Îngrijirea bujorilor după înflorire. Greșeli comise de mulți horticultori!

Cu toate că îngrijirea bujorilor nu este foarte dificilă, există câteva aspecte care suntem convinși că vor fi interesante pentru horticultorii începători. De aceea, astăzi vom vorbi despre metodele corecte de îngrijire a bujorilor, despre cum să-i hrănim, când și cum să-i curățim, astfel încât să înflorească frumos și abundent în fiecare an.

Pasul 1: Curățarea de vară!

Deci, vom începe cu faptul că aproximativ la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie, se termină perioada de înflorire a bujorilor. Și, din păcate, anume în acest moment mulți grădinari pur și simplu își pierd interesul pentru ei și încetează să le mai acorde atenție. Prin urmare, tufele arată foarte neîngrijite și strică întregul aspect al grădinii. Iar în al doilea rând, ele rămân mult mai predispuse la diferite boli. Sau de foarte multe ori se întâmplă ca de îndată ce le cad petalele frumoase, grădinarii le taie direct sub rădăcină. Dar asta este categoric interzis în perioada dată, deoarece anume acum începe dezvoltarea și creșterea mugurilor de reînnoire care se află la bazele subterane ale tulpinilor.

Prin urmare, este important să ajutăm planta în acest moment crucial, oferindu-i îngrijirea potrivită. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să tăiați toate florile ofilite până la aproximativ prima frunză de pe tulpină. De asemenea, analizați planta și, dacă are frunze sau tulpini bolnave sau putrede, le îndepărtați și pe acestea. Iar dacă este necesar, o puteți pulveriza în scopuri de profilactică cu sulfat de cupru, diluând 60 g în 10 l de apă și tratând solul din jurul tufei cu soluția obținută.

Pasul 2: Udarea!

De asemenea, chiar dacă perioada de înflorire din anul acesta s-a terminat, oricum trebuie să continuați să udați planta, și nu doar superficial, la suprafață, ci generos, până la rădăcini. Bujorii adoră udările abundente și frecvente, cel puțin o dată la 10 zile. 3 găleți de apă pentru fiecare tufă adultă vor fi suficiente.

Pasul 3: Mulcirea!

În ceea ce ține de mulcire, nu vă recomandăm să o faceți, ca să nu provocați apariția melcilor. Puteți doar să îndepărtați periodic buruienile și, în același timp, să afânați crusta solului.

Pasul 4: Fertilizarea!

În ceea ce privește fertilizarea bujorilor, atunci să știți că îngrijirea tufelor tinere, adică a celor de până la 3 ani, este ușor diferită de cea a celor mature. Cele tinere au nevoie doar de udare regulată și de afânarea solului. Pe de altă parte, cele mai bătrâne, au nevoie de o hrănire regulată. Astfel, ele sunt de obicei hrănite de cel puțin 3 ori pe sezon, conform următorului program:

Prima hrănire trebuie făcută la începutul primăverii, când zăpada abia începe să se topească. Pentru aceasta, aplicați 10-15 g de azot și aproximativ 10-15 g de potasiu pe solul din jurul tufei.

A doua hrănire în vederea îmbunătățirii calității florilor se face, de obicei, în timpul formării bobocilor. Se aplică 15-20 g de fosfor, 15 g de potasiu și 10 g de azot pe sol.

Iar cea de-a treia hrănire ar trebui să fie efectuată deja la câteva săptămâni după înflorire. După cum am spus deja, după înflorire încep să se formeze muguri pentru anul următor și nu este un moment mai bun decât acesta pentru a hrăni bujorii cu un amestec de 15 g de potasiu și aproximativ 20 g de fosfor.

Pasul nr. 5: Curățarea de toamnă!

În cele din urmă, chiar înainte de a intra în iarnă, adică după înghețuri, mulți grădinari taie tulpinile, lăsând 5-7 centimetri la suprafață. Dar noi vă recomandăm să nu o faceți. Lăsați-i să ierneze așa. Abia la începutul primăverii îi puteți curăța de tulpinile uscate. În acest mod, ele vor păstra zăpada pe plante și pe sistemul radicular și nu vor avea nevoie de o acoperire suplimentară.

Spor la grădinărit!