Gogoși pufoase, preparate cu lapte!

Conform unei legende, prima gogoașă a fost coaptă pe câmpurile de luptă de către cofetarul lui Frederic cel Mare în 1756. Interesant, nu-i așa? Dar noi nu trebuie să ne aflăm pe un câmp de luptă, ca să ne bucurăm de ceva gustos. Astăzi vrem să vă oferim o rețetă simplă, dar plină de gust. Vă vom povesti cum se prepară gogoșile pufoase cu lapte.

Gogoșile aurii, aerate, abia luate de pe tigaia fierbinte, vor cuceri orice inimă! Ele nu necesită umplutură, dar, dacă doriți, puteți să le umpleți cu cremă, dulceață, gem sau fructe frecate cu zahăr.

INGREDIENTE:

-1 kg de făină;

-250 ml de lapte;

-2 ouă;

-100 ml de apă;

-125 g de unt;

-1.5 lingurițe rase de sare;

-2.5 linguri de zahăr;

-11 g de drojdie uscată.

MOD DE PREPARARE:

1.Puneți apa și laptele într-o crăticioară și încălziți-le până la temperatura de 35-37°C‌. Apoi turnați-le într-un bol adânc. Adăugați zahărul și drojdia uscată în ele. Amestecați. Acoperiți vasul cu un prosop curat de bucătărie și puneți compoziția rezultată într-un loc cald pentru 15 minute. Drojdia trebuie să se activeze.

2.Bateți ouăle până la omogenizare într-un alt bol. Adăugați untul topit și răcit, precum și sarea în ele. Dacă doriți, puteți să adăugați zahăr vanilat. Amestecați.

3.Adăugați compoziția de ouă și unt în cea cu drojdia activată. Amestecați. 

4.Adăugați treptat făina cernută. Inițial amestecați cu lingura, iar apoi frământați aluatul cu mâinile. El trebuie să fie moale, omogen și nelipicios. Aveți grijă să nu-l îmbibați cu prea multă făină!

5.Puneți aluatul într-un bol adânc și acoperiți-l cu prosopul curat de bucătărie. Lăsați-l să dospească timp de 1.5 ore într-un loc cald. El trebuie să-și mărească volumul de 2 ori. Dacă acest lucru s-a produs mai repede, puteți trece la următorul pas.

6.Întindeți aluatul dospit într-un blat cu grosimea de minim 1 cm. Decupați gogoșile cu ajutorul unui pahar sau altei forme rotunde. Dacă doriți, puteți să realizați câte un orificiu mic în mijlocul lor, folosind baza unei duze.

7.Lăsați gogoșile să se „odihnească” până când își vor mări volumul de aproximativ 2 ori, acoperindu-le cu folie alimentară.

8.Între timp pregătiți o tigaie sau crăticioară adâncă și turnați în ea o cantitate suficientă de ulei: gogoșile trebuie să plutească în el și să nu se atingă de fundul tigăii sau crăticioarei. Încingeți uleiul pe foc moderat.

9.Prăjiți gogoșile în uleiul încins, pe foc moderat, pe ambele părți, până se vor rumeni. Transferați-le pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie, ca să eliminați excesul de ulei.

10.Mai rămâne să presărați gogoșile fierbinți cu zahăr pudră sau să le umpleți cu ce vă place, realizând câte o secțiune mică pe partea lor laterală.

Puteți să gătiți gogoși delicioase atât în fiecare zi, cât și cu anumite ocazii speciale. Ele sunt întotdeauna binevenite: și gustoase, și sățioase! Povestiți-le prietenilor voștri despre această rețetă minunată, ca și ei să se bucure de gustul lor extraordinar!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!