Este cenușa un panaceu pentru plante? Iată cum să folosiți corect cenușa în grădină pentru a fi cu adevărat benefică pentru culturile din ea!

Cenușa este un remediu excelent și, totodată, gratuit, folosit de mulți grădinari și horticultori. Dacă aveți la îndemână un astfel de remediu minunat, ar trebui cu siguranță să-l folosiți. Dar cum anume se utilizează cenușa în grădină, astfel încât să nu dăuneze plantelor, ci să fie benefică? Există câteva puncte importante de luat în considerare.

Cenușa este potrivită pentru solurile ușor acide și acide, deoarece are un efect de alcalinizare. Dacă solul este deja alcalin, atunci cenușa nu poate decât să înrăutățească situația. Înainte de să o aplicați, ar trebui să aflați ce tip de sol aveți în acest moment în grădină. Pentru a afla acest lucru, puteți folosi un bețișor cu turnesol, care este disponibil în toate magazinele de grădinărit.

De asemenea, asigurați-vă că știți care dintre plantele din grădina dvs. preferă solul acid. Nu puneți cenușă pe ele sub nicio formă! Spre exemplu, în această categorie intră aproape toate coniferele, dar și afinele, călinul, păducelul, lonicera, hortensiile etc. În cazul în care solul este lipsit de potasiu, este mai bine să-l compensați cu sulfat de potasiu decât cu cenușă. Următoarele plante bine-cunoscute apreciază în mod deosebit cenușa: varza, roșiile, ardeii.

În fiecare primăvară, în timpul procesului de săpare, puteți folosi cenușa ca îngrășământ natural suplimentar pentru sol. Utilizați cenușa după cum urmează: 1 găleată de cenușă la 3-4 metri pătrați. Prin urmare, solul va deveni mai pufos și mai friabil, ceea ce este foarte benefic pentru plante. O fertilizare cu cenușă în îormă lichidă se face după cum urmează: 1 cană de cenușă (150-200 g) pentru fiecare găleată de apă (10-12 l), stropită sub rădăcinile plantelor.

Spor la grădinărit!