Le pregătesc de 20 de ori pe vară! Dar și pentru iarnă îmi conserv multe borcane! Conserve de vinete – 3 rețete!

În acest articol, vă voi prezenta trei rețete de vinete pentru iarnă: zacuscă de vinete, vinete coapte la borcan și vinete sotate. Acestea sunt conservele de bază din vinete ale familiei mele, pe care le pregătesc în mod obligatoriu pentru iarnă, în fiecare an.

Rețeta nr. 1: Vinete coapte pentru iarnă!

Această rețetă simplă și delicioasă vă permite să pregătiți vinete coapte în borcane pentru a fi savurate în timpul iernii. Vinetele sunt combinate cu roșii și conservate în ulei vegetal.

INGREDIENTE:

– vinete;

– roșii;

– sare;

– 1-2 linguri de ulei vegetal de floarea-soarelui pentru fiecare borcan (opțional).

MOD DE PREPARARE:

1. Înțepați vinetele cu un cuțit sau cu o furculiță și așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coaceți-le în cuptorul preîncălzit până la 200°C, timp de aproximativ 30 de minute, până când vor deveni moi.

2. De asemenea, coaceți și roșiile la cuptor. Însă puteți doar să le opăriți în apă fierbinte timp de câteva minute și să le îndepărtați coaja.

3. Scoateți vinetele din cuptor și acoperiți-le cu o bucată de staniol. Lăsați-le sub el până când se vor răci complet, apoi decojiți-le. Datorită acestei proceduri, decojirea va fi mai ușor de făcut. Tăiați-le în patru bucăți pe lungime.

4. Dacă ați ales să coaceți și roșiile, atunci decojiți-le și pe ele, după ce s-au răcit. Tăiați-le în jumătate.

5. Legumele sunt gata; le puteți transfera în borcane. Pentru aceasta, există două opțiuni: stratificarea roșiilor și a vinetelor, presărând fiecare strat cu sare, sau să turnați un pic de ulei vegetal la baza borcanului curat și să le stratificați ca și în prima metodă, apoi să mai turnați un pic de ulei vegetal deasupra. Nouă ne plac mai mult cu ulei.

6. Acoperiți borcanele cu capacele lor, fără să le închideți ermetic. Transferați-le într-o cratiță tapetată cu un prosop de bucătărie. Turnați apă rece în ea, astfel încât să ajungă până la nivelul „umerașelor” borcanelor.

7. Transferați vasul pe foc mare și aduceți apa în punctul de fierbere. Apoi faceți focul mai mic și sterilizați conservele de 750 ml, timp de 25 minute. Dacă aveți borcane de 0,5 l, va fi suficient să le sterilizați timp de 20 de minute.

8. Scoateți borcanele din cratiță și închideți-le ermetic cu capacele lor. Întoarceți-le cu susul în jos și acoperiți-le cu un prosop călduros. Lăsați-le să se răcească complet sub el, apoi depozitați-le la locul de păstrare (dulapurile întunecoase din locuință sau cămară).

9. Savurați iarna vinetele obținute cu multă plăcere!

Rețeta nr. 2: Zacuscă de vinete coapte pentru iarnă!

Aceasta este rețeta mea preferată de zacuscă de vinete la cină sau pentru iarnă. Ador să o servesc pe pâine. Este foarte delicioasă. Vă recomand să o încercați și dvs.!

INGREDIENTE:

– 2 kg de vinete;

– 400 g de ardei gras;

– 800-900 g de ceapă;

– 140-150 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 100 g (2 linguri cu vârf) de pastă de tomate;

– 4-5 căței de usturoi;

– 2 lingurițe (fără vârf) de sare;

– 1 linguriță de zahăr;

– 2 lingurițe de oțet de 9 %;

– piper negru măcinat (după gust).

MOD DE PREPARARE:

1. Înțepați vinetele cu un cuțit sau cu o furculiță și așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coaceți-le în cuptorul preîncălzit până la 200°C, timp de aproximativ 30 de minute, până când vor deveni moi.

2. De asemenea, coaceți și ardeii în cuptor, timp de 20 de minute.

3. Scoateți legumele din cuptor și acoperiți-le cu staniol. Lăsați-le sub el timp de 20-25 minute, apoi curățați-le de coajă (iar ardeii de coajă și semințe). Tăiați-le în formă de cubulețe de mărime medie.

