Îngrijirea tomnatică a trandafirilor. Prevenirea degerării tufelor frumoase!

Vă amintiți de trandafirul din „Micul prinț”, care se temea de curent? Aceste flori frumoase nu sunt, bineînțeles, la fel de fragile, dar iarna cu gerurile ei este într-adevăr periculoasă pentru ele. Ca să le ajutați să ierneze ușor, fără să sufere degerături, precum și să se pregătească pentru înflorirea din anul următor, trebuie să le pregătiți corect toamna pentru iernat. Toate îngrijirile trebuie realizate cu minim o lună înainte de debutul gerurilor.

ÎNGRIJIREA SOLULUI 

Trandafirii nu suportă buruienile. Acestea le încetinesc creșterea, contribuie la reducerea înfloririi și, de asemenea, la degerarea tufelor, chiar și după ce sunt expuse la geruri slabe. De aceea, este necesar să săpați și să afânați bine solul din jurul tufelor de trandafiri, curățându-l cu minuțiozitate de buruieni.

PLANTELE BOLNAVE

Tufele bolnave nu numai înfloresc puțin, ci și iernează greu, deoarece sunt slăbite și, de asemenea, se desfrunzesc devreme. De aceea, dacă este necesar, trandafirii trebuie prelucrați cu un amestec de fungicid și insecticid.

FERTILIZAREA TOMNATICĂ

Pentru ca trandafirii să ierneze bine, trebuie să-i fertilizați în timpul toamnei. În această perioadă se folosesc îngrășămintele bogate în potasiu și fosfor. Alegerea ideală este superfosfatul, deoarece el conține fosfor, potasiu, sulf, magneziu și calciu, care fortifică sistemul radicular și, de asemenea, contribuie la acumularea compușilor responsabili de elasticitate în tulpini, ceea ce înseamnă că mărește rezistența la frig a tufelor, iar ulterior accelerează creșterea lor. Pe lângă acestea, un asemenea îngrășământ protejează tufele de boli și dăunători, deoarece ele nu vor fi slăbite după iernat.

Superfosfatul trebuie presărat sub tufă, după care îngropat în pământ. Proporțiile sunt următoarele: o lingură de îngrășământ — pentru o tufă tânără și 2 linguri — pentru una adultă.

De asemenea, puteți folosi monofosfatul de potasiu. În acest caz se dizolvă o lingură de îngrășământ în 10 litri de apă. Pentru o plantă tânără este suficientă jumătate din această soluție.

Dacă nu vreți să folosiți îngrășămintele minerale din comerț, o alternativă excelentă este reprezentată de cenușa calitativă (de lemn). În acest caz este necesar un pahar de cenușă la o tufă. Aceasta se presară pe solul de la baza tufei, după care se acoperă cu un strat de pământ.

Spor la grădinărit!