E dintr-un condiment alimentar obișnuit: soluția care poate readuce la viață chiar și cea mai neajutorată orhidee!

Orhideea este o plantă uimitoare, care poate fi readusă la o a doua viață, chiar dacă pare să fi murit deja. Nu vă grăbiți să aruncați o orhidee care s-a ofilit, pentru că, dacă i-au rămas măcar câteva rădăcini sănătoase, aceasta poate fi regenerată. Dorim să remarcăm faptul că procesul de regenerare și înmulțire a unei orhidee este destul de simplu – nu trebuie să cheltuiți mult timp, efort și bani pe preparate costisitoare. Tot de ce veți avea nevoie este simplul turmeric alimentar, care conține o multitudine de nutrienți esențiali pentru creșterea plantelor.

Veți avea nevoie de:

– 1 linguriță de turmeric;

– 1 l de apă;

– ceară și o bucată de tifon;

– rumeguș de lemn și mușchi.

Mod de lucru:

1. Îndepărtați frunzele și rădăcinile complet ofilite ale plantei. Tăiați partea superioară a trunchiului orhideei, astfel încât să rămână cu cel puțin 2-3 rădăcini sănătoase.

2. Tăiați partea tăiată a trunchiului și pe partea cealaltă. Pentru a preveni pătrunderea bacteriilor și a ciupercilor în trunchi, picurați puțină ceară de lumânare pe tăieturi. Tratați zona tăiată de pe planta adultă în același mod.

3. Turnați o linguriță de pudră de turmeric într-un litru de apă și lăsați-l la infuzat timp de 10-15 minute. Filtrați soluția printr-o bucată de tifon.

4. Acoperiți butașul cu infuzie de turmeric și lăsați-l timp de 30 de minute în ea. Pe lângă faptul că acesta conține vitaminele A, E, C, K, vitaminele din grupul B, precum și potasiu și calciu, turmericul are și un puternic efect antibacterian.

5. Folosiți apa de turmeric rămasă pentru a uda și pulveriza planta mamă.

6. Tratați planta cu turmeric o dată la două săptămâni. Va dura între 1 și 2 luni pentru a se recupera, în funcție de soiul de orhidee.

7. Așezați butașul pe rumeguș de lemn și acoperiți-l cu mușchi, astfel încât rădăcinile să rămână la suprafață. Acoperiți planta cu un recipient de plastic cu mai multe găuri pentru a crea condițiile optime de creștere.

8. Pulverizați planta în mod regulat pentru a menține nivelul ridicat de umiditate. Peste aproximativ 3 săptămâni, butașul va dezvolta rădăcini noi.

9. Continuați să aveți grijă de plantă și în aproximativ 3 luni îi vor crește frunze tinere și mai multe rădăcini sănătoase și puternice. Orhideea va putea fi apoi transplantată într-un ghiveci permanent.

Spor la grădinărit!