Macrou în sos de roșii (pentru iarnă)!

Este o conservă delicioasă și aromată, pe care o pregătim de mulți ani (chiar și morcovul din ea are un gust excepțional). Toți prietenii noștri adoră peștele conservat în acest fel. De obicei, îl savurăm, când avem puțin timp la dispoziție, ca să pregătim masa. Un adevărat colac de salvare!

INGREDIENTE:

Pentru un borcan de 700 ml:

-500-550 g de macrou;

-aproximativ 180 g de morcov;

-9 boabe de piper negru;

-o boabă de ienibahar;

-o foaie de dafin (medie);

-o linguriță cu vârf de pastă de roșii;

-50 ml de apă plată;

-o linguriță de ulei;

-5 g de sare (½ linguriță cu vârf).

MOD DE PREPARARE:

1.Tranșați macroul, îndepărtându-i capul, măruntaiele și pelicula neagră din interior. Tăiați-i aripioarele și coada. Apoi spălați-l foarte bine.

2.Tăiați fiecare pește în 6 bucățele.

3.Dați morcovul prin răzătoarea mare.

4.Dizolvați pasta de roșii în apa plată. Apoi adăugați morcovul ras și amestecați foarte bine.

5.Turnați o linguriță de ulei într-un borcan de 700 ml (sterilizat în prealabil). Apoi răspândiți o treime dintr-un morcov combinat cu pastă de roșii pe fundul lui.

6.Adăugați 3 boabe de piper negru și așezați 3 bucățele de pește pe primul strat de morcov.

7.Răspândiți încă o treime de morcov pe stratul de pește. Adăugați 3 boabe de piper negru.

8.Așezați celelalte 3 bucățele de pește pe al doilea strat de morcov. Acoperiți-le cu morcovul rămas. Apoi adăugați 3 boabe de piper negru, o boabă de ienibahar, o foaie de dafin și 5 g de sare.

9.Procedând similar, umpleți toate borcanele.

10.Acoperiți borcanele cu capace sterilizate, închizându-le ermetic.

11.Puneți viitoarele conserve într-o cratiță înaltă, tapetându-i în prealabil fundul cu o cârpă curată. Turnați apă în cratiță, astfel încât să acoperiți ¾ din înălțimea borcanelor cu ea.

12.Așezați cratița pe foc. După ce apa va începe să fiarbă, reduceți flacăra până la minim, acoperiți vasul cu un capac și lăsați borcanele să fiarbă pe parcursul a 6 ore. Timpul de fierbere este mai mare (de obicei, asemenea conserve se fierb 5 ore), pentru ca oasele din pește să reușească să se înmoaie.

În timpul acestui proces veți observa cum capacele borcanelor se vor umfla. Este absolut normal! După ce conservele se vor răci, capacele lor vor reveni la forma inițială.

13.Peste 6 ore opriți focul și lăsați conservele să se răcească complet, fără să le scoateți din apă și fără să îndepărtați capacul de pe cratiță.

14.Apoi puneți-le la locul de păstrare: răcoros și întunecos (în pivniță sau în frigider).

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!