Îngrijirea orhideelor după perioada de înflorire. Tăierea tijelor!

După ce florile se ofilesc, orhideele își pot îngălbeni singure tija florală sau aceasta poate rămâne verde, având uneori chiar și câte un mugur în vârf. Dacă dumneavoastră nu veți tăia tija, acești muguri ar putea înflori, însă orhideea cu o singură floare în vârf nu arată chiar atât de frumos. În plus, alte tije noi nu vor mai crește.

1.Tăiați tijele

Indiferent de faptul dacă tijele se ofilesc sau rămân verzi, se recomandă să le tăiați:

-planta are nevoie de o perioadă de repaus, în care prinde la puteri, cresc frunzele și sistemul radicular și se pregătește de următoarea perioadă de înflorire;

-după cum am mai spus, orhideea cu o singură floare în vârf nu arată atât de spectaculos ca una cu multe flori.

Tija se taie cu 1-1,5 cm desupra celui de-al 3-lea sau al 4-lea nod, la o înălțime de cel mult 20-30 cm.

Dacă tija a început să se ofilească, o tăiți mai jos de porțiunea uscată, păstrând la fel 3-4 noduri.

Tăietura va începe să se usuce și este foarte important să păstrați cei 1-1,5 cm deasupra nodului, pentru ca acesta să nu fie afectat. Ca să protejați tăietura să nu se usuce prea tare, o puteți acoperi cu ceară: luați o lumânare, o aprindeți și aplicați câte o picătură de ceară topită pe fiecare tăietură. Astfel ceara nu permite umidității să se evapore.

Însă chiar dacă tija se va usca, nu vă speriați, pur și simplu planta a decis că nu mai are nevoie de această tijă.

În cazul în care orhideea păstrează tija, pot apărea keiki sau ramificații, în funcție de condițiile pe care i le creați.

2.Nu fertilizați orhideea

După ce tăiați tijele, orhideea are nevoie de odihnă. Dacă abia ați cumpărat planta, nu vă recomandăm să o fertilizați imediat, cel puțin în primele 6 luni. Orhideele din comerț sunt fertilizate bine pentru ca acestea să înflorească abundent și să fie mai aspectuoase. Iar excesul de îngrășăminte are consecințe neplăcute. Prima perioadă, orhideele primesc toate substanțele necesare din apa cu care sunt udate, din praful care ajunge în ghiveci, din scoarță etc.

Dacă aveți planta deja de 1 an, o puteți fertiliza imediat ce florile se ofilesc și ați tăiat tijele. Folosiți orice îngrășământ universal pentru creșterea frunzelor și rădăcinilor.

3.Asigurați un mediu mai umed

Un alt moment important, este să asigurați în jurul plantei un mediu mai umed. În habitatul natural al orhideelor, după ce perioada de înflorire se sfârșește, vine sezonul ploilor. Plantele adulte pot crește frunzele și rădăcinile în timp ce înfloresc, în schimb la cele tinere, de cele mai dese ori, cele 2 etape sunt separate.

Ceea ce puteți face este să stropiți orhideele mai des, să folosiți un umidificator de aer, dacă e nevoie, să așezați în jurul plantelor câteva vase cu apă și să o udați mai activ. Nu există un anumit interval de timp când orhideea trebuie udată. E necesar să vă orientați după starea rădăcinilor și după cât de umedă este scoarța din ghiveci: rădăcinile par a fi acoperite cu un strat argintiu, ghiveciul este mai ușor, scoarța este uscată la suprafață, iar pe pereții vasului nu se văd urme de evaporare.

O altă metodă cum puteți verifica dacă a venit timpul să udați orhideea sau nu: luați o frigăruie de lemn, o înfigeți în substrat și o lăsați pentru 30-60 de minute. Dacă o scoateți umedă, înseamnă că mai așteptați cu irigarea.

La această etapă este foarte important să înțelegeți dacă floarea dumneavoastră trebuie udată sau nu, deoarece atât excesul, cât și insuficiența de apă se răsfrâng negativ asupra dezvoltării orhideelor.

4.Nu transplantați orhideea

Nu se recomandă să transplantați orhideea dacă ea are un aspect sănătos. Chiar dacă aveți impresia că vasul este deja prea mic pentru planta dumneavoastră, ar fi mai bine să o lăsați să mai înflorească o dată în acest ghiveci. În primul rând, orice transplantare reprezintă un stres pentru plantă, care influențează negativ asupra ei. În al doilea rând, în special dacă este prima dumneavoastră orhidee, ați putea înlătura multe rădăcini care vă par prea uscate sau schimbate la culoare, când de fapt planta are nevoie de ele.

În cazul în care credeți că în ghiveci ar putea fi spumă poliuretanică sau turbă, irigați orhideea turnând apa direct în ghiveci, evitând udarea prin imersie (scufundarea ghiveciului). Această metodă presupune să puneți ghiveciul într-un vas, apoi să turnați apa stătută la temperatura camerei (1l pentru un ghiveci mediu) direct în ghiveci, încercând să faceți astfel încât pe rădăcinile aerine să ajungă cât mai mult lichid. Apa va curge prin găurile existente la baza ghiveciului și, după ce se scurge toată, puteți amplasa ghiveciul la locul unde stă de obicei.

Rădăcinile reușesc să absoarbă puțină umiditate, iar scoarța (spuma poliuretanică sau turba) nu îmbibă lichidul, astfel reduceți semnificativ riscul putrezirii rădăcinilor. Această metodă este una dintre cele mai reușite pentru începători.

Spor la grădinărit!