Gogoși aerate cu cremă fiartă și gem – cele mai gustoase!

Gogoși cu cremă fiartă și gem. Să prăjim împreună cele mai gustoase gogoși, pufoase și moi, cu umplutură de cremă fiartă și gem. Chiar și a doua zi gogoșii rămân la fel de delicioase și moi.

INGREDIENTE (pentru 26 de gogoși):

Pentru aluat:

-250 ml de lapte;

-6 gr de drojdie uscată și 18 gr de drojdie proaspătă;

-70 gr de zahăr;

-2 ouă;

-2 gălbenușuri;

-1/4 linguriță de sare;

-1 lingură de vodcă/lichior;

-550 gr de făină;

-100 gr de unt.

Pentru cremă fiartă (pentru toată porția de aluat):

-250 ml de lapte;

-50 gr de zahăr;

-1 ou;

-10 gr de amidon (de porumb);

-4 gr de zahăr vanilat.

-400 gr de gem sau dulceață densă (pentru toată porția de aluat);

-zahăr pudră;

-ulei.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul. Adăugați 1 linguriță de zahăr în drojdie. Turnați laptele cald, amestecați și lăsați compoziția pentru 10 minute.

2.Topiți untul și îl lăsați să se răcească.

3.Într-un vas, puneți ouăle, gălbenușurile, zahărul rămas, sarea și alcoolul. Amestecați bine ingredientele.

4.Transferați făina cernută în vasul în care veți frământa aluatul. Faceți o adâncitură, în care adăugați amestecul de ouă și de drojdie. Amestecați bine și, la sfârșit, turnați untul topit (poate fi abia cald).

5.Frământați aluatul manual timp de 15 minute. Spre sfârșit, va deveni neted și se va desprinde de pereții vasului, însă va rămâne foarte moale și nu își va menține bine forma.

6.Rotunjiți aluatul (ungeți mâinile cu ulei) și îl transferați într-un vas curat uns cu ulei. Îl acoperiți cu folie alimentară sau prosop și îl lăsați la dopsit timp de 1,5 ore.

7.Pregătiți crema. Amestecați oul cu zahăr, zahăr vanilat și amidon. Turnați puțin lapte, pentru ca amestecul să devină mai lichid.

8.Încălziți bine laptele rămas și îl turnați în amestecul de ou, amestecând continuu.

9.Transferați compoziția în cratiță, strecurând-o prin sită.

10.Puneți cratița la foc și, amestecând constant, aduceți crema până la punctul de fierbere, apoi o mai fierbeți timp de 30 de secunde amestecând și o luați de pe foc.

11.Turnați crema într-un vas, o acoperiți la contact cu folie alimentară și o dați  la rece, să se răcească, sau o puneți într-un vas cu apă rece, dacă aveți nevoie să grăbiți procesul.

12.Lucrați puțin aluatul și îl împărțiți în 26 de bucăți, câte aproximativ 40 gr fiecare.

13.Ungeți tocătorul sau masa cu puțin ulei, rotunjiți fiecare bucată de aluat și le așezați pe tocător, păstrând distanța între ele. Faceți și o biluță mică cu ajutorul căreia veți verifica dacă uleiul pentru prăjit s-a înfierbântat destul.

14.Acoperiți gogoșii și lăsați-le să se odihnească timp de 20-25 de minute.

15.După 15-20 de minute, turnați uleiul în cratiță și îl puneți la încins. Nivelul uleiului să fie de 2,5 cm. Adăugați biluța de aluat și dacă se ridică la suprafață și în jurul ei se formează bule, înseamnă că uleiul este gata.

16.Luați câte o bilă de aluat, începeți cu cea pe care ați rotunjit-o prima, și faceți o gaură în mijloc, cu ajutorul unei frigărui din lemn.

17.Rotiți gogoșii cu degetele de parcă ați roti o legătură de chei, lărgind gaura, și îi puneți în ulei. Prăjiți gogoșii câte aproximativ 1 minut pe fiecare parte. Dacă se rumenesc prea tare, micșorați flacăra. Temperatura uleiului trebuie să fie de 170-175°C, în caz că aveți un termometru culinar. Scoateți gogoșii pe un prosop de hârtie, să îndepărtați uleiul în exces. Lăsați primele gogoși să se răcorească și gustați-le, să nu fie crude în interior.

18.Transferați crema într-un poș cu dui, umpleți gogoșii calzi și îi presărați cu zahăr pudră. Gogoșii sunt foarte moi și pufoși, nu adăugați multă cremă.

19.Umpleți gogoșii cu gem. Dacă poșul nu are dui, faceți câte o gaură în gogoși, cu ajutorul unei frigărui din lemn, și adăugați gemul.

Puteți servi gogoșii și fără umplutură, doar presărându-i cu zahăr pudră. În acest caz, vă recomandăm să adăugați în aluat mai mult zahăr.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!