Metode de păstrare a mentei pentru iarnă!

Practic fiecare cunoaște proprietățile benefice ale mentei. Este o plantă aromatică cu conținut bogat de mentol, care se folosește în medicină, gătit și cosmetologie. Însă, cu părere de rău, menta proaspătă se găsește doar vara. Iată de ce acum este momentul potrivit să analizăm cele mai cunoscute metode de păstrare, pentru ca iarna să-i puteți savura gustul.

Vrem să menționăm că menta este cea mai benefică la mijlocul verii, deoarece anume în această perioadă concentrația de uleiuri eterice în frunze și tulpini este maximală. Puțin mai târziu, planta deja încetinește în creștere și își orientează tot efortul spre formarea inflorescențelor. Iar menta înflorită conține o cantitate mult mai mică de substanțe benefice. Iată de ce perioada potrivită pentru recoltarea mentei este înainte de începutul perioadei de înflorire.

Tulpina trebuie tăiată, nu ruptă, ca să nu deteriorați planta. Se recomandă să tăiați aproximativ 1/3 din lungime. Plantele tăiate astfel ar putea să mai rodească o dată toamna.

Deci, dacă aveți nevoie să păstrați menta proaspătă o perioada nu prea îndelungată, atunci o puteți așeza într-un recipient cu apă pentru câteva zile. În cazul în care veți schimba apa zilnic, atunci se va păstra mai multe zile.

Peste iarnă, aveți nevoie de frigider. După ce spălați menta, trebuie neapărat să o uscați, deoarece ea ar putea să putrezească. Luați un recipient de plastic sau o pungă ziplock, așezați în ea menta, eliminați aerul și închideți ermetic punga. Dați punga la frigider și o păstrați timp de aproximativ 1 săptămână. Iar dacă o dați la congelator, veți putea savura mentă proaspătă timp de 6 luni sau chiar până la următoarea recoltă. De fapt, congelarea este cea mai simplă metodă de conservarea a tuturor produselor, astfel încât acestea să-și păstreze toate substanțele nutritive și vitaminele.

De asemenea, puteți mărunți verdeața spălată și uscată, o împachetați într-o pungă de plastic sau în staniol și o congelați.

O altă metodă destul de populară a plantei aromate este congelarea ei în forme pentru gheață. Pentru aceasta, rupeți frunzele, așezați în fiecare celulă câte 2-3 frunze, turnați deasupra apă fiartă, dar rece și dați forma la congelator.

De asemenea, puteți mărunți menta cu blenderul, cât să obțineți o pastă, adăugați 2 pahare de apă, amestecați până la omogenizare, repartizați compoziția în celule și dați forma la congelator. Cuburile de gheață pot fi adăugate ulterior în ceai, băuturi, cocktailuri și deserturi.

Ultima și probabil cea mai populară metodă este uscarea plantei. Pentru aceasta, tăiați menta, o spălați și o uscați puțin. După care, formați legături, le legați strâns cu fir de ață și le agățați într-o încăpere uscată și întunecoasă. Iar pentru a proteja menta de insecte și praf, o puteți înfășura într-un strat de tifon. Peste aproximativ 1 săptămână, când planta se usucă, separați frunzele de tulpină și le mărunțiți.

Pentru a usca frunzele aparte de tulpini, e nevoie să le repartizați uniform pe o coală curată de hârtie și să le dați la loc uscat și întunecat, amestecându-le periodic.

Menta uscată se păstrează atât în borcane de sticlă, cât și în saci de pânză. Se folosește pentru tocane, supe și preparate din carne. Apropo, pentru ceai ar fi mai bine să păstrați frunzele întregi, fără să le mărunțiți. Iar dacă planificați să faceți băi tonifiante, atunci puteți folosi chiar și tulpini uscate.

Mult spor!