Fertilizatori și tratamente eficiente pentru toate plantele – proporțiile de bază și sfaturile unui grădinar cu experiență!

CASTRAVEȚI

– Se pulverizează cu 1 l de zer și 20 de picături de iod la 10 l de apă. Soluția e bună pentru toate bolile;

– Se udă cu 1 l de lapte la o găleată de apă, la rădăcini. Soluția se administrează pentru creșterea numărului de ovare.

ROȘII

– Se pulverizează cu 1 l de zer și 20 de picături de iod la 10 l de apă;

– Sticluțe deschise de iod în seră – 1 sticlă pentru fiecare 2 metri pătrați – împotriva phytophthora;

– Se pulverizează împotriva phytophthora cu furacilină – 1 comprimat la 1 l de apă;

– Acoperiți o găleată cu coada-calului cu un capac și lăsați-o să stea timp de 3 zile. Apoi acoperiți-o cu apă. Tratați plantele de phytophthora cu această soluție bogată în siliciu.

VARZĂ

– câte 2-3 linguri de amoniac pentru fiecare stropitoare – pentru dăunători;

– 1 lingură de oțet de 70% la 10 l de apă, împotriva puricilor. Ajută nu numai în cazul verzei, ci și al tuturor cruciferelor;

– o fiolă de tinctură de valeriană și un pic de săpun lichid la 3 l de apă – pentru combaterea omizilor;

– 50 g de pastă de dinți la 1,5-2 l de apă – se pulverizează pentru îndepărtarea dăunătorilor;

– cenușă și praf de tutun (separat sau în jumătate) – se pulverizează pentru îndepărtarea puricilor;

– 40 de picături de iod pentru o găleată cu apă – pentru formarea căpățânilor (soluția se toarnă direct peste ele).

INFORMAȚII UTILE:

1. Amoniacul – 2-3 linguri per litru de apă pentru căpșuni înainte de înflorire. De asemenea, soluția este bună și pentru îndepărtarea tuturor dăunătorilor de pe ceapă și usturoi. Ajută și împotriva afidelor.

2. Manganul este o soluție pentru dezinfectarea solului de ciuperci și bacterii. Însă soluțiile slabe sunt bune și pentru fertilizare; morcovilor le place foarte mult.

3. Infuzia de conifere: 200 g de ace la 3 l de apă rece, se infuzează la întuneric timp de 5 zile. Se pulverizează în scopul activării creșterii și împotriva afidelor.

4. Coaja de ceapă. Un borcan de 3 l de coji de ceapă se acoperă cu apă clocotită și se lasă la infuzat. Apoi se strecoară și se poate depozita soluția pentru mai târziu. Se diluează în proporție de 1:5 și se aplică pentru a scăpa de afide și păianjeni la roșii și castraveți și împotriva îngălbenirii frunzelor castraveților.

STIMULATORI:

Zirconiu după condițiile de stres: poate fi absorbit de către rădăcini, așa că le puteți uda;

Epin înainte de condițiile de stres, doar prin stropire. O supradoză poate inhiba creșterea;

Infuzia de usturoi – 4-5 căței de usturoi la 1 l de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 20 de minute, apoi se diluează câte 1 lingură la 1 l de apă. Soluția e bună pentru toate plantele;

Sucul de aloe pur sau diluat pentru înmuierea semințelor. Păstrați în prealabil frunza în frigider, iar aloea în sine trebuie să aibă o vârstă de cel puțin 3 ani înainte de a o folosi;

Pentru înflorire și formarea ovarelor – se pulverizează cu acid boric (1 g la 1 l de apă);

Pulverizarea cu acid succinic ca stimulator – 1 comprimat la 1,5 l de apă;

Pentru a elimina uleiurile esențiale din semințele de pătrunjel, morcov și păstârnac, le puteți înmuia în lapte cald și apoi clăti sau le puteți scufunda în vodcă timp de câteva minute; vor germina mai rapid;

Pentru a atrage albinele, pulverizați plantele cu apă cu zahăr sau cu miere.

Verde de briliant – pentru a trata tăieturile de crengi de pe pomi.

FERTILIZANȚI

Bălegarul de vacă – se acoperă o jumătate de găleată de bălegar cu apă, se lasă la macerat, apoi se adaugă câte 1 l în fiecare găleată cu apă curată (10 l).

Infuzia de plante – în mod similar.

Drojdia – 100 g de drojdie proaspătă la 3 l de apă, plus câteva linguri de miere, zahăr sau dulceață. Se diluează câte 1 lingură în fiecare găleată cu apă.

Pâinea, cojile de banane – cât aveți într-un borcan, acoperiți cu apă și lăsați la infuzat timp de 3 zile. Diluați câte un pahar într-un litru de apă.

Cenușa – se aplică fie sub formă de stropire, fie se diluează direct în apă și se udă. Sau se opărește în apă clocotită (un pahar la un litru), apoi se diluează un pahar la o găleată.

Notă: Răsadurilor li se poate administra și soluție din pachețelele utilizate de ceai, infuzie din coji de banane (potasiu), infuzie din coji de ouă, apă cu bere. Se pot pulveriza cu peroxid (2 lingurițe la 1 l) cu moderație (!!!), cu amoniac, cu vitamina B12 dintr-o fiolă – pentru frunze verzi. Florile obișnuite se pot uda cu apă de pește, cu apă de carne (dar atenție, pot apărea musculițe), cu apă cu zahăr.

Sfat: Și ar trebui să adaug – bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru varză, adăugându-l în sol pentru a-l dezoxida (este deosebit de important pentru tratarea bolii „Clubroot”). Sarea, pe de altă parte, nu trebuie folosită. Ea sărează solul prea tare, făcându-l mort. Administrați mai întâi fertilizanții cu azot, apoi cu potasiu.

Spor la grădinărit!