Iarna se mănâncă printre primele! Vinete aromate pentru iarnă, cu gust de frigărui!

Toți cei care au făcut deja această gustărică spun că le-a plăcut și că anul acesta vor pregăti nu 20 de borcane, ci 40. Aceste vinete cu gust de frigărui, pregătite pentru iarnă, sunt un excelent înlocuitor pentru carne. Au un gust asemănător frigăruilor, și parcă se simte o aromă de fum. Sunt foarte gustoase! Dacă nu ați mai încercat asemenea vinete până acum, vă recomandăm să o faceți!

INGREDIENTE:

– 3 kg de vinete decojite;

– 200 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui (pentru prăjit);

– 300 g de ceapă;

– 1 căpățână de usturoi (30-40 g);

– 10-15 g de condiment pentru frigărui;

– 10 boabe de piper negru;

– 1-3 frunze de dafin (în funcție de mărime);

– 1,5 linguri de sare (30 g);

– 2 linguri de zahăr (35 g);

– 70 ml de oțet de 9%;

– 150 ml de apă.

MOD DE PREPARARE:

1. Tăiați vinetele decojite în bucăți nu foarte mari și groase. Puneți-le la înmuiat în apă rece cu sare timp de 20 de minute, pentru ca acestea să nu se întunece la culoare și să nu absoarbă prea mult ulei în timpul prăjirii. La 3 l de apă, adăugați o lingură cu vârf de sare.

2. Înainte de prăjire, uscați vinetele cu ajutorul unui prosop de bucătărie. Apoi prăjiți-le pe o tigaie încinsă cu foarte puțin ulei vegetal, la foc mediu, până când se vor rumeni, dar nu se vor pregăti cu totul. Ulei adăugați treptat și câte foarte puțin.

3. Pentru marinadă, adăugați la apă sarea, zahărul, piperul negru și frunza de dafin. Aduceți-o în punctul de fierbere, așteptați ca zahărul și sarea să se dizolve complet, apoi adăugați oțetul.

4. Așezați vinetele într-o cratiță, stratificându-le cu usturoiul și ceapa tocate (în jumătăți de rondele). Presărați fiecare strat cu condiment pentru frigărui. În final, turnați marinada peste vinete.

5. Puneți o farfurie cu o greutate peste ele și lăsați-le așa pentru 12 ore.

6. Transferați vinetele cu ceapa și usturoiul în borcane și acoperiți-le cu zeama lăsată.

7. Acoperiți borcanele cu capace sterilizate din timp, fără să le închideți ermetic și puneți-le într-o cratiță tapetată cu un prosop de bucătărie. Turnați apă rece în ea, astfel încât să ajungă până la „umerașele” borcanelor și puneți-o pe foc. Din momentul clocotirii, sterilizați vânăta timp de 10 minute.

8. Scoateți borcanele din cratiță și închideți-le ermetic cu capace. Lăsați-le să se răcească complet la temperatura camerei, fără le acoperiți cu vreo pătură, apoi depozitați-le în cămară. Savurați iarna vinetele obținute cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!