Iată cât de ușor poate fi pregătit un tort de bezele! Urmez de fiecare dată această rețetă de pe timpurile bunicii mele!

Astăzi voi coace un tort delicios și deosebit, după rețeta veche a bunicii mele. Acesta are la bază două blaturi din aluat sfărâmicios și bezele crocante cu miez de nuci. Iar crema fiartă combină aceste straturi și le hidratează delicios. Desertul iese foarte gustos, așa că haideți să-l pregătim împreună!

INGREDIENTE:

Pentru bezele:

– 4 albușuri de ouă;

– 250 g de zahăr tos;

– 150 g de miez de nuci;

– 2 linguri de amidon;

Pentru aluat:

– 260 g de făină;

– 80 g de unt;

– 3 linguri de zahăr tos;

– jumătate de linguriță de sare;

– 1 linguriță de zahăr vanilat;

– 1 linguriță de praf de copt;

– 50 ml de smântână fermentată;

– 2 gălbenușuri de ouă;

Pentru cremă:

– 200 g de unt;

– 2 gălbenușuri de ouă;

– 200 g de zahăr tos;

– 3 linguri de amidon;

– 400 ml de lapte;

– zahăr vanilat sau esență de vanilie (după gust).

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți bezelele: separați albușurile de gălbenușuri. Bateți albușurile cu ajutorul unui robot de bucătărie, adăugând treptat zahărul tos, până când veți obține o compoziție pufoasă, care ia forma telului.

2. Tocați mărunt miezul de nuci cu cuțitul. Nu vă recomandăm să folosiți blenderul sau sucitorul pentru aceasta. Bucățelele trebuie să se simtă. Apoi amestecați-le cu două linguri de amidon (fără vârf).

3. Adăugați miezul de nuci la bezeaua obținută și amestecați cu grijă, folosind o lingură sau spatulă.

4. Folosind aceeași lingură, modelați viitoarele bezele și așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

5. Coaceți-le în cuptorul preîncălzit până la 110°C, timp de 70-80 de minute.

6. Pregătiți aluatul: amestecați făina cu untul de temperatura camerei, astfel încât să obțineți un aluat nisipos.

7. Adăugați zahărul tos, praful de copt, sarea, gălbenușurile de ouă și smântâna fermentată (a noastră este de 15 %). Amestecați aluatul mai întâi cu o lingură, apoi cu mâna. Acesta trebuie să iasă moale, elastic și nelipicios. Puneți-l într-o pungă de plastic și dați-l la frigider pentru 25 minute.

8. Pregătiți crema: amestecați laptele cu gălbenușurile de ouă și zahărul într-o crăticioară. Apoi dizolvați amidonul cu un pic de lapte într-un recipient separat și încorporați-l și pe el.

9. Puneți crăticioara pe foc mediu și pregătiți crema, până când se va îngroșa. Scoateți-o de pe foc, acoperiți-o în contact cu o folie alimentară și lăsați-o să se răcească complet.

10. Scoateți aluatul din frigider și tăiați-l în jumătate. Întindeți fiecare bucată pe o coală de hârtie de copt, astfel încât să obțineți un blat cu grosimea de jumătate de centimetru. Uniformizați-i marginea cu ajutorul unui capac. Păstrați aluatul rămas. Veți avea nevoie de el pentru decor.

11. Coaceți blaturile în cuptorul preîncălzit până la 180°C, timp de aproximativ 15-20 de minute. Bucățelele rămase de blat, transformați-le în fărâmituri cu ajutorul unui blender.

12. Bateți untul de temperatura camerei cu ajutorul unui mixer, până când va deveni pufos. Apoi încorporați treptat și crema fiartă.

13. Asamblați tortul: luați primul blat și ungeți-l generos cu cremă. Așezați un strat de bezele deasupra lui, completând spațiile libere cu bucățele mai mici și ungeți-l cu cremă. Apoi repetați procedura încă o dată.

14. În final, decorați tortul cu fărâmiturile de blat și câteva bezele sfărâmițate. Dați-l la frigider să se hidrateze, timp de cel puțin 6-8 ore.

15. Porționați desertul obținut și savurați-l cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New