Fără ”chimie”: cu ce să hrăniți răsadurile, ca să fie viguroase!

Mulți grădinari se tem să folosească îngrășăminte minerale atunci când cultivă răsaduri, preferând soluțiile naturiste. Am realizat o selecție din cele mai cunoscute metode de fertilizare a răsadurilor.

De ce au nevoie răsadurile pentru o creștere normală? E necesar azotul: datorită acestuia planta de deasupra solului crește activ. Este necesar fosforul: ajută la dezvoltarea sistemului radicular. Sunt necesare și alte elemente utile. Din acest motiv, pentru prepararea îngrășămintelor se folosesc componente bogate în astfel de substanțe.

Fertilizarea răsadurilor cu drojdie

Drojdia reprezintă ciuperci unicelulare bogate în potasiu, calciu și multe alte elemente utile. Mulți grădinari folosesc drojdia pentru a pregăti îngrășăminte pentru răsaduri. După utilizarea acestora, se observă o creștere intensivă a plantelor, acestea devin mai rezistente, începe dezvoltarea activă a sistemului radicular.

Pentru prepararea îngrășământului cu drojdie luați 10 gr de drojdie uscată (sau 30 gr de drojdie proaspătă) și dizolvați-o în 10l de apă caldă. Pentru îmbunătățirea efectului drojdiei, adăugați 4 linguri de zahăr. Amestecați toate ingredientele și lăsați compoziția la loc cald pentru câteva ore. Înainte de utilizare, strecurați soluția. Îngrășământul de drojdie se folosește diluat cu apă în proporții de 1:10.

Îngrășământul cu drojdie spală potasiul din sol. Pentru a compensa insuficiența acestui macroelement important, e nevoie să alternați infuzia de drojdie cu fertilizările, care suplinesc necesarul, cum ar fi îngrășământul verde.

Fertilizarea răsadurilor cu infuzia de plante

Această infuzie pe bază de plante poate fi numită îngrășământ de potasiu, deoarece satură solul cu o cantitate mare de potasiu. Pentru a o pregăti, veți avea nevoie de urzici și păpădie.

Mărunțiți frunzele și tulpinile plantelor și umpleți un vas, până la margini, fără se presați. Turnați apă, astfel încât să acopere complet verdeața. Lăsați infuzia să fermenteze timp de 2 săptămâni. Înainte de utilizare, diluați-o cu apă în proporții de 1l la 10l de apă. Udați plantele sub rădăcină.

Fertilizarea răsadurilor cu cenușă

Să completați conținutul solului cu potasiu vă ajută îngrășământul cu cenușă de pământ. Turnați 2l de apă fierbinte peste 1 lingură de cenușă. Peste 24 de ore infuzia va fi gata. Înainte de utilizare, ea trebuie strecurată. E nevoie să alternați regulat fertilizările cu potasiu și cele cu drojdie: 1 dată în lună hrăniți materialul săditor cu drojdie, 1 dată (peste 14 zile) cu îngrășământ bogat în potasiu.

Îngrășământ pentru răsaduri din coji de banană

Încă o sursă de potasiu, care este utilizată de mulți ani în calitate de îngrășământ pentru răsaduri, este coaja de banană. Curățați 2-3 banane de coajă (conținutul interior vă aduce folos dumneavoastră, iar cel exterior – plantelor tinere), tăiați-le bucăți nu mari și adăugați-le într-un borcan de 3l. Turnați apă, până la margini, și lăsați cojile la infuzat la temperatura camerei. Peste 3 zile, strecurați soluția și udați răsadurile.

Fertilizarea răsadurilor cu coji de ouă

Cojile de banane se folosesc pentru fertilizare, de asemenea, împreună cu coji de ouă. Fiecare din aceste componente ale acestui îngrășământ natural vine cu propriile elemente benefice: bananele, cum am mai spus, sunt potasiu, iar cojile de ouă – calciu. Calciul pentru plante, în special cele tinere, este la fel de important ca potasiul. Acesta ajută rădăcinile să absoarbă nutrienții din sol și să-i prelucreze.

Pentru prepararea îngrășământului luați 1 coajă de banană și coaja uscată de la 2 ouă. Coaja de banană o tăiați bucăți, iar cojile uscate de ou le mărunțiți cu mâinile. Turnați 1l de apă și lăsați totul la infuzat timp de 2-3 zile. Strecurați soluția înainte de utilizare.

Fertilizarea răsadurilor cu coji de ceapă

Cojile de ceapă se folosesc în gospodărie pentru diverse scopuri. Utilizați-le și pentru fertilizarea răsadurilor. Pregătiți infuzia dintr-un pahar de coji și 2 pahare de apă. Aduceți lichidul până la punctul de fierbere și luați cratița imediat de la foc. Infuzați soluția timp de 2 zile, apoi strecurați-o.

Înainte de utilizare diluați soluția cu apă în proporții de 1 pahar la 10 pahare de apă. Puteți folosi îngrășământul de coji de ceapă cel mult o dată pe săptămână.

Îngrășământ pentru răsaduri din infuzie de ceai

Pentru fertilizare este mai bine să utilizați frunze de ceai deja folosite. Concentrația diferitelor substanțe este mai mică în ceaiul utilizat decât în cel proaspăt, deci nu va aduce daune răsadurilor. În schimb utilitatea ceaiului pentru plante este imensă. Acesta conține potasiu, zinc, mangan, crom etc., toate necesare răsadurilor.

Pregătiți îngrășământul: luați 2 lingurițe de frunze de ceai folosite și uscate, turnați 500 ml de apă și lăsați infuzia pentru 2 zile. Apoi strecurați soluția și hrăniți răsadurile, folosind 1 lingură de infuzie pentru 1 plantă. Răsadurile de roșii și ardei răspund foarte bine la un astfel de îngrășământ.

Fertilizarea răsadurilor cu decoct de cartofi

Acest îngrășământ este cunoscut încă din cele mai vechi timpuri. Pentru a-l pregăti, luați cartofi curățați de coajă (puteți folosi și cojile, dacă nu vă deranjează mirosul nu prea plăcut) și turnați apă. Fierbeți legumele timp de 20 de minute, după ce dau în clocot. Strecurați decoctul și lăsați-l să se răcească.

Înainte de utilizare, adăugați 1 picătură de iod și udați plantele sub rădăcină.

Toți grădinarii își doresc să crească o recoltă bogată. Iar garanția acesteia sunt răsadurile sănătoase și viguroase.

Spor la grădinărit!