Faceți asta toamna cu mușcatele dvs.! Vor intra în iarnă bine pregătite, apoi vor crește stufoase și bogat înfloritoare!

Astăzi vă voi împărtăși tehnica mea de pregătire a mușcatelor (geranium sau pelargonium) pentru iarnă, astfel încât aceasta să fie bine pregătite pentru hibernare, însă să continue să crească în același timp.

Vă voi oferi un exemplu de lucru pe o mușcată pe care încă nu am curățat-o și nu am pregătit-o.

Iată care sunt pașii de urmat:

1. Pentru a pregăti mușcatele pentru iarnă, este mai bine să le curățați. De ce? În primul rând, orice soi de mușcate se curăță de două ori pe an (primăvara și toamna). Curățarea de toamnă nu este obligatorie; se face pentru ca planta să se odihnească mai bine iarnă și până în primăvară să crească la fel de bine ca și anul trecut.

2. Cum să o curățați corect? Luați un secator sau folosiți foarfeca, dar țineți cont de faptul că foarfeca strivește tulpina și din acest motiv se usucă sau se înnegrește. Când începeți curățarea, solul trebuie să fie absolut uscat. Secatorul l-am tratat cu fitosporină praf. Aceasta poate fi cumpărată în orice magazin de grădinărit. Fitosporina praf este mai convenabil de utilizat și mai eficientă. Dacă nu aveți fitosporină, puteți folosi peroxid de hidrogen sau alcool.

3. Tăiați planta cu instrumentul dezinfectat, lăsând 5-10 cm din tulpina acesteia. Această distanță este suficientă pentru ca mușcata să se trezească și să formeze lăstari noi. De asemenea, am tratat și tăietura cu fitosporină. Iarăși, dacă dvs. nu aveți, puteți folosi peroxid de hidrogen sau verde de briliant.

4. Din planta tăiată, pregătiți butașii pentru înmulțire, dacă doriți.

5. Ce facem în continuare? Deoarece, de obicei, mușcatele noastre cresc în ghivece mari de 2 l, vom face astfel, încât iarna ghivecele să nu ocupe mult spațiu și să putem ține cât mai multe mușcate pe raftul cu lumină specială: scoateți butucul plantei mamă din ghiveci, îndepărtați tot solul și tundeți-i rădăcina. Asta se face pentru a stimula planta să-și dezvolte un sistem radicular nou.

6. Cum să pregătiți solul? Eu voi transplanta butucul într-un ghiveci de 1 l. Adăugați 1 cană (500 ml) de turbă superioară neutră, 1 cană de sol universal și o treime dintr-o cană de zeolit sau perlit. Amestecați.

7. Pregătiți soluția de udare a substratului: mușcate se udă doar după o zi de la curățare, adică puteți face transplantarea doar a doua zi. Pentru prima udare, vă recomand să utilizați micoriza sau orice fel de îngrășământ natural. Regula principală aici este să adăugați îngrășămintele în proporție înjumătățită, adică de două ori mai puțin decât recomandă producătorii, dacă este vorba de îngrășăminte chimice. Eu am adăugat o linguriță de micoriză și jumătate de linguriță de biohumus într-un litru de apă.

8. Transplantați planta: înmuiați mai întâi butucul în această soluție, astfel încât toate substanțele nutritive benefice să ajungă la rădăcini, și turnați și un pic de lichid în sol, pentru că este greu de controlat procesul de udare; este mai bine să udați solul și să plantați butucul în solul deja umed.

9. Luați un ghiveci, puneți un pic de argilă expandată pentru drenaj la bază, apoi un pic de sol și plantați butucul.

10. Următoarea udare a acestuia o voi face cu biohumus. Vă recomand să udați planta doar atunci când solul este uscat complet. Un astfel de butuc se va trezi neapărat și va crește bine. Și dacă îi veți oferi condițiile optime de lumină, vă va mulțumi cu o înflorire frumoasă chiar și iarna.

Spor la grădinărit!