Ghid pentru amatorii de cereale fierte!

Cerealele conțin tot de ce are nevoie organismul. Însă nu fiecare cunoaște cum să le pregătească corect. În articolul de astăzi veți afla mici trucuri și ingrediente neobișnuite cu ajutorul cărora veți fierbe cereale cu adevărat gustoase, bob cu bob și aromate: orez, porumb, ovăz, mei, orz, arpacaș

1. Terci de orz

Orzul, bogat în fibre, magneziu, seleniu și vitamine, este considerat mâncarea soldaților și prizonierilor, deoarece poate fi pregătit cu adevărat gustos.

Principalul dezavantaj al acestei cereale este că pentru prepararea ei e nevoie de mai mult timp. Iată de ce, înainte de fierbere, orzul trebuie înmuiat: pentru 1 pahar de orz spălat e nevoie de 1l de apă și îl lăsați pentru cel puțin 12 ore. Dacă ați cumpărat orz prefiert, atunci poate petrece în apă doar 3 ore.

Prăjiți orzul înmuiat preventiv cu ceapă în ulei, adăugați vin și continuați să gătiți, până se evaporă. Faceți focul mic și turnați câte puțină supă de ciuperci. Peste aproximativ 15 minute, când toată supa se evaporă, adăugați ciuperci și mazăre verde.

Obțineți preparatul orzotto (frate cu risotto, dar din orz). Aceste 2 feluri de mâncare au în comun aceeași abordare – prepararea cerealei în cantitate mică de lichid, atunci când ea nu fierbe, ci se înăbușă, absorbind toate aromele supei și vinului.

2. Terci de mei

Meiul trebuie curățat atent de boabe negre și gunoi. După care, îl spălați de câteva ori cu apă fiartă, schimbând-o. Iar la final, blanșați cereala cu apă clocotită. Astfel puteți îndepărta gustul amar al viitorului terci.

Transferați meiul uscat în tigaie și prăjiți-l puțin fără să adăugați ulei. Pentru prepararea unui pahar de cereală, aveți nevoie de 3 pahare de apă (terci vâscos). Dați apa în clocot, apoi micșorați flacăra și adăugați meiul. Fierbeți cereala sub capac timp de aproximativ 30 de minute.

3. Terci de porumb

Mălaiul poate fi măcinat fin, mediu sau grunjos. Cel fin se folosește în terciurile instant și în cerealele pentru bebeluși. Mălaiul fin se fierbe timp de 15 minute la foc mic. Acesta se folosește pentru mămăligă.

Mălaiul măcinat mediu este potrivit pentru majoritatea preparatelor. Pentru 1 pahar de cereală e nevoie de 2,5-3 pahare de apă. Adăugați mălaiul în apa clocotită, îl aduceți până la punctul de fierbere, apoi micșorați flacăra.

Adăugați sare, acoperiți vasul cu capac și fierbeți terciul timp de 30 de minute, până devine dens. Adăugați unt, amestecați, puneți capacul, înfășurați cratița cu ceva călduros și lăsați terciul pentru aproximativ 1 oră.

Mălaiul grunjos se fierbe mai mult decât celelalte feluri. Din el se prepară polenta clasică italiană. Timpul de preparare a acestei cereale este de cel puțin 50 de minute.

4. Terci de orez

Pentru 1 pahar de orez e nevoie de 1,5 pahare de apă. Adăugați cereala în apă cu sare. Aduceți până la punctul de fierbere, faceți focul mic și fierbeți timp de aproximativ 10 minute, până orezul va fi gata. După aceasta, nu luați capacul. Lăsați orezul să se ”aburească” timp de încă 10 minute.

În aparatul de gătit cu aburi, orezul se pregătește timp de 35 de minute, iar proporțiile perfecte de orez și apă sunt 1:1. În multicooker proporțiile de orez și apă trebuie să fie 3:5. Setați regimul ”Hrișcă” și gătiți orezul, până se aude semnalul. În cazul în care doriți să pregătiți sushi sau role, atunci uscați orezul timp de 20 de minute după ce îl fierbeți.

5. Terci de ovăz

Timpul de fierbere a ovăzului depinde de mărimea fulgilor de ovăz. Dacă sunt mari, atunci ovăzul trebuie fiert timp de aproximativ 10-15 minute, mediu – 7-10 minute, instant – 1 minut.

Cel mai sănătos ovăz este cel care se fierbe mai mult timp. Nu se recomandă să consumați ovăz instant, deoarece are cele mai puține proprietăți utile. Cu cât mai puțin este procesată cereala, cu atât este mai benefică.

De asemenea, puteți pregăti ovăzul opărindu-l. De cu seară, turnați peste fulgi cantitatea necesară de lichid clocotit și închideți ermetic. Peste noapte, ovăzul va îmbiba lichidul și dimineață va fi gata. Nu vă rămâne decât să încălziți puțin terciul în cuptorul cu microunde.

6. Terci de arpacaș

Arpacașul sunt boabe de orz decorticate și zdrobite, dar neșlefuite. Din toate cerealele, arpacașul este cel mai puțin caloric – 320 kcal/100 gr.

Înainte de preparare, prăjiți arpacașul pe tigaia uscată timp de 3-6 minute. Turnați apă rece în proporții de 1:3 și gătiți mâncarea la foc mediu. După ce dă în clocot, faceți focul mic și fierbeți terciul timp de 35-40 de minute, amestecând periodic. După ce apa se evaporă, luați cratița de pe foc. Adăugați unt, acoperiți vasul cu un prosop și lăsați terciul pentru 20-30 de minute.

Cerealele sunt un produs unic, cu care suntem obișnuiți încă din copilărie. Consumați ceea ce aduce beneficii organismului! Care este terciul dumneavoastră preferat?

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!