Metoda anilor ’90 de curățare a cratițelor. Strălucesc ca cele noi!

Întotdeauna încercăm să prevenim umplerea misterioasă a chiuvetei cu vase murdare. Dar chiar și spălarea lor regulată nu garantează curățarea lor ideală. Uneori sunt necesare măsuri mai radicale, precum curățarea cratițelor prin fierbere.

Mulți vor spune că această metodă este străveche. În prezent sunt multe soluții, care pot îndepărta orice depuneri. Dar metodele populare nu sunt mai prejos, iar uneori chiar depășesc ca eficacitate invențiile moderne. De asemenea, ele sunt mai sigure. În anii ’90 mama pregătea această soluție minunată, cu care curăța ușor diverse suprafețe. Haideți să o testăm!

CURĂȚAREA CRATIȚELOR PRINTR-O METODĂ POPULARĂ

Am scos găleata mare, pe care mama o folosea, din cămară și am pus cratițele în ea. Am turnat apă peste ele, după care am început să pregătesc acea soluție verificată de trecerea timpului.

Am luat 200 g de bucățele de săpun solid (cât un săpun întreg) și 150 g de sodă calcinată. În rețeta originală se recomandă folosirea săpunului de rufe. Unele gospodine adăugau și lipici de hârtie, dar eu am decis să nu-l folosesc.

Am dat bucățile de săpun prin răzătoarea mare și le-am pus împreună cu soda calcinată într-o crăticioară. Le-am pus pe foc mic și, amestecând frecvent, am așteptat până când s-au topit și s-au combinat complet. Apoi am transferat compoziția rezultată în găleata, în care am pus cratițele și le-am clocotit în soluția obținută timp de 1-1.5 ore.

Am îmbrăcat mănuși groase de cauciuc și, folosind zdrobitorul pentru piure (sub formă de zigzag), am scos cratițele din soluție. Nu mi-a venit să cred! Vasele străluceau ca și cum erau noi! Petele mici, rămase pe alocuri, au dispărut repede după ce le-am frecat puțin cu cârpa.

Atunci am avut încă o idee. Am luat soluția încă fierbinte și m-am apucat să curăț toată bucătăria. Am trecut prin toate locurile problematice. Apropo, soluția respectivă curăță plasticul la fel de bine ca metalul. Dar sarcina cea mai îngrozitoare doar urma să fie abordată…

Curățarea filtrelor de la hotă de grăsime este o ocupație puțin plăcută. Aceasta a durat cel mai mult. Soluțiile scumpe se descurcă cu sarcina respectivă, dar nu complet. Am încercat să scufund filtrele în soluția de săpun și sodă calcinată pentru câteva minute. Și s-a întâmplat o minune! Grăsimea a dispărut în totalitate!

De acum voi pregăti frecvent soluția din bucățele de săpun și sodă calcinată. De ce ar trebui să cheltui banii pe produse chimice, care dau rezultate mediocre? În casa părinților mei totul strălucea și fără ajutorul lor. Vă recomand să încercați această soluție eficientă pentru curățarea cratițelor. Și nu numai!

Spor la treabă!

New