4. Încingeți o cratiță cu baza și pereții groși cu ulei vegetal. Adăugați ceapa tăiată în formă de cubulețe în ea și prăjiți-o până când va deveni moale (timp de aproximativ 10 minute). Apoi adăugați pasta de tomate și amestecați. Prăjiți-o timp de 2-3 minute.

5. Adăugați ardeii și vinetele în cratiță. Amestecați foarte bine și sotați legumele timp de 5 minute, la foc mediu.

6. După aceasta, asezonați-le cu sare, zahăr, piper negru măcinat, usturoi trecut prin presă sau tocat mărunt cu cuțitul și oțet. Amestecați și mai lăsați zacusca pe foc mare pentru 10 minute.

Sfat: Dacă pregătiți această zacuscă la cină, puteți să nu adăugați zahăr și oțet.

7. Turnați zacusca fierbinte în borcanele sterilizate și închideți-le ermetic cu capacele lor. Întoarceți-le cu susul în jos și acoperiți-le cu un prosop călduros. Lăsați-le să se răcească complet sub el, apoi depozitați-în cămară.

Sfat: Dacă doriți să păstrați zacusca la temperatura camerei, atunci sterilizați borcanele cu ea timp de 20 de minute.

8. Savurați iarna zacusca obținută cu multă plăcere!

*Din această cantitate de ingrediente, veți obține aproximativ 2 l de zacuscă.

Rețeta nr. 3: Sote de vinete pentru iarnă!

Și această rețetă este îndrăgită foarte mult de membrii familie mele. Iarna, alături de o garnitură potrivită, sau chiar pe pâine, este un adevărat deliciu.

INGREDIENTE:

– 1 kg de vinete;

– 500 g de ceapă;

– 500 g de morcovi;

– 400 g de ardei gras;

– 1 kg de roșii;

– 1 ardei iute;

– 45-50 g de usturoi;

– 1 lingură (cu vârf) de sare;

– 1 lingură de zahăr;

– 1 lingură de oțet din cidru de mere;

– 8-10 linguri de ulei vegetal de floarea-soarelui.

MOD DE PREPARARE:

1. Tăiați vinetele în formă de rondele cu grosimea de aproximativ 1,5 cm, apoi tăiați-le în patru bucăți și puneți-le într-un bol adânc. Asezonați-le cu un pic de sare și lăsați-le să lase zeamă timp de 30 de minute. Apoi clătiți-le cu apă rece și scurgeți-le puțin.

2. Încingeți un vas de gătit cu ulei vegetal și adăugați ceapa tăiată în formă de cubulețe de mărime medie în ea. Prăjiți-o la foc mediu, până când va deveni transparentă.

3. După aceasta, adăugați morcovul tăiat și el ca și ceapa și prăjiți-l timp de 2-3 minute.

4. Adăugați vinetele, ardeiul gras tăiat cubulețe și ardeiul iute tăiat în formă de rondele în cratiță. Amestecați. Acoperiți vasul cu un capac și sotați legumele timp de 10-15 minute.

5. În final, adăugați și roșiile. Amestecați cu grijă, acoperiți din nou vasul cu capacul său și mai sotați legumele timp de 5-7 minute.

6. Acum, asezonați legumele cu sare, zahăr, oțet, usturoi tocat mărunt și amestecați. Peste câteva minute, scoateți cratița de pe foc.

7. Transferați legumele în borcane sterilizare (noi avem de 0,5 l) și acoperiți-le cu capacele lor, fără să le închideți ermetic.

*Din această cantitate de ingrediente, noi am obținut 5 borcane de 0,5 l cu legume sotate.

8. Așezați-le într-o cratiță tapetată cu un prosop de bucătărie. Turnați apă rece în ea, astfel încât să ajungă până la nivelul „umerașelor” borcanelor.

9. Transferați vasul pe foc mare și aduceți apa în punctul de fierbere. Apoi faceți focul mai mic și sterilizați conservele de 500 ml, timp de 5-7 minute.

10. Scoateți borcanele din cratiță și închideți-le ermetic cu capacele lor. Întoarceți-le cu susul în jos și acoperiți-le cu un prosop călduros. Lăsați-le să se răcească complet sub el, apoi depozitați-le la locul de păstrare (dulapurile întunecoase din locuință sau cămară). Savurați iarna conservele obținute cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!