Metoda chinezească de plantare a cartofilor asigură o recoltă incredibilă!

Metoda chinezească de cultivare a cartofilor nu presupune mușuroirea tufelor, folosită pe larg de către grădinari. Planta este presărată cu pământ în care se adaugă materiale, care asigură accesul aerului. Straturile de sol se adaugă pe măsură ce crește tufa. Cartofii sunt plantați foarte adânc. Autorii metodei afirmă că aceasta este o modalitate sigură de a obține un randament ridicat.

Metoda chinezească de plantare vă permite să folosiți un teritoriu mai mic. În plus, cartofii nu trebuie pliviți și mușuroiți. Paturile de cartofi necesită irigații mai rare, iar gândacul de Colorado ajunge mai greu la frunze. Însă paturile, în cazul acestei metode, trebuie să fie foarte adânci. Se recomandă să plantați soiuri de cartofi cu productivitate înaltă.

Pentru plantarea după metoda chinezească, se aleg cartofi medii. Cartofii se păstrează la temperaturi joase (cel mult 15 grade) și, doar înainte de plantare, se lasă pentru câteva zile într-o încăpere caldă și cu lumina aprinsă. Tuberculii trebuie să devină verzi la culoare și să încolțească. O parte din pulpă se îndepărtează și se presară cu cenuță (pentru a evita putregaiul).

Pentru plantare, se folosește o groapă adâncă și largă. Diametrul acesteia trebuie să fie de cel puțin 70 cm. Cartoful se pune în groapă și se acoperă cu amestec de pământ, compost și superfosfat (îl puteți înlocui cu făină de oase). Puteți să vă asigurați și să adăugați în groapă încă 2 tuberculi (deși chenezii nu fac acest lucru).

Stratul de pământ deasupra tuberculului trebuie să fie de cel mult 10 cm. Cealaltă parte a gropii rămâne goală.

Așteptați până planta atinge înălțimea de 15 cm și adăugați pământ. Doar cel mult 5 cm de plantă trebuie să rămână la suprafață. Adică în loc de mușuroire, când tufa este eliberată de pământ, aceasta trebuie acoperită bine.

Când tufa crește până la înălțimea de 20 cm, aceasta trebuie din nou îngropată, lăsând la suprafață doar lăstarii superiori.

În rezultat, groapa se umple, iar în jurul tufei se formează un mic deal. De fiecare dată trebuie să adăugați amestec de sol folosit în timpul plantării, nu pământ simplu.

Aceste paturi se udă cel mult o dată pe săptămână. Iar pe vreme ploioasă puteți uita de irigare. Periodic, adăugați la tufe sare de potasiu îngrășăminte naturale (care vor crește randamentul). Singurul lucru care nu poate fi neglijat este afânarea solului. Pământul nu trebuie să devină prea dens, de altfel frunzele nu vor avea suficient aer.

Pe paturile “chinezești” nu trebuie să luptați cu gândacii de Colorado. Este suficient să plantați usturoi printre rânduri. Astfel una dintre cel mai mari probleme ale grădinarilor va fi rezolvată.

Un alt material potrivit pentru paturile chinezești sunt paiele, care oferă un acces bun la aer și apă. Tufele de cartofi acoperite cu paie cresc foarte repede.

Folosind această metodă de plantare, puteți strânge 2 recolte de pe un singur pat. Pentru aceasta e nevoie să plantați alături 2 soiuri diferite de cartofi, fiecare la propria adâncime. Iar recolta o culegeți când vine momentul.

În China, se utilizează și cultivarea cartofilor în sere. Dacă ținem cont de faptul că chinezii promit o recoltă suplimentară, acest lucru ar putea fi relevant. Dacă veți învăța noua tehnologie, puteți încerca și această experiență.

Paturile ”chinezești” sunt mult mai simplu de îngrijit. Cel mai important moment este să afânați la timp solul. Fără niciun fel de mușuroire și practic fără plivire. Irigarea abundentă este necesară doar în perioada de înflorire. În plus, puteți elimina o parte din muguri, pentru o productivitate mai mare.

Paturile “chinezești” preferă îngrășămintele naturale și cenușa, care nu permite frunzelor să putrezească.

Dacă nu sunteți siguri că metoda va da rezultate și în grădina dumneavoastră, rezervați un teritoriu mic pentru paturile mai puțin obișnuite. Iar toamna veți putea compara care din metode a fost mai eficientă.

Spor la grădinărit!