Iată de ce este importantă curățarea de toamnă a trandafirilor și care sunt caracteristicile sale specifice!

De ce se efectuează curățarea trandafirilor?

După ce veți îndepărta toate crenguțele mari și mici, imunitatea trandafirului se va întări. Planta va putea trece mai ușor peste iarnă. Acest lucru va permite arbustului să primească mai mult aer și lumină solară. Riscul de creștere a ciupercilor se va reduce la minimum. Trandafirul curățat este, de asemenea, mai ușor de acoperit. Iar primăvara, veți obține mulți lăstari noi, bogați în muguri.

Când se efectuează această curățare?

Curățarea trandafirilor se face înainte de începerea înghețurilor nocturne. Dacă o veți face prea devreme, arbuștii pot să dezvolte ramuri tinere, care îi vor slăbi foarte mult. De obicei, această procedură se efectuează între sfârșitul lunii octombrie și sfârșitul lunii noiembrie. Dar orientați-vă după prognoza meteo. Alegeți o zi senină și însorită.

Reguli pentru o curățare de toamnă cu succes:

1. Un instrument ascuțit. Asigurați-vă că lamele instrumentelor dvs. sunt cât se poate de ascuțite. Dacă unealta pe care o folosiți pentru tăiere este tocită, ea poate răni planta. Acest lucru poate duce la moartea sa. Cel mai bun instrument pentru curățare este foarfeca de tăiat, dar pentru ramurile groase puteți folosi și un fierăstrău ascuțit.

2. Tehnica de tăiere. Întotdeauna tăiați ramurile sub un unghi de 45°. Pentru tăiere, există un loc special. Aceasta se află la 0,5 cm de mugurul latent (viitorul lăstar).

3. Cât de mult trebuie de tăiat? Este foarte important să nu exagerați și să eliminați doar ceea ce nu este necesar. De îndată ce vedeți miezul alb, treceți la ramura următoare. Îndepărtați crengile uscate și deteriorate. Trebuie să rămână doar lăstarii maturi, aproximativ 4 sau 5. Restul pot provoca putrezirea și slăbirea plantei. Tratați tăieturile cu cărbune.

Cum se curăță corect trandafirii pe timp de toamnă?

Îndepărtarea haotică a lăstarilor poate face mai mult rău decât bine. Prin urmare, ar trebui să luați această chestiune în serios. Determinați ce tip de trandafir aveți și, în funcție de aceasta, alegeți cea mai bună metodă de curățare:

Curățarea medie. Este cea mai frecventă metodă în rândul florarilor. Se potrivește pentru aproape toate soiurile de trandafiri, cu excepția trandafirilor de parc și a trandafirilor englezi. Lăstarii trebuie scurtați la 35-40 cm. Fiți atenți la numărul de muguri. Ar trebui să mai rămână aproximativ 5 dintre aceștia.

Curățarea extinsă. Această metodă presupune doar scurtarea ușoară a ramificațiilor. Acest lucru vă va permite să vă bucurați de florile timpurii ale trandafirilor. Dar trebuie să știți că, după doi ani de curățare extinsă, arbustul va înflori mai puțin luxuriant.

Curățarea cardinală sau scurtă. Din denumire reiese clar că ramurile sunt tăiate aproape complet. Acest lucru slăbește considerabil imunitatea florii la îngheț. Prin urmare, metoda ar trebui să fie utilizată doar rareori și numai în scopul modelării tufei.

Haideți să recapitulăm. Pentru a vă asigura că trandafirul dvs. va înflori abundent anul viitor, respectați aceste reguli:

1. Rupeți toate frunzele arbustului.

2. Îndepărtați crengile subțiri.

3. Apoi tăiați ramurile care au mai mult de trei ani și pe acelea care s-au ofilit.

4. Trebuie să rămână 4-5 lăstari principali, fiecare cu 4-5 muguri. Restul tăiați sub un unghi ascuțit.

După curățare, planta trebuie să fie învelită imediat.

Iar primăvara, trandafirul va fi plin de putere și, în curând, vă va împodobi din nou grădina cu florile sale magice.

Spor la grădinărit!