Nu mai aruncați cojile de ouă! Iată 12 motive geniale pentru care ar trebui să le folosiți în grădina dumneavoastră!

În majoritatea caselor cojile de ouă ajung în coșul de gunoi. Dar dacă sunteți grădinar, trebuie să știți că acestea reprezintă o adevărată comoară!

Grădinarii economi pot să utilizeze cojile de ouă în mai multe scopuri. Ele reprezintă o resursă minunată pentru însămânțare, îmbunătățirea solului, combaterea dăunătorilor etc.

Continuați să citiți acest articol, ca să aflați de ce ar trebui să folosiți cojile de ouă în grădina dumneavoastră!

1. COMBATEREA LIMACȘILOR

Vremea rece și umedă atrage o mulțime de limacși, care sunt pregătiți să ronțăie frunzele verzi, abia răsărite.

Ca să-i combateți, încercați să folosiți cojile ascuțite de ouă, mărunțite grosolan, care irită părțile inferioare ale creaturilor cu pielea sensibilă, precum limacșii și melcii.

Cojile mărunțite de ouă reprezintă o alternativă excelentă a reziduurilor de diatomee. Pur și simplu presărați-le pe suprafața solului, în jurul plantelor vulnerabile, repetând această procedură după ploaie.

2. RESPINGEREA RUMEGĂTOARELOR

Toată lumea știe că ouăle au un miros distinct. Spre norocul grădinarilor, rumegătoarele nu-l suportă.

Specialiștii ne sugerează să răspândim coji sparte de ouă în jurul grădinii, ca să ținem rumegătoarele la distanță.

3. PENTRU ROȘII

Putregaiul apical, cauzat de carența de calciu, a roșiilor, ardeilor și vinetelor. Având în vedere faptul că conțin o cantitate mare de calciu, cojile de ouă pot fi un îngrășământ minunat pentru plantele predispuse la putregaiul apical.

Experții spun că trebuie să mărunțiți 4 coji uscate de ouă și să le adăugați în solul din jurul plantei, atunci când o sădiți. O dată cu descompunerea lor planta va obține calciul necesar.

4. FERTILIZAREA SOLULUI CU MINERALE

Cojile de ouă nu reprezintă doar un aditiv minunat pentru solul din jurul roșiilor, ardeilor și vinetelor.

Datorită conținutului lor mare de minerale, ele reprezintă un îngrășământ extraordinar pentru tot solul.

Specialiștii afirmă că nivelul optim de calciu din sol este foarte benefic pentru plante.

De asemenea, cojile de ouă furnizează magneziu și alte minerale pentru sol. Totuși, echilibrul este cheia.

Înaintea de aplicarea oricărui tip de îngrășământ, ar fi bine să testați solul.

5. COMPOSTUL

Cojile de ouă reprezintă un adaos minunat pentru compost. Este eficient să le curățați, uscați și fărâmițați în prealabil. Astfel ele se descompun mai repede.

6. ÎNSĂMÂNȚAREA

Păstrați cutiile și cojile de ouă, ca să le folosiți în calitate de recipiente inițiale pentru semințe! Mai întâi curățați și fierbeți cojile de ouă și străpungeți cu grijă partea lor inferioară, ca să permiteți drenajul solului.

Umpleți-le cu substrat umezit în prealabil, potrivit pentru plantarea semințelor și așezați-le în cutia de ouă. Apoi plantați semințele în ele.

Atunci când răsadurile vor fi suficient de mari, spargeți cojile de ouă și transplantați-le în grădină.

Cojile de ouă pot fi mărunțite și adăugate în sol sau în grămada de compost.

7. REDUCEREA pH-UL SOLULUI

Cojile de ouă pot reprezenta o soluție excelentă pentru îmbunătățirea solului acid din grădinile domestice. Deși nu sunt la fel de eficiente și rapide ca lime-ul, specialiștii au descoperit că cojile de ouă măresc pH-ul solului o dată cu trecerea timpului.

Cel mai bine ar fi să testați pH-ul solului înainte de a lua orice măsuri.

8. ÎMBUNĂTĂȚIREA DRENAJUL SOLULUI DIN GHIVECE

Cojile de ouă reprezintă o soluție optimă pentru îmbunătățirea drenajului solului din ghivece. În locul pietrișului, horticultorii recomandă adăugarea cojilor sparte de ouă la fundul ghiveciului — acestea, de asemenea, asigură un drenaj adecvat.

Pe lângă faptul că ghiveciul va deveni mai ușor și mai simplu de manevrat, veți îmbunătăți și circulația aerului prin el.

În plus, cojile de ouă se vor descompune și vor furniza nutrienți pentru plantă.

Va trebui să înlocuiți solul și cojile de ouă în fiecare sezon sau după 2 sezoane. În general, aceasta este cea mai bună metodă.

9. ȚINEREA PISICILOR LA DISTANȚĂ

Pisica vecinului folosește grădina dumneavoastră în calitate de litieră?

Grădinarii recomandă să folosiți cojile de ouă ca remediu. Călcarea pe cojile sparte de ouă ar trebui să fie suficientă pentru ținerea pisicilor la distanță.

10. CEAIUL-COMPOST

Neîndoielnic, descompunerea cojilor de ouă în grămada de compost durează destul de mult. De aceea, pregătirea ceaiului-compost din coji de ouă ar trebui să fie mai mulțumitoare.

Experții recomandă fierberea a 4 litri de apă cu 10-20 de coji curate și uscate de ouă. Lăsați cojile de ouă să se înmoaie peste noapte, după care strecurați lichidul obținut. Apa îmbibată cu nutrienți, precum potasiul și calciul, reprezintă un excelent fertilizator lichid.

11. ÎNLĂTURAREA FISURILOR

Cojile de ouă nu sunt utile doar pentru grădină, ci și pentru grădinar! În timpul grădinăritului mai apar și leziuni minore. Și, chiar dacă ne credeți sau nu, membrana oului, aflată pe pereții interiori ai cojii lui, are proprietăți tămăduitoare destul de neașteptate.

Specialiștii ne recomandă să aplicăm membrana umedă pe tăieturi și fisuri, ca să accelerăm vindecarea lor.

12. HRĂNIREA PĂSĂRILOR

Păsările contribuie la controlarea insectelor dăunătoare din grădina dumneavoastră. De aceea, este o idee bună să le invitați în ospeție!

Experții sugerează răspândirea bucățelelor curate și uscate de coji de ouă în jurul curții voastre.

De asemenea, puteți să le amestecați cu semințe pentru păsări. Păsările, îndeosebi femelele, care au depus ouă, sunt atrase de suplimentele de calciu.

Ce părere aveți? Merită să adunați cojile de ouă? Povestiți-ne cum utilizați cojile de ouă în grădinile voastre!

Spor la grădinărit!