Macrou copt pe grătar — gustul și aroma lui nu pot fi descrise prin cuvinte!

Macroul copt pe grătar poate fi pregătit rapid, când până la apariția oaspeților neașteptați a rămas foarte puțin timp. Peștele se marinează pe parcursul a 60 minute și se coace extrem de repede: sunt necesare doar 20 minute, până când marginile peștilor vor deveni aurii.

Gustul peștelui fiert sau prăjit nu se compară cu cel al peștelui copt pe grătar. Puteți să savurați acest fel de mâncare, rupând bucățele mici cu furculița. După coacere peștele capătă un „statut” inedit. Îl puteți servi cu un pahar de vin alb.

INGREDIENTE:

-2 macrouri;

-6 linguri de ulei de măsline;

-2.5 linguri de suc de lămâie;

-4 linguri de sos de soia;

-2 linguri de condimente uscate (ierburi de Provence sau condimente pentru pește);

-o linguriță de sare.

MOD DE PREPARARE:

1.Varianta ideală ar fi să aruncați pe grătar macrou proaspăt pescuit. Atunci nu veți avea nevoie de condimente. Puteți să vă limitați la sare și suc de lămâie. Pentru ca peștele congelat să iasă delicios, trebuie să-i acordați mai multă atenție. În continuare vă vom prezenta cum puteți să coaceți macroul întreg, mare și gras.

2.Tranșați peștii, curățându-i de măruntaie și spălați-i foarte bine. Deseori macroul este copt cu tot cu cap, îndepărtându-i-se doar branhiile. Însă peștii decapitați și copți sunt mai apetisanți. De aceea, ar trebui să înlăturați în prealabil toate părțile lor necomestibile.

3.După ce veți spăla peștii sub jetul de apă rece, radeți peliculele negre din interiorul lor cu ajutorul unui cuțit subțire.

4.Stoarceți sucul de lămâie și stropiți peștii cu el.

5.Frecați peștii (pe toate părțile) cu o cantitate mică de sare. Stropiți-i cu sos de soia și ulei.

6.Presărați-i cu condimente. Puteți să folosiți chiar și mirodenii picante. Asezonați îndeosebi părțile lor interioare. Umpleți peștii cu coajă de lămâie.

7.Puneți vasul cu peștii în frigider pentru 60 minute. Marinarea îndelungă determină înmuierea excesivă a macroului.

8.Coaceți macroul pe grătar, deoarece el poate aluneca de pe frigare, căzând direct în jăratic. Grătarul nu trebuie uns, deoarece marinada uleioasă nu va permite lipirea peștelui de metal.

9.Coaceți macroul timp de câte 10-12 minute pe fiecare parte. Simultan puteți să așezați pe grătar ceapă marinată și ciuperci. În timpul coacerii stropiți peștele cu resturile de marinadă.

10.Transferați peștii pe un platou mare și decorați-l cu cerculețe de lămâie și verdeață. În timpul servirii peștele se taie și se așează câte o feliuță de lămâie pe fiecare bucățică obținută din el.

11.La picnic macroul copt se servește fără garnitură: doar cu pâine și sos picant.

12.Macroul răcit nu seamănă deloc cu cel fierbinte. Mulți oameni îl coc și îl dau la frigider, ca să-l servească în următoarea zi. Din macroul rece poate fi preparat un pateu minunat. Separați carnea unui pește de oase și combinați-o cu 2 linguri de maioneză groasă. Pisați și bateți totul cu furculița. Veți obține o compoziție pufoasă și omogenă. Tăiați o ceapă în cubulețe și adăugați-o în pateu. Asezonați-l cu piper negru măcinat, coriandru măcinat și semințe întregi de chimen. Serviți pateul din macrou copt cu pâine de secară.

13.Dacă macroul copt și fierbinte reprezintă felul principal de mâncare din timpul prânzului, puteți să-l serviți cu piure de cartofi și salată de legume proaspete.

 

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!