Instrcuțiune simplă cum să creșteți un palmier de curmal de la stadiul de sâmbure!

În prezent, palmierul de interior este foarte popular, pentru că arată minunat și prestigios. Însă prețul pentru această plantă fermecătoare este destul de mare. Ce e stede făcut dacă vă doriți un palmier exotic, dar nu vi-l puteți permite? Îl creșteți singuri!

Palmierul de curmal nu este o plantă capricioasă și o puteți crește foarte ușor în condiții de apartament, important este să urmați instrucțiunile de plantare și de îngrijire a acesteia. Curmalul iubește soarele, iată de ce planta trebuie să stea pe partea de sud. În primii 5 ani curmalul arată modest, aspectul decorativ apare abia după 5-7 ani.

INSTRUCȚIUNE:
1.Plecând de la un sâmbure, puteți ajunge sa creșteți propriul palmier. Folosiți sâmburi de curmale uscate sau deshidratate, pe care îi sădiți imediat. Se recomandă sâmburii de curmal Phoenix roebelinii – un palmier pitic cu trunchi cu aspect lemnos.

2.Ma întâi, scoateți atent sâmburele din curmală și spălați-l sub jet de apă caldă. Asigurați-vă că nu au rămas nici cele mai mici particule de pulpă ce înconjoară semința, pentru că după plantare pot provoca procese de putrezire.

3.Șlefuiți ușor semința cu o pilă de unghii sau cu hârtie abrazivă. Puneți sâmburii prelucrați în apă caldă de aproximativ 35 grade și lăsați-i pentru 3 zile, schimbând apa la fiecare 6 ore. După ce se umflă semnificativ, îi puteți planta în pământ.

4.Folosiți un ghiveci bine drenat. Adăugați un strat de drenaj și de substrat, format din cantități egale de nisip și turbă.

5.Așezați semințele înmuiate vertical în pământ, la aproximativ 1,5 cm adâncime. Puneți ghiveciul la loc cald și nu uitați să udați.

6.Semințele cresc timp de 1-6 luni. Când plăntuțele vor atinge înălțimea de 8-10 cm, răsădiți-le în ghiveciuri separate cu diametrul de 9 cm. Umpleți vasul cu sol compus din 2 părți de pământ de gazon, 1 parte de pământ de frunze, 1 parte de nisip și 1 parte de humus.

7.Temperatura optimă pentru palmierul de curmal este de 22-25°C pe timp de vară și de 16-18°C pe timp de iarnă. Lumina este un factor foarte important în creșterea palmierului. Totuși nu are nevoie de expunere directă, în special vara, când pot apărea arsuri. Udați palmierul de curmal cu apă șezută călduță, de 3 ori pe săptămână primăvara și vara, iar iarna va fi suficient 1 dată pe săptămână.

8.Se reomandă să transplantați tânărul palmier o dată pe an, într-un ghiveci nou, cu un diametru mai mare cu 2 cm.

După cum vedeți, să crești un palmier de curmal în condiții de apartament este realizabil. Continuați să completați colecția plantelor exotice și în curând veți putea crea propria seră de plante. Pentru că o grădină de iarnă este visul oricărui florar și acesta poate deveni realitate.

New