbonatul de sodiu și amestecați. Curățați caisele cu grijă de coajă și puneți-le la înmuiat în lighean. Lăsați-le în el pentru 2 ore.

*Bicarbonatul de sodiu se adaugă pentru ca caisele să nu se desfacă în timpul fierberii, ci să-și păstreze bine forma.

2. Peste 2 ore, scurgeți caisele de apă și clătiți-le sub jet de apă rece, timp de 3-4 minute.

3. Acum, va trebui să îndepărtați sâmburii caiselor, fără să le despicați în jumătate. Pentru a face acest lucru, puteți folosi un bețișor de la sushi sau un creion de lemn. Colectați sâmburii într-un bol.

4. Turnați zahărul peste caise, astfel încât să le acoperiți aproape complet. Lăsați-le în acest lighean pentru 6-8 ore.

5. Puneți caisele pe foc și aduceți-le în punctul de fierbere. Adăugați miezul din sâmburi. Dacă doriți, îl puteți decoji, însă noi îl vom pune așa. Apoi faceți focul mai mic și fierbeți dulceața până când va fi gata și va căpăta textura dorită. Spuma nu trebuie îndepărtată, pur și simplu amestecați-le din când în când cu grijă, folosind o spatulă de silicon.

6. După o oră de fierbere, adăugați sucul de lămâie, amestecați și continuați procesul. Noi le-am mai fiert timp de 10 minute, am îndepărtat spuma pentru prima și ultima dată și am stins focul.

7. Lăsați dulceața un pic să se răcească, apoi transferați-o în borcanele sterilizate din timp. Acoperiți-le etanș cu capace, la fel, sterilizate. Lăsați-le la temperatura camerei timp de o zi, apoi depozitați-le într-un loc întunecos. Termenul de valabilitate al acestei dulceți este de 1 an de zile. Savurați-o cu poftă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!