Metodă nouă – castraveți în sticle de plastic, convenabil și profitabil!

Răsadurile cultivate în sticle pot fi plantate și în câmp deschis, și în sere. Mai mult decât atât, plantele se sădesc în pământ cu tot cu sticlă.

Dacă aveți teren deschis, obțineți o mini-seră, care va contribui la creșterea mai rapidă a castraveților, ceea ce le va permite să se matureze chiar și în perioada de vară nu prea lungă. Sau, în cazul plantării soiurilor timpurii, veți putea savura legume crocante deja în luna iunie.

Marginea de plastic a sticlei ajută:

– să protejeze planta de coropișniță, lupta cu care grădinarii deseori o pierd;

– să economisiți apă la udare. În acest caz, apa ajunge direct la rădăcini, nefiind răspândită pe suprafață;

– să scape răsadurile de buruieni. Ele nu vor afecta creșterea normală a castraveților și dezvoltarea sistemului radicular și nu vor ”fura” de la legume minerale benefice pentru creștere.

În cazul plantării în sere, schimbați anual pământul pentru plantare, excluzând formarea de microorganisme patogene în el, deci plantele vor fi sănătoase și puternice, ceea ce constituie baza unei recolte bogate.

Pregătiți locul pentru plantare

Puteți elabora propria rețetă de pregătire a solului pentru plantare, reieșind din experiența personală. Principala condiție este să fie poros și afânat, astfel încât să aibă o capacitate bună de a lăsa aerul să pătrundă. Dacă sunteți un grădinar începător, puteți utiliza sol deja pregătit, care se vinde în magazin și este destinat cultivării răsadurilor sau legumelor.

Cea mai cunoscută rețetă, pe care o puteți realiza de sine stătător, conține 4 componente în cantități egale:

– pământ obișnuit, de care puteți face rost în grădină;

– frunze putrezite de la orice copac, cu excepția stejarului și salciei;

– turbă;

– amestec de drenaj. Puteți folosi coji de semințe de floarea-soarelui, coji de ouă sau mușchi sphagnum.

Cenușa de mesteacăn nu va fi de prisos în sol. Neapărat adăugați-o, dacă aveți posibilitatea, atunci vă este garantată o recoltă bogată.

Străduiți-vă întotdeauna să pregătiți un sol de înaltă calitate, atunci cultivarea castraveților în sticle va avea loc fără probleme, răsadurile se vor dezvolta sănătos, iar recoltarea va avea loc la timpul stabilit.

Variante de utilizare a sticlelor

Următorul pas este pregătirea recipientelor de plastic. Pentru aceasta, sunt potrivite sticlele cu o capacitate de 5 sau 2 litri. În cele de 5l plantele se vor simți mai confortabil. Într-un astfel de vas, puteți planta câteva semințe sau răsaduri, în timp ce într-o sticlă de 2l nu mai mult de una.

Sticlele se pregătesc foarte simplu, este suficient să tăiați partea superioară (1/3). Obțineți un ghiveci din plastic și un capac pentru el. La bază e nevoie să faceți găuri pentru a asigura scurgerea excesului de umiditate, dacă veți exagera întâmplător cu udare.

Umpleți recipientele cu sol pregătit și le agitați puțin. Asigurați-vă ca stratul de sol să fie cu câțiva centimetri sub marginea tăiată. Acum puteți planta semințe încolțite sau răsaduri pregătite mai devreme, câteva în fiecare sticlă. La plantarea în vase de 5l, numărul maxim de plante este de 5 bucăți.

Ghivecele cu castraveți pot fi puse pe balcon într-un loc pregătit pentru ele sau le puteți transporta la vilă, pentru a le îngropa în pământ. Adânciți 2/3 din vase în sol și acoperiți-le cu capacele rămase, pentru a crea răsadurilor condiții de seră pentru creștere și pentru a le proteja de temperaturile joase pe timp de noapte. Când castraveții devin mai puternici, capacul se îndepărtează.

Pentru plantarea în câmp deschis, se recomandă să faceți mai multe găuri în sticlă sau chiar să îndepărtați partea inferioară, lăsând doar inelul lateral.

De asemenea, sticlele de plastic sunt bune pentru producerea de răsaduri. Pentru aceasta, recipientul se taie nu transversal, ci pe lungime, îndepărtând un perete al sticlei. Umpleți recipientul cu sol și semănați semințe germinate. Apropo, această metodă de producere a răsadurilor este eficientă pentru orice cultură. În astfel de plantații de plastic este comod să creșteți verdeață pe balcon – va fi întotdeauna proaspătă și la îndemână.

Puteți folosi sticla într-un mod original, tăind-o în jumătate. În acest scop, luați mai bine sticle de 2l. În „pâlnie” – partea sticlei cu capac – adăugați pământ, apoi semințe germinate, iar în ”pahar” turnați apă și așezați în el ”pâlnia”. Nivelul de apă trebuie să fie până la gât; capacul desigur că se îndepărtează. Obțineți un sistem automat de irigare pentru fiecare vas realizat de dumneavoastră. Este comod, frumos și compact.

Îngrijirea castraveților

Castraveții sunt plante delicate, le place căldura, dar suportă greu lumina directă a soarelui. Dacă legumele sunt cultivate pe balcon, atunci e nevoie să le oferiți un loc confortabil pentru creștere.

Îngrijirea castraveților plantați în sticlă este aproape identică cu cea a culturilor obișnuite.

Plantele se udă doar cu apă, încălzită până la temperatura camerei. După 2 săptămâni de la apariția plantelor tinere, începeți să fertilizați plantele, folosind soluție slabă de îngrășământ.

Se recomandă să începeți cu 15 gr de potasiu și 5 gr de azotat de amoniu, 30 gr de superfosfat, 5 gr de sulfat de magneziu, toate diluate într-o găleată cu apă. Udați cu grijă răsadurile și fiți atenți să nu atingeți frunzele. După 10 zile, puteți hrăni plantele cu gunoi de grajd, care este amestecat cu apă în proporții de 1:20.

În cazul cultivării în sere sau pe balcon, trebuie să aveți grijă de formarea plantelor de castraveți. Procedura se face când apare cea de-a 3-a frunză adevărată. Aceasta se taie atent, încercând să nu fie deteriorată tulpina. Peste 5 zile, de la subsuoara celei de-a 2-a frunze, va începe să se dezvolte un lăstar lateral. A doua ciupire se face mai târziu, deasupra celei de-a 5-a sau a 6-a frunze, iar a treia – peste încă 2 frunze noi.

Străduiți-vă să nu țineți planta în curent, pentru a evita mana.

Urmăriți culoarea frunzelor. Dacă pe ele încep să apară pete galbene, acesta poate fi un indiciu al afectării de păianjenul roșu.

Prelucrați planta imediat, altfel frunzele se vor usca. În acest scop, puteți folosi infuzii de usturoi (turnați apă clocotită peste 5 felii mărunțite și lăsați la infuzat timp de aproximativ 6 ore) sau de coji de ceapă (într-un borcan de 0,5l de coji, turnați apă fierbinte, lăsați la infuzat și diluați soluția în proporții de 1:2).

Infuziile se strecoară, apoi stropiți partea inferioară a frunzelor de castravete, unde se află dăunătorul.

Procedurile efectuate la timp și îngrijirea legumelor vă garantează o recoltă excelentă.

Spor la grădinărit!