Grădina primăvara: 3 lucrări obligatorii!

Lucrări în faza de umflare a mugurilor

Cu părere de rău, primii în grădină se trezesc agenții cauzali de monilioză, fitoftoroză, rapănul fructelor și licheni. Anume de aceste afecțiuni pomii trebuie protejați până la apariția mugurilor. Această profilaxie se efectuează atât de devreme din cauza preparatelor destul de agresive, care ajută în astfel de probleme.

Prima prelucrare a grădinii are loc aproximativ în perioada dintre a treia decadă a lunii martie și prima decadă a lunii aprilie, însă trebuie să vă orientați după vremea din regiunea dumneavoastră și după starea plantelor. Mugurii pomilor și arbuștilor s-au umflat, dar încă nu s-au deschis? Puteți începe lucrul, chiar dacă pe alocuri solul nu este complet dezghețat sau mai este zăpadă.

Prelucrarea se efectuează cu unul din aceste 3 preparate, la alegere:

1.Soluție de 3% de sulfat de fier

2.Soluție de 2% de sulfat de cupru

3.Oxiclorură de cupru (40 gr la 10l de apă).

Lucrări până la dezmugurire

Între primul și a doua prelucrare al grădinii ar trebui să treacă cel puțin 15, de preferat, 20 de zile. În acest timp, mugurii se pot deschide și, pe lângă afecțiuni, în faza activă intră și insectele dăunătoare. Gârgârița florilor de măr, acarianul galicol al frunzelor de păr, gândacul vișinului, molia mugurilor, trombarul, cleștarul și chiar afidele se trezesc printre primele, imediat ce zăpada se topește, iar stratul superior al solului începe să se încălzească. Părăsindu-și adăposturile, dăunătorii se îndreaptă spre pomii și arbuști și încep imediat să se înmulțească, numărul acestora crescând considerabil.

Dăunătorii pot fi opriți doar cu ajutorul prelucrării la momentul potrivit, care trebuie să distrugă organismele ce au rezistat iernii. Se recomandă să faceți acest lucru în a doua sau a treia decadă a lunii aprilie (când mugurii umflați au vârfuri groase și sunt catifelați la atingere), dar neapărat până la dezmugurirea pomilor.

Pentru prelucrare se potrivește orice pesticid verificat în lucru. După ce pregătiți soluția conform instrucțiunilor de pe ambalaj, Adăugați 5 gr de acid boric la 10l de apă.

Lucrări în faza de dezmugurire

Când pe pomi apar boboci (aproximativ de la sfârșitul lunii aprilie până la mijlocul lunii mai), trebuie efectuată cea de-a treia prelucrare, o profilaxie complexă. Soluția necesară nu se prepară atât de simplu ca pentru prelucrările anterioare, deoarece ar fi bine să fie folosite preparate cu acțiuni diferite, astfel încât pomii să fie protejați de insecte, acarieni, ciuperci și afecțiuni bacteriene.

Pentru a obține o soluție cu eficiență maximă, pregătiți următoarele:

1.2l de soluție de preparat antifungic;

2.2l de soluție de insecto-acaricid;

3.2l de soluție de regulatori de creștere, preparate pentru stimularea imunității și antistres.

4.2l de soluție de acid boric (1 gr de preparat la 2l de apă).

După ce pregătiți toate aceste soluții, transferați-le într-un recipient și adăugați 2l de apă, astfel încât să obțineți 10l de preparat cu care veți lucra. Utilizați-l în aceeași zi, nu-l depozitați!

Important! Atunci când efectuați prelucrarea, țineți cont de măsurile de protecție – lucrați cu mască de protecție respiratoare, mănuși, ochelari și îmbrăcăminte de protecție. După ce finisați lucrul, spălați-vă pe mâini și pe față, clătiți gura.

Rezultatul acestei abordări complexe  de primăvară a grădinii va fi protecția împotriva dăunătorilor și a afecțiunilor pentru o lungă perioadă. Nu vă rămâne decât să urmăriți pomii și să luați la timp măsurile necesare, dacă pe parcursul verii, careva dăunători sau afecțiuni din grădina vecină, vor afecta plantațiile dumneavoastră.

Dumneavoastră prelucrați grădina primăvara sau sperați ca pomii singuri vor înfrunta dăunătorii și afecțiunile?

Spor la grădinărit!