Mere marinate cu scorțișoară și cuișoare (pentru iarnă)!

Dacă niciodată nu ați marinat fructe, vă recomandăm să pregătiți câteva borcane, ca să testați acest deliciu. Tot secretul constă în prepararea unei marinade bune, care transformă cele mai obișnuite mere într-o delicatesă adevărată. Haideți să începem!

În timpul iernii merele marinate pot fi o gustare excelentă. De asemenea, puteți să le serviți cu carnea prăjită sau coaptă, în calitate de garnitură rafinată.

INGREDIENTE:

-2.5-3 kg de mere;

-apă acidulată — o linguriță de sare de lămâie la 2 litri de apă;

-14-16 boabe de ienibahar;

-21-24 cuișoare.

Pentru marinadă:

-2 litri de apă;

-800 g de zahăr;

-300 ml de oțet de mere 6% (sau 200 ml de oțet de masă 9%; oțetul din marinadele pentru fructe nu se adaugă doar în calitate de conservant, ci și pentru gust — de aceea, cele preparate cu oțet de mere sunt mai gustoase);

-o linguriță de scorțișoară măcinată (dacă aveți batoane de scorțișoară, puteți să adăugați câte o bucățică din ele în fiecare borcan).

Ingredientele indicate mai sus sunt suficiente pentru obținerea a 7-8 borcane de 700 ml sau a 5 borcane de 1 litru, sau a 10 borcane de 500 ml de mere marinate.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați foarte bine borcanele și capacele. Sterilizați-le prin metoda, care vă place.

2.Pentru marinare alegeți mere tari, suculente, care să nu fie răscoapte. Nu contează soiul sau dulceața lor: puteți să marinați orice mere (văratice, tomnatice, roșii, verzi), care respectă condițiile indicate anterior.

3.Spălați-le, îndepărtați-le cotoarele (cu cuțitul sau ustensila specială) și tăiați-le în câte 4-6 feliuțe (în funcție de dimensiunea lor). De asemenea, dacă doriți, după îndepărtarea cotoarelor puteți să le tăiați în rondele cu grosimea de 1.5-2 cm. Iar merele mici pot fi marinate întregi.

4.Puneți merele tăiate în apa acidulată, ca să nu se oxideze și să-și modifice culoarea. Înainte de a le pune în borcane, scurgeți soluția respectivă din bolul, în care ele se află.

5.Puneți câte 2 boabe de ienibahar și 3 cuișoare în fiecare borcan de 700 ml. Apoi așezați compact merele pregătite în ele.

6.Umpleți cu grijă borcanele cu apă clocotită, astfel încât să acoperiți complet merele. Ca să evitați crăparea lor, turnați mai întâi câte o cantitate mică de apă fierbinte în fiecare borcan, iar apoi umpleți-le complet și acoperiți-le cu capacele sterilizate.

7.Lăsați merele să se opărească pe parcursul a 5 minute. După aceasta scurgeți apa din borcane într-o cratiță, măsurându-i volumul. Dacă nu atinge valoarea de 2 litri, completați-o cu apă obișnuită.

8.Pregătiți marinada: puneți cratița cu apa scursă din borcane pe foc. Adăugați zahărul, oțetul de mere și scorțișoara măcinată. Amestecați și aduceți soluția obținută până la punctul de fierbere (zahărul și scorțișoara trebuie să se dizolve complet).

9.Umpleți borcanele cu mere cu marinada clocotindă. Acoperiți-le cu capacele lor sterilizate și închideți-le ermetic.

10.Întoarceți-le cu capacele în jos și înveliți-le cu o pătură călduroasă până se vor răci complet.

11.Puneți-le la locul de păstrare. Aceste conserve pot fi păstrate atât în pivniță, cât și la temperatura camerei, dar preferabil într-un loc întunecos.

Merele marinate vor fi gata peste o săptămână, dar cu cât sunt lăsate mai mult la marinat, cu atât capătă un gust mai plăcut — dulce-acrișor, condimentat — și o aromă mai intensă. Dacă inițial erau tari, așa vor rămâne și după conservare: tari și crocante.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!