Gogoși berlineze pufoase, moi și fragede – își merită pe deplin succesul!

Gogoși berlineze. Un desert foarte popular în Germania și Austria, din aluat dulce cu drojdie și umplut cu dulceață de căpșuni sau de prune, dar poate fi și cremă fiartă sau cu vanilie. Gogoșile se prăjesc în ulei și se presară cu zahăr pudră.

INGREDIENTE:

-600 ml de ulei;

-250 gr de făină;

-150 ml de lapte;

-sare;

-1 lingură de coniac;

-20 gr de drojdie proaspătă;

-1 ou;

-60 gr de zahăr;

-8 gr de zahăr vanilat;

-30 gr de unt;

-gem (de căpșuni).

MOD DE PREPARARE:

1.Adăugați în laptele cald 1 linguriță de zahăr și drojdia, amestecați bine cu telul, după care adăugați 2-3 lingurițe cu vârf de făină, mai amestecați o dată și lăsați vasul la loc cald pentru 15-20 de minute, până face spume.

2.Separați albușul de gălbenuș. Transferați gălbenușul într-un vas încăpător.

3.Adăugați apoi zahărul, zahărul vanilat, coniacul și untul topit și răcorit până la temperatura camerei. Amestecțai cu telul, până ingredientele se vor omogeniza.

4.Adăugați drojdia cu lapte și amestecați cu grijă. Adăugați sare și continuați să amestecați, cât să obțineți o compoziție omogenă.

5.Încorporați făina în câteva etape și frământați  aluatul, până capătă o consistență netedă și omogenă.

6.Transferați aluatul într-un vas mai mare, îl acoperiți cu un prosop curat și uscat și îl lăsați la dospit la loc cald timp de 1 oră.

7.Treceți aluatul pe blatul de lucru înfăinat și îl lucrați puțin. Apoi îl presărați cu făină și îl întindeți într-un blat cu grosimea de 1 cm.

8.Luați un pahar sau o formă rotundă și decupați gogoșile. Mărimea gogoșilor gata depinde de grosimea blatului și diametrul formei. Din această cantitate de ingrediente noi am obținut 16 gogoși cu diametrul de 5 cm.

9.Așezați gogoșile pe hârtie de copt, le acoperiți cu un prosop și le lăsați la crescut, timp de 30 de minute la loc cald.

10.Turnați uleiul într-o cratiță, îl înfierbântați și prăjiți gogoșile pe ambele părți. Le întoarceți o singură dată și doar după ce vă asigurați că au căpătat o culoarea aurie. Dar aveți grijă, deoarece se pot arde foarte repede. Deci temperatura uleiului trebuie să fie medie și mereu sub control.

11.Scoateți gogoșile pe un prosop de hârtie, care va îmbiba uleiul în exces, și le lăsați să se răcească.

12.Transferați gemul într-un șpriț special și umpleți gogoșile. Străduiți-vă să repartizați uniform cantitatea de gem, ca să vă ajungă pentru toate gogoșile.

13.Așezați gogoșile pe platou și presărați-le cu zahăr pudră.

Gogoșile berlineze sunt delicioase cu o ceașcă de cafea fierbinte la mic dejun sau în calitate de desert la cină și prânz.

Vă doirm poftă bună alături de cei dragi!