Iată cât de simplă este cultivarea tuiei din butași!

În prezent a devenit foarte populară tendința de includere a coniferelor în designul ambiental. Ele sunt nepretențioase și veșnic verzi: pe parcursul întregului an grădina este decorată de aceste frumuseți verzi.

Există un singur dezavantaj: tuia adultă nu este un arbore ieftin și mulți oameni nu-și permit să-l cumpere. Prețul ei poate ajunge până la câteva sute de lei, în funcție de soiul și vârsta plantei.

De aceea, puteți să încercați să cultivați tuia de sine stătător. Iar dacă veți avea succes în această activitate, puteți să încercați să câștigați bani din vânzarea acestor plante.

Dar puțini oameni știu că tuia se dezvoltă foarte ușor din butași. Ea se înrădăcinează fără dificultate și crește destul de repede.

În prezent există aproximativ 5000 specii și soiuri ale acestui arbore. Dar trebuie să respectați câteva reguli, dacă veți hotărî să cultivați tuia din butași.

Dacă veți proceda corect, această plantă frumoasă vă va bucura și iarna, și vara.

Butașul pentru plantare trebuie să aibă o lungime de circa 5-8 cm. De asemenea, el trebuie să prezinte 3 lăstari laterali. Centimetrul inferior al butașului se eliberează de rămurele, iar restul crenguțelor se scurtează până la jumătate, pentru ca substanțele nutritive să fie utilizate pentru dezvoltarea rădăcinilor, nu a ramurilor.

Înainte de plantare butașii trebuie uscați la umbră pe parcursul a aproximativ 2 zile. Substratul pentru butaș se prepară din 1 kg de turbă, 1 kg de pământ sălbatic și 2 kg de nisip. Substratul trebuie să fie foarte ușor și nu trebuie să încurajeze stagnarea apei. Înainte de plantare butașul trebuie înmuiat în soluția unui stimulator de înrădăcinare.

După plantare irigați din abundență substratul și creați efectul de seră: în acest scop puneți butașii într-un loc călduros, creați temperatura de 20-25°C și acoperiți-i cu un vas de plastic (sau peliculă).

Lăsați-i în acest fel pentru o săptămână: având în vedere că va avea loc evaporarea apei sub plastic, nu va fi necesar să faceți altceva decât menținerea temperaturii constante.

După o săptămână de aclimatizare stropiți butașii o dată la 2 zile, dis-de-dimineață. Nu trebuie să-i udați, ci doar să umeziți puțin substratul și rămurelele butașilor pe parcursul unei luni (în unele cazuri — 2 luni).

Faptul că butașii s-au înrădăcinat este evidențiat de creșterea rămurelelor laterale scurtate și dezvoltare rădăcinilor supraterane sub formă de firicele subțiri și maronii. După aceasta puteți să începeți să îndepărtați treptat vasul de plastic: inițial pentru 2-3 ore, iar apoi pentru 5 ore și treptat îl veți îndepărta complet. După această etapă butașii pot fi plantați la locul definitiv.

Iată cât de simplu se cultivă tuia din butași! Succes!

Spor la grădinărit!