Nu ați mai pregătit un aluat ca acesta! Se potrivește cu diferite umpluturi!

Astăzi voi pregăti niște cornulețe foarte delicioase și aerate dintr-un aluat dospit la rece. Rețeta acestuia este foarte simplă, nu are nevoie de crearea unor condiții calde speciale și dospește foarte bine și în frigider la rece. Copturile din el ies puhave, moi și aromate. De asemenea, pot fi umplute după bunul plac!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 300 ml de lapte;

– 30 g de drojdie proaspătă;

– 120 g de unt;

– 120 g de zahăr tos;

– 3 ouă;

– jumătate de linguriță de sare;

– 10 g de zahăr vanilat;

– 820-850 g de făină;

Ingrediente suplimentare:

– 200 g de gem;

– 1 ou (pentru ungere);

– 60 g de unt (pentru ungere).

MOD DE PREPARARE:

1. Fărâmițați drojdia în lapte, fără să-l încălziți. Pur și simplu să-l scoateți din timp din frigider. Adăugați 1 linguriță de zahăr (din cantitatea totală) și amestecați cu un tel. Lăsați amestecul deoparte.

2. Între timp, bateți ouăle cu sarea, zahărul vanilat și zahărul tos rămas.

3. Cerneți 750 g de făină într-un bol adânc, lăsând puțină pentru frământarea pe masă. Scoateți untul din frigider și dați-l prin răzătoarea cu găuri mari, înmuindu-l periodic în făină. Apoi frecați-l bine cu mâinile în ea.

4. Turnați amestecul de ouă în bol. Amestecați cu o spatulă sau racletă, cum vă este mai comod.

5. Turnați și compoziția de drojdie în bol. Inițial, amestecați aluatul cu spatula, până la omogenizare. După aceasta, transferați-l pe masă și frământați-l cu mâinile, încorporând făina rămasă. Aluatul trebuie să iasă moale, dar nelipicios.

6. Împărțiți aluatul în 10 bucățele de aceeași greutate și modelați-le în formă de bile. Puneți câte 5 bile pe două farfurii presărate cu făină, înmuindu-le și pe ele generos în făină. Introduceți farfuriile în câte o pungă de plastic și legați-le. Dați aluatul la frigider ca să dospească la rece timp de 1 oră.

7. Încălziți untul pentru ungere. Acesta trebuie să fie moale și curgător, însă nu foarte lichid.

8. Scoateți câte o farfurie cu bile de aluat din frigider. Uitați-vă cât de bine a crescut:

9. Luați câte o bilă de aluat și întindeți-o cu sucitorul (pe masa presărată cu făină) într-o turtă rotundă, cu diametrul de 20 cm. Covorașul pentru întinderea aluatului e de mare ajutor în acest sens. Puneți-o pe o farfurie și periați-o generos cu unt.

10. Întindeți astfel primele 5 bile de aluat și stratificați-le una peste alta, periindu-le cu unt. Introduceți din nou farfuria într-o pungă de plastic, legați-o și dați foile la frigider pentru încă 20-30 de minute, astfel încât untul să se întărească și să fie mai ușor de întins. Procedați la fel și cu celelalte 5 bile de aluat.

11. Între timp, pregătiți gemul: dacă este prea dens, pasați-l cu o furculiță. Noi avem gem de mere.

12. Scoateți primul grup de foi de aluat din frigider și puneți-l pe masa presărată cu făină. Întindeți toate foile deodată cu sucitorul într-un blat de formă rotundă, cu grosimea de 3-4 mm.

13. Divizați foaia de aluat în 16 părți egale cu ajutorul unui cuțit pentru pizza.

14. Folosind un poș de patiserie sau o linguriță, adăugați puțin gem pe fiecare latură. Pliați-i unghiurile spre interior, astfel încât gemul să nu curgă și alungiți un pic vârful, ca să fie mai ușor de ascuns sub cornuleț. Apoi rulați-le, începând de la bază.

15. Aranjați cornulețele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând suficient spațiu între ele. Acoperiți-le cu o folie și lăsați-le să crească la temperatura camerei timp de 20-30 de minute. Apoi periați-le cu un ou bătut foarte bine. Mai lăsați-le să stea pe masă timp de 5 minute.

6. Coaceți cornulețele în cuptorul preîncălzit până la 190°C, timp de 17-20 de minute.

17. Scoateți-le din cuptor și savurați-le cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